Gostje bodo odslej lahko napitnino pustili tudi ob plačevanju z bančno kartico. / Foto: Tina Dokl

Napitnina ob plačilu s kartico

Napitnino je v nekaterih lokalih in restavracijah po Sloveniji po novem mogoče pustiti tudi ob plačilu računa z bančno kartico. Gostje lahko na zaslonu POS-terminala izberejo eno od možnosti, s katero določijo, koliko napitnine v odstotkih (5, 10, 15 ali 20 odstotkov) želijo pustiti.

Kranj – Mimoidoče smo vprašali, kaj menijo o novosti glede napitnine ob plačevanju z bančno kartico. Kristini Zarič iz Ljubljane, ki dela v Kranju, se zdi uvedba napitnine pri plačevanju z bančno kartico zelo priročna. »Večkrat sem želela pustiti napitnino, a pri sebi nisem imela gotovine, zato sem plačala z bančno kartico. Zdaj bom pa lahko tudi v takih primerih pustila napitnino. Nekoč sem delala v gostinskem lokalu, ki je bil zelo obiskan, in vem, koliko truda vložijo natakarji, res skušajo ugoditi gostom, zato mislim, da si napitnino zaslužijo. Ko grem na pijačo, namenim en evro napitnine, ko grem na kosilo ali večerjo, pustim tudi več. Mislim, da bodo s to novostjo natakarji dobili še več napitnine,« je dejala Zaričeva.

Napitnina pri plačevanju z bančno kartico pa se Kranjčanu Bojanu Beštru ne zdi smiselna. »Napitnina je namenjena tistemu, ki te streže, ne lastniku gostinskega lokala. Menim, da bodo v teh primerih napitnino dobili lastniki in ne natakarji, kar se mi ne zdi prav,« je pojasnil Bešter in dodal: »Če sem s postrežbo zadovoljen, napitnino v gotovini pustim natakarju, ko bom plačal s kartico, napitnine ne bom dal, saj ne vem, kdo jo bo zares prejel.«

Tomaž Polenec, lastnik Restavracije in kavarne Brioni v Kranju, pozdravlja novost glede napitnin. »Za zdaj pri nas še nimamo te možnosti, a jo bomo aktivirali, takoj ko bo na voljo. Napitnina pri kartičnem plačevanju bo zelo priročna zlasti v restavraciji, kjer so zneski višji, tu se napitnina giblje med pet in dvajset evrov. V kavarni napitnina seže do nekaj evrov. Zanimivo je, da tujci pustijo bistveno več napitnine, domačini malo ali minimalno, Slovenci iz drugih mest nekoliko več. So tudi primeri, ko gost, običajno tujega porekla, pri sebi nima gotovine, in ker nima možnosti, da bi napitnino pustil pri plačilu s kartico, odide do bližnjega bankomata, da lahko v gotovini nagradi dobro delo natakarja,« je povedal Polenec in še dodal: »Napitnino bo tudi pri kartičnem plačevanju dobil natakar, ki skrbi za mizo. Izplačal si jo bo iz prometa gotovine.« Nina Mohorič iz Besnice, ki streže v omenjeni restavraciji in kavarni, pa je dodala: »Super se mi zdi, da bo odslej napitnina mogoča tudi pri kartičnem plačevanju, saj veliko ljudi nima pri sebi gotovine, a vseeno želijo dati napitnino. Večkrat nas tudi prosijo, da jim zamenjamo gotovino za manjše bankovce, da tako lahko del dajo za napitnino.«

Lojze Zupanc iz Besnice novost podpira, če bo napitnina prostovoljna. »Napitnino običajno dam v gostilnah, kjer sem zadovoljen s hrano. Tudi možnost napitnine pri plačilu z bančno kartico bom uporabil, če se bom lahko odločil prostovoljno. Tak sistem je sicer ponekod v tujini že uveljavljen, v določenih državah je napitnina celo nujna, z njo pa izrazimo zadovoljstvo s storitvijo,« je še povedal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 17. september 2007 / 07:00

Najboljša kranjska klobasa je Arvajeva

V Hiši kulinarike Jezeršek v Sori so četrtič ocenjevali kranjske klobase. Tako stroka kot ljubiteljski ocenjevalci so največ točk dodelili kranjski klobasi Mesarije Arvaj.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. februar 2016 / 15:54

Pogovor z Marjanom Mančkom

Kranj – V sredo, 17. februarja, ob 19. uri se v dvorani Mestne knjižnice Kranj nadaljuje cikel stripovskih večerov. Zoran Smiljanić bo tokrat gostil klasika slovenskega stripa, ilustracije in anim...

GG Plus / sreda, 17. februar 2016 / 12:47

Knjiga, ob kateri bo tudi mati s kavo morala počakati

Boštjan Gorenc - Pižama je dvakratni Goren'c, po priimku in rojstni pokrajinski pripadnosti. Besničan že nekaj let živi in deluje v Šentožboltu na robu Gorenjske. Kar se tiče humorja, njeg...

Razvedrilo / sreda, 17. februar 2016 / 12:27

Dobra televizijska zabava

Družili smo se z brezglavim jezdecem, Foxovi priljubljeni seriji sta se na male zaslone vrnili predvčerajšnjim, dobili smo zmagovalno pesem Poprocka, izbor za Emo 2016 je vse bliže pa tudi Boštjan Rom...

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2016 / 12:21

V Alpini tudi odpuščanja

Vodstvo Alpine v sklopu prestrukturiranja podjetja zmanjšanje števila zaposlenih vidi kot neizogibno za vstop v nov razvojni cikel, dolgoročno krepitev blagovne znamke in tudi za ohranitev večine delo...

Nasveti / sreda, 17. februar 2016 / 11:35

Moje razmejitve

Nivo mojega lastnega zadovoljstva in predvsem moje lastne sreče je močno odvisen od prevzemanja odgovornosti za svoje življenje ter od razmejitev mene do drugih ljudi in od moje preteklosti. O razm...