Potniško središče v Bohinjski Bistrici, kot so si ga zamislili avtorji zmagovalnega elaborata / Foto:

Ideje za novo ureditev železniške postaje

V Bohinju želijo, da prenovljena železniška postaja v Bohinjski Bistrici ne bo le reševala prometne situacije, ampak bo postala tudi primerna vstopna točka za ves Bohinj.

Posebno kakovost rešitve je komisija prepoznala v ohranjanju glavnih nosilcev identitete obravnavanega prostora: ohranja in nadgrajuje vzorec postavitve historičnih stavb ter zeleno brežino (nasuto ježo) kot pomnik na ostalino izkopa železniškega predora.

Bohinjska Bistrica – Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je po naročilu Občine Bohinj izvedla javni projektni natečaj za potniško središče Bohinjska Bistrica. Prispele rešitve, vključno z zmagovalno, so ves september na ogled na razstavi v avli Kulturnega doma Joža Ažmana.

Predmet natečaja je bila umestitev avtobusne postaje in ureditev vseh prometnih in zunanjih površin ter zasnova širšega območja centralne avtobusne in železniške postaje. To pomeni, da so avtorji v projekt morali vključiti tudi parkirišča za osebne avtomobile, avtodome, taksije, vozila stalnega izvenlinijskega prevoza (shuttle), kolesa ter ureditev dostopa na avtovlak ter pokrito čakalnico, trgovsko-gostinski program ter turistično informacijsko točko.

»S prispelimi nalogami smo bili zadovoljni, izkazalo pa se je, da je bila naloga zelo zahtevna. Treba je bilo najti kompromis, ki odgovarja prostorskim, programskim, urbanističnim in oblikovalskim zahtevam na občutljivi lokaciji, kot je Bohinj, naš biser, kjer se začenja Triglavski narodni park,« je na priložnostni slovesnosti ob odprtju poudaril predsednik komisije, arhitekt Primož Hočevar.

Kot je pojasnil eden od avtorjev nagrajene rešitve, arhitekt Tadej Urh, so jim bila pri oblikovanju ključna tri izhodišča: »Kulturni kontekst Bohinja, se pravi tipična bohinjska hiša in njena zasnova, tipična avstro-ogrska železniška postaja ter povezanost obojega, prežeta s sodobnim odnosom do arhitekture in oblikovanja prostora. Zasnovati smo skušali pregledno, enostavno delujočo shemo potniškega centra, ki bi lahko na tej zelo podolgovati parceli združil in sistematično rešil vse vrste prometa, ki tu obstajajo, od železnice, avtobusa in osebnih avtomobilov do pešcev in kolesarjev ... Pri načrtovanju se nam je zdelo zelo pomembno, da upoštevamo tako uporabnika domačina kot tudi obiskovalca. Prostor mora biti dostopen in uporaben za oba.«

»Naš cilj je urediti promet tako, da bo prijazen do narave in ljudi, da bo omogočal kakovostno prebivanje lokalnega prebivalstva in prispeval k razvoju trajnostnega turizma,« je na odprtju razstave poudaril župan Bohinja Jože Sodja.

»V časih, ko ljudi spodbujamo k uporabi javnega prevoza, je zelo pomembno, da se postaje uredijo na način, da služijo tudi srečevanju, ne le pretovarjanju ter vstopanju in izstopanju. Zmagovalni elaborat izpolnjuje naša pričakovanja. Z obnovo in nadgradnjo obstoječe postaje in njene okolice se bo obenem povečala atraktivnost Bohinjske Bistrice in Bohinja, ureditev pa bo dala tudi možnost za nov zagon ekonomskega razvoja občine. Da ta projekt uresničimo, bo seveda potrebnega kar nekaj časa in ogromno dogovarjanja, a prepričan sem, da nam bo prej ko slej uspelo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Kegljači na ledu začeli novo sezono

Pri Zvezi za kegljanje na ledu Slovenije, ki ima sedež na Jesenicah, so pripravili program prvenstev in turnirjev v novi sezoni. Državno moštveno prvenstvo so že začeli. V prvem krogu na Bledu je...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 22. september 2022 / 20:30

Energetska sanacija doma

V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice poteka energetska sanacija, in sicer prek javno-zasebnega partnerstva s Petrolom.

Bled / četrtek, 22. september 2022 / 16:59

Dozidava dražja za milijon

Vrednost dozidave Zdravstvenega doma Bled se je iz prvotnih 1,4 milijona evrov povišala na dobrih 2,5 milijona evrov. Blejski občinski svetniki so zato na zadnji redni seji sprejeli drugi rebalans pro...

Šenčur / četrtek, 22. september 2022 / 16:58

Slovesnost na Visokem

V Domu krajanov na Visokem je potekala slovesnost, s katero so počastili spomin na dogodke in ljudi, ki so pred 81 leti ustanovili odbor Osvobodilne fronte (OF) za Visoko in Luže.

Tržič / četrtek, 22. september 2022 / 16:57

Poziv k varčevanju pri javni razsvetljavi

Tržič – Tržiške občinske svetnike je na nedavni seji podžupan Dušan Bodlaj, ki začasno opravlja funkcijo župana, seznanil s predlogom ukrepa varčevanja pri javni razsvetljavi med 23. in 5. uro, kje...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 22. september 2022 / 16:55

Knjižnica začasno na novi lokaciji

Krajevna knjižnica Poljane je po izselitvi iz za rušitev predvidenega kulturnega doma sredi preteklega tedna ponovno odprla svoja vrata v začasnih prostorih na naslovu Poljane nad Škofjo Loko 28.