Idejna rešitev za avtocestni priključek Kranj sever / Foto: MOK

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka

Priprava državnega prostorskega načrta za avtocestni priključek Kranj sever naj se začne, je sklenila vlada. Z njim bi prometno razbremenili avtocestni priključek Kranj vzhod in vpadnice v Kranj.

Z izgradnjo priključka Kranj sever bi za kar trideset odstotkov razbremenili promet od priključka Kranj vzhod proti Kranju.

Kranj – V Mestni občini Kranj pozdravljajo odločitev vlade, ki je minuli četrtek sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za avtocestni priključek Kranj sever. Gre za nadaljevanje postopka izdelave dokumentacije, potem ko je ministrstvo za infrastrukturo maja 2020 izdalo soglasje k projektu, s čimer se je odzvalo na pobudo kranjske občine z leta 2019 naprej, njena prizadevanja z nov avtocestni priključek pa so jeseni 2021 podprle še občine Škofja Loka, Šenčur, Naklo, Cerklje, Preddvor in Jezersko.

Velik korak za Kranj

»To je res velik korak za Mestno občino Kranj in njeno prometno razbremenitev,« je dejal kranjski župan Matjaž Rakovec. »Po več desetletjih nam je uspelo s številnimi argumenti prepričati državo in Družbo za avtoceste v RS, da ta priključek kot tretja največja občina nujno potrebujemo in da bo za relativno ugoden vložek pomembno razbremenil nevarni priključek Kranj vzhod in tudi promet v Kranju,« je poudaril.

Na MOK so navedli, da bi z izgradnjo priključka Kranj sever za kar trideset odstotkov razbremenili promet od priključka Kranj vzhod proti Kranju, ki je eden od prometno najbolj obremenjenih odsekov v Sloveniji. Pomembno bi se razbremenil tudi promet na glavnih vpadnicah v Kranju, na Cesti Staneta Žagarja na primer kar za šestnajst odstotkov. »Glede na obstoječe stanje bo izgradnja dodatnega priključka prinesla ekonomske in prometno-varnostne koristi, četudi bi zgradili le priključek Kranj sever. Večje koristi pa se pričakujejo v kombinaciji z ostalimi načrtovanimi ukrepi v pristojnosti države: rekonstrukcijo obeh krakov državne ceste v štiripasovnico, in sicer od krožišča Primskovo do Supernove ter od krožišča Primskovo do krožišča v Šenčurju, gradnjo novega odseka državne ceste na relaciji Britof–Hotemaže in izgradnjo severne obvoznice Kranja,« so razložili na MOK.

Če bodo vse aktivnosti prostorskega načrtovanja v nadaljevanju potekale po načrtih, pri Darsu ocenjujejo, da bi bil državni prostorski načrt za nov avtocestni priključek lahko sprejet v letu 2025. Nato sledijo podrobnejše projektiranje in pridobivanje dokumentacije, odkupi zemljišč, pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 23. februar 2016 / 13:09

Jutri izredna seja

Kranj – Po pozivih mestnih svetnikov je za jutri, 24. februarja, kranjski župan Boštjan Trilar sklical izredno sejo sveta Mestne občine Kranj. Na seji bo župan podal pojasnilo o prometni nesreči in...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 5. februar 2021 / 00:55

Z Jelarjem v poletne dni

Smučarski skakalec Žiga Jelar je predstavil svojo tretjo avtorsko skladbo, prvo v angleščini. Z njo poslušalca popelje v poletne dni, čas brezskrbnosti in novih avantur.

Slovenija / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Pedro Opeka za Nobelovo nagrado

Predsednik vlade Janez Janša je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa na Madagaskarju.

Nasveti / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in peč...

Razvedrilo / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Torta brez holesterola

Jerica in Martin Justin z Gorenjega Brda oziroma Čerinkarjeva iz Brd sta 24. januarja 2021 praznovala šestdesetletnico poroke.

Gospodarstvo / petek, 5. februar 2021 / 00:45

Podpora za rejo drobnice

Podpora na žival naj bi predvidoma znašala nekaj manj kot devetindvajset evrov, končna višina pa bo odvisna od dejanskega števila upravičenih živali.