Lešnikovi cekini in linški piškoti
Piškote smo pekli že pretekli teden, a ko smo pri piškotih, ne smemo iti mimo lešnikovih cekinov in linških piškotov.
Za pripravo lešnikovih cekinov potrebujemo: 250 g moke, 100 g mletih lešnikov, 120 g masla sobne temperature, 100 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, lupinico ene limone, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih lešnikov.
Skupaj zmešamo moko, mlete lešnike, mleti sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol in limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane lešnike. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem stopi, nato piškote poberemo v posodo.
Za pripravo linških piškotov z mandlji potrebujemo: 250 g moke, 70 g mletih mandljev, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marmelado, sladkor v prahu za posip.
Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.