Lešnikovi cekini in linški piškoti

Piškote smo pekli že pretekli teden, a ko smo pri piškotih, ne smemo iti mimo lešnikovih cekinov in linških piškotov.

Za pripravo lešnikovih cekinov potrebujemo: 250 g moke, 100 g mletih lešnikov, 120 g masla sobne temperature, 100 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, lupinico ene limone, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih lešnikov.

Skupaj zmešamo moko, mlete lešnike, mleti sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol in limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane lešnike. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem stopi, nato piškote poberemo v posodo.

Za pripravo linških piškotov z mandlji potrebujemo: 250 g moke, 70 g mletih mandljev, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marmelado, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 23. avgust 2023 / 08:23

Stanovalci opozorili na črno gradnjo

Kranj – V uredništvo Gorenjskega glasa smo nedavno prejeli obvestilo stanovalcev bloka na Trojarjevi ulici v Kranju, v katerem so opozorili na primer črne gradnje v bloku. »Stanovalci bloka so brez...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:44

Podjetnica iz nuje in veselja

Pripravljati hitro hrano po slovensko ter biti zadovoljen tako sam kot stranke, je bilo vodilo Kranjčanke Katje Sušnik, ki se je v slabem letu uveljavila pod imenom Mama Katja.

Bohinj / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:43

Rekordni poletni obisk

Na Voglu so poletno ponudbo dopolnili še z jeklenico za spust, t. i. zip line. Poletni obisk ruši rekorde, približuje se celo zimskemu.

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:42

V obmejnih krajih peščica tujih kupcev nepremičnin

Lani so tujci v gorenjskih obmejnih upravnih enotah kupili le nekaj nepremičnin.

Radovljica / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Skočiš gor, skočiš dol

Na območju Občin Bled, Bohinj in Radovljica je letošnjo poletno sezono prvič na voljo turistom posebej prilagojena oblika javnega prevoza. Avtobusi Hop-on Hop-off omogočajo obiskovalcem lažje odkrivan...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Jezero Kreda je v zasebni lasti

V pregretih poletnih dneh se številni obiskovalci skozi dolino Radovne zapeljejo do jezera Kreda, ki s svojo smaragdno barvo kar vabi na osvežitev. Ob soparnih vikendih se tako ob jezeru nagnete tudi...