Plesalke in plesalci KD FS Karavanke so obiskovalcem pričarali čarobno vzdušje, polno skrivnosti in magije ljudskih pripovedk. / Foto: Primož Pičulin

Kaj pa, če je vse res

Tržiški folklorniki so ob pomoči gostov iz Kranja in Novega mesta izpeljali letni koncert, skozi katerega so obiskovalci lahko spoznali lokalne pripovedke in vraže. Naslovili so ga Kaj pa, če je vse res.

Kulturno društvo (KD) Folklorna skupina (FS) Karavanke je minulo soboto pripravilo letni koncert z naslovom Kaj pa, če je vse res?, v okviru katerega so skozi petje in ples predali ljudsko izročilo ter predstavili bogastvo čudes, legend, mitičnih bitij in vraž. Med programom so tržiški folklorniki ob pomoči gostov Akademske folklorne skupine Ozara iz Kranja in Folklorne skupine Folklornega društva Kres iz Novega mesta odkrivali skrivnosti znamenitih slovenskih pripovedk, legend in mitičnih zgodb. Ena od njih je tudi pripovedka o nastanku Tržiča, s katero so na odru tržiškega Kulturnega doma odprli sobotni koncert.

Kot je pojasnila predsednica KD FS Karavanke Saša Meglič, so si temo koncerta izbrali že pred epidemijo, vendar jim ga zaradi zaprtja ni uspelo izpeljati. »Zelo sem ponosna na vse naše člane, moram reči, da sem sama zelo velik perfekcionist, vendar so me danes pozitivno presenetili in izpeljali celoten program tako, kot smo si zamislili,« je pojasnila Saša in izrazila zadovoljstvo nad polno dvorano, ki je nastopajoče večkrat pospremila z bučnim aplavzom.

Ob koncu koncerta so podelili tudi priznanja članom za dolgoletno delovanje v društvu, David Ahačič pa je v imenu Zveze kulturnih organizacij Tržič KD FS Karavanke podelil srebrno Kurnikovo plaketo za izredne dosežke v minuli sezoni. Ko pa je Prosvetni dom Artiče 19. novembra gostil državno revijo poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila, pa so se med deseterico nastopajočih predstavili tudi pevci ljudskih pesmi KD FS Karavanke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 23. februar 2018 / 23:55

Telekomu grozi plačilo odškodnine

Ker je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč položaj na trgu, mu po izračunih T-2 grozi plačilo 261 milijonov evrov odškodnine.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 25. marec 2020 / 00:59

Ukradli bančno kartico

Medvode – Medvoški policisti iščejo tri neznane moške, ki so osumljeni tatvine bančne kartice, s katero so nato opravili več nakupov na širšem območju Ljubljane.

Mengeš / sreda, 25. marec 2020 / 00:50

Jubilej mengeških gasilcev

Osrednje prostovoljno gasilsko društvo v Mengšu praznuje sto trideset let delovanja.

Žirovnica / sreda, 25. marec 2020 / 00:47

Nič več plastičnega pribora

Občina Žirovnica se je pridružila pobudi o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora. Na prireditvah in sestankih ne bodo več uporabljali plastičnih slamic, krožnikov, lončkov in jedilnega pribora.

Izleti GG / sreda, 25. marec 2020 / 00:27

Slovenka in avstralska neskončnost s kolesa (1)

Bernarda Jurič šteje 46 let in je diplomirala iz gradbeništva ter magistrirala iz tehniškega varstva okolja. Po rodu je Štajerka, Ptujčanka, ki je zaposlena v Ljubljani, a danes živi v vasi Pleterj...

Zanimivosti / sreda, 25. marec 2020 / 00:24

Tisoč in ena noč

Dne 24. marca leta 809 je umrl peti abasidski kalif Harun Al Rašid. Rodil se je leta 766 – točen datum ni znan. Njegov dvor in prestolnica sta prizorišče zgodb iz Tisoč in ene noči.