Zaslužni prejemniki zahvale in priznanj RKS / Foto: Primož Pičulin

Dobrodelnost pod Zaplato

Uvodni večer preddvorskega festivala Praznik glasbe in veselja je bil humanitarne narave. Zbrana sredstva bo Rdeči križ namenil za nakup prehranskih paketov pomoči potrebnim, ki jih je vedno več. Nagradili so tudi prostovoljce, ki so pomagali pri ledeni ujmi.

Preddvor – Solidno obiskan četrtkov humanitarni večer je bil uvod v tradicionalno prireditev Praznik glasbe in veselja, ki jo agencija Media butik v sodelovanju z Občino Preddvor pripravlja že sedmo leto zapored. Košnikova gostilna pod Zaplato – v njej je imel glavno besedo Košnikov ata, ki ga že desetletja upodablja Mito Trefalt, za glasbeno spremljavo pa je skrbel ansambel Dor ma cajt – je v velikem šotoru na dvorišču podjetja Jelovica nasmejala občinstvo, ki je z nakupom vstopnice pripomoglo k nudenju pomoči potrebnim. Prireditev je namreč organiziralo Območno združenje Rdečega križa Kranj, ki trenutno pomaga več kot dva tisoč osebam, na ravni države pa je prejemnikov pomoči RK že več kot 150 tisoč – lani so tako razdelili več kot milijon paketov hrane, število potrebnih pomoči pa se še povečuje.

»V teh časih je zelo pomembno in potrebno, da se 15.000 prostovoljcem, ki so lani opravili več kot 560 tisoč ur dela, iskreno zahvalim in vabim, da se nam pridružijo tudi novi,« je zbrane nagovoril Danijel Starman, generalni sekretar RK Slovenije. Dodal je še, da so s pomočjo iz blagovnih rezerv vsaj malo napolnili skladišča in bo tako lažje počakati na jesen, ko bo prispela nova pošiljka hrane iz evropskega ukrepa. »Trenutno pomagamo 2300 osebam, v primerjavi z lanskim letom se je številka povečala za dvajset odstotkov, vsak dan pa prihajajo novi obrazi, ki prosijo za pomoč. Žal tudi taki, ki še imajo službe, pa zaradi nizkih dohodkov in kreditov ne zmorejo več preživeti družine,« je zaskrbljujoča dejstva povedal predsednik združenja Marjan Gantar.

Humanitarna prireditev pa je dosegla svoj namen. »S prodajo vstopnic smo zbrali 2700 evrov. Predvidevamo, da nam bo skupaj z donacijami po pokritju stroškov prireditve ostalo za nakup prehranskih paketov okrog štiri tisoč evrov,« je dejala predstavnica RK Kranj Milka Miklavčič. Zahvalili so se tudi vsem prostovoljcem, ki so aktivno sodelovali pri odpravi posledic ledene ujme v dolini Kokre. Tako so Krajevni odbori RK Preddvor, Bela - Bašelj, Kokra in Jezersko prejeli bronasti znak RKS, župan Občine Preddvor Miran Zadnikar pa srebrni znak RKS.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 24. september 2020 / 18:45

Ribolovni dnevi od zore do mraka

Bobovek – Družina Zabret in Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj, so se po lanskih uspešno izvedenih ribolovnih dnevih v Krokodilnici in Ledvički v naravnem rezervatu glinokopih jezerc z okolico na...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Brdo - nova prestolnica Evrope

Leto je naokoli in napočil je čas za letopis. Letopis Gorenjska 2007 je že štirinajsti po vrsti.

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Radovljičani častili Linharta

December 2006

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Slava tolarju, čast evru

Januar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Jerman med slavnimi smukači

Februar 2007

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Rusi na Jesenicah

Marec 2007