Lešnikovi cekini in linški piškoti

Piškote smo pekli že pretekli teden, a ko smo pri piškotih, ne smemo iti mimo lešnikovih cekinov in linških piškotov.

Za pripravo lešnikovih cekinov potrebujemo: 250 g moke, 100 g mletih lešnikov, 120 g masla sobne temperature, 100 g mletega sladkorja, 1 jajce, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, lupinico ene limone, 100 g temne čokolade, 4 žlice grobo nasekljanih lešnikov.

Skupaj zmešamo moko, mlete lešnike, mleti sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol in limonino lupinico. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane lešnike. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem stopi, nato piškote poberemo v posodo.

Za pripravo linških piškotov z mandlji potrebujemo: 250 g moke, 70 g mletih mandljev, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 60 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, marmelado, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, mlete mandlje, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico moke zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste z luknjo na sredini potresemo s sladkorjem v prahu. Druge piškote namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 29. april 2022 / 13:42

Živimo na planetu, ki ne raste

Ohranjanje in varstvo okolja ter gospodarstvo mnogih območij planeta Zemlja so bistveno odvisni od vsestranske množične prisotnosti zdravih opraševalcev, saj nam med drugim zagotavljajo tudi potrebno...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Harmonikarji znova v Besnici

Ta konec tedna bo Besnica gostila 11. festival narodnozabavne glasbe Zlata voščenka, 19. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev in 2. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja.

Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Pogum in Primorski fantje

Predstavljamo še zadnji tekmovalni ansambel, ki bo 11. junija ob 19.30 nastopil na desetem Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki - ansambel Pogum. Gostje v revijalnem delu večera bodo Primorsk...

GG Plus / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Greste kaj na morje?

Gorenjska ni obmorska dežela, ima pa prost dostop do morja - in to po avtocesti! Do tistih dobrih štirideset kilometrov obale, ki jo premore naša država (sosednja hrvaška pa kar 4012). Do 25...

Zanimivosti / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Čas bodo znova zavrteli nazaj

Bled - Ta konec tedna se bo na Blejskem gradu znova mogoče pridružiti grajskim gospodičnam in vitezom. Zavod za kulturo Bled bo namreč že četrto leto zapored pripravil Srednjeveš...

Radovljica / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Dejstva, ne sentimentalnost

"Vse do danes mi je zgodovina vedno dala prav. Na žalost," je na nedavnem predavanju v Radovljici dejal tržaški pisatelj, akademik Boris Pahor.