Sestri Marija Šolar in Ivanka Leben na razstavi Umetnost vezenja v Zgornji Besnici / Foto: Simon Šubic

Razstava ročnih del odmevala

V Besnici sta svoja ročna dela razstavljali sestri Marija Šolar in Ivanka Leben, tradicionalno pa so počastili tudi dan državnosti.

Besnica – Kulturno društvo Jožeta Paplerja Besnica je v kratkem času pripravilo dve zanimivi in odmevni prireditvi – v sodelovanju z Gorenjskim muzejem razstavo Umetnost vezenja in v sodelovanju z Župnijo Besnica 12. Kresni večer ob dnevu državnosti.

Na tridnevni razstavi Umetnost vezenja sta se z umetniškimi deli, ki so plod dela in ustvarjanja v tretjem življenjskem obdobju, predstavili sestri Marija Šolar in Ivanka Leben, svoje izdelke pa so na ogled postavile tudi Sejalčeve vezilje, ki jih vodi Šolarjeva. »Razstava je požela veliko zanimanja, prihajali so iz vse Slovenije, tudi vezilje iz Trsta. Že na odprtju razstave, ki so ga popestrili tretješolci s Podružnične šole Besnica in Ostovićevi godci, je bilo okoli 150 ljudi,« je povedala Barbara Mesec Štular, predsednica Kulturnega društva Jožeta Paplerja Besnica.

Marija Šolar je predstavila 36 različnih tehnik vezenja, ki jih je popisala v svoji najnovejši knjigi Umetnost vezenja. Pod tem imenom je razstava že maja potekala v Galeriji Mestne hiše v Kranju, dodani so ji bili še izbrani kosi vezenin iz zbirke Gorenjskega muzeja, zlasti vajenice izpred sto in več let. Šolarjeva je v Besnici dodatno predstavila tudi vseh pet svojih knjig ter svoje slike – olja na platnu po predlogah slikarjev, kot so Gaspari, Kobilca, Šubic, in portretne slike.

Ivanka Leben, prav tako vsestranska umetnica kot njena sestra, pa je na tokratni razstavi pokazala Wiehlerjeve gobeline, med katerimi je tudi Zadnja večerja Leonarda da Vincija v velikosti 90 × 250 centimetrov. Obiskovalci razstave so lahko občudovali tudi njene klekljane in kvačkane izdelke, vezenine v različnih tehnikah, izdelke iz polsti in aranžmaje za razne priložnosti. Večina njenih izdelkov je nastala zadnji dve »koronski« leti, nam je zaupala.

Minuli četrtek pa je pred cerkvijo Janeza Krstnika v Spodnji Besnici po sveti maši na prostem potekala prireditev ob dnevu državnosti, 12. Kresnem večeru in 25-letnici Pevskega zbora sv. Tilen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 16. julij 2021 / 10:06

Boni že ta konec tedna

Ljubljana – Od včeraj je v veljavi novi interventni zakon za pomoč gospodarstvu in turizmu ob epidemiji. Od danes je že mogoče unovčiti tudi nove turistične bone, ki jih je vlada predlagal...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 7. april 2008 / 07:00

Na zmenek v Vietnam

Prvi zmenek sta imela v Siriji. Tam sta se pravzaprav spoznala. Potem je sledilo nekaj zmenkov v Sloveniji. In ko sta bila že nekaj časa par, sta imela zmenek v Egiptu. In nato v Zambiji. Letos pa sta...

Splošno / ponedeljek, 7. april 2008 / 07:00

Zdravje ob Ivanovem izviru

Razkrižje je kraj v Prlekiji, ki vabi z naravno in zgodovinsko dediščino. V okolici zdravilnega Ivanovega izvira je 22 energetskih točk. Lepa pot vodi ob reki Ščavnici do Mure.

Splošno / ponedeljek, 7. april 2008 / 07:00

Srečni upokojenci

Ko me je urednik te priloge nagovoril, naj napišem nekaj o svojih pogledih na upokojenski staž, sem kar hitro pristal.

Splošno / ponedeljek, 7. april 2008 / 07:00

Starost je stresno obdobje

Vid Pečjak, doktor psihologije, dolgoletni univerzitetni profesor in avtor leposlovnih knjig, med katerimi še posebej izstopa mladinsko znanstveno-fantastično delo Drejček in trije Marsovčki, se strok...

Prosti čas / ponedeljek, 7. april 2008 / 07:00

Vižanje s harmoniko

Na Vižanju s harmoniko se je pokazalo, da se za mladi rod poljanskih harmonikarjev ni bati.