Lešnikovi cekini in linški piškoti

Piškote smo pekli že pretekli teden, a ko smo pri piškotih, ne smemo iti mimo lešnikovih cekinov in linških piškotov.

Za pripravo lešnikovih cekinov potrebujemo: 250 g moke, 100 g mletih lešnikov, 120 g masla sobne temperature, 100 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, lupinico ene limone, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih lešnikov.

Skupaj zmešamo moko, mlete lešnike, mleti sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol in limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane lešnike. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem stopi, nato piškote poberemo v posodo.

Za pripravo linških piškotov z mandlji potrebujemo: 250 g moke, 70 g mletih mandljev, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marmelado, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 30. november 2020 / 15:43

»Moški« in »ženski« poklici ne obstajajo

Dr. Špela Bolka, vodja tehnologije v podjetju Hidria, ena od desetih nominirank za inženirko leta 2020, je prepričana, da ni »moških« in »ženskih« poklicev, obstajajo le področja, ki te zanimajo ali p...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 24. november 2006 / 06:00

Uspešnih deset žurerskih let

Turistična agencija, ki vsak september na Kreto odpelje največ slovenskih študentov, je pripravila vročo zabavo.

Prosti čas / petek, 24. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Rom-anje na Gorenjsko

Delegacija Romov si ogleduje pet lokacij na Gorenjskem.

Prosti čas / petek, 24. november 2006 / 06:00

Nominator

Zdaj, ko se ponekod poslavljamo od starih županov in si počasi obetamo novih, se lahko mirno posvetimo novim izzivom. Martinovanje, vseslovenski vinski praznik, je prav tako za nami in p...

Kultura / petek, 24. november 2006 / 06:00

Vriskal sem, pel

V nedeljo je bil pri Jožovcu v Begunjah prav poseben večer, ki ga je organizator, KUD Bratov Avsenik, poimenoval »Vriskal sem, pel ...« Verz so vzeli iz skladbe Pogled z Jalovca, avtorje...

Kultura / petek, 24. november 2006 / 06:00

Literatura za planince

V tržiški knjižnici so predstavili Planinsko izletniški vodnik Tržič. Avtorja sta obogatila literarni večer z diapozitivi.