Lešnikovi cekini in linški piškoti

Piškote smo pekli že pretekli teden, a ko smo pri piškotih, ne smemo iti mimo lešnikovih cekinov in linških piškotov.

Za pripravo lešnikovih cekinov potrebujemo: 250 g moke, 100 g mletih lešnikov, 120 g masla sobne temperature, 100 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, lupinico ene limone, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih lešnikov.

Skupaj zmešamo moko, mlete lešnike, mleti sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol in limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane lešnike. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem stopi, nato piškote poberemo v posodo.

Za pripravo linških piškotov z mandlji potrebujemo: 250 g moke, 70 g mletih mandljev, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marmelado, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 29. julij 2009 / 07:00

Dva dni rajanja na Kranfestu

Ta konec tedna se bodo ulice Kranja že 27. leto zapored spremenile v veliko zabavišče, saj ne bo manjkalo različnih kulturnih in športnih prireditev za vse generacije, potekal bo Kranjski semenj, uživ...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 23. april 2016 / 21:29

Dan zdravja

Na Jesenicah so se odločili, da bodo odslej vsako leto pripravili dan zdravja za občane.

Razvedrilo / sobota, 23. april 2016 / 21:28

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Slovenija / sobota, 23. april 2016 / 21:25

Bošnjak novi sodnik v Strasbourgu

Odvetnika Marka Bošnjaka so za novega slovenskega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu izvolili z veliko večino glasov.

GG Plus / sobota, 23. april 2016 / 21:22

Živali okoli nas

»Branje sledov je starejše od človekove pokončne hoje. Nekoč je bilo pogoj za preživetje v naravi, danes pa ima čisto drugačen namen, čeprav smo tudi dandanašnji nenehno v lovu za nečim: za najbolj...

Nasveti / sobota, 23. april 2016 / 21:11

Odlike belušev

Ravnaj z belušem kot z žensko, je izrek Karl-Heinza Funkeja, nemškega politika in v letih 1998–2001 tudi ministra za prehrano … Nežno ga primemo za glavico in potem občuteno božamo navzdol...