Nadzorniki JZ TNP in gorjanski občani so združili moči pri urejanju območja ob požgani Smolejevi domačiji. / Foto: Primož Pičulin

Skupaj uredili Požgano vas

V petek je v Radovni v občini Gorje potekalo skupno urejanje Požgane vasi, ki sta ga organizirala direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) Tit Potočnik in gorjanski župan Peter Torkar.

Radovna – Petnajst udeležencev akcije je uredilo približno četrt hektarja veliko območje ob požgani Smolejevi domačiji oziroma pri »spomeniku roka«. Kot je poudaril Tit Potočnik, tovrstni dogodki dokazujejo dobro sodelovanje med Javnim zavodom Triglavski narodni park (JZ TNP), ki upravlja Triglavski narodni park, in parkovnimi lokalnimi skupnostmi, v tem primeru z Občino Gorje in z njenimi prebivalci. V preteklosti so se sicer nadzorniki JZ TNP in občani pri urejanju tega območja izmenjevali, zdaj pa so se odločili, da bodo združili moči. »Tokrat gre za skupni projekt, ki je dokaz sodelovanja, izmenjave izkušenj in mnenj ter približevanje zaposlenih v zavodu prebivalcem parka. Obenem je dogodek pomemben tudi za ohranjanje nesnovne kulturne dediščine, saj smo kosili na tradicionalen način, in sicer ročno s kosami,« je povedal Potočnik in še dodal, da se je medsebojno sodelovanje še okrepilo, odkar je zaživelo državno sofinanciranje občinskih projektov v okviru zakona o TNP, kjer je letno na voljo 5,5 milijona evrov.

Župan Občine Gorje Peter Torkar je nad takšnim sodelovanjem, ki je iz leta v leto tesnejše, navdušen. »Gorjanke in Gorjanci se zavedamo, kaj pomeni, da smo v zaščitenem območju Triglavskega narodnega parka. Ne gre samo za omejitve, ki jih imajo lastniki pri gospodarjenju z zemljišči, ampak gre za veliko dodano vrednost,« je dejal župan.

Krmljenje divjadi

Pri izvedbi košnje Požgane vasi so sodelovali tudi naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka, predstavniki Infrastrukture Bled in prostovoljci iz občine Gorje. »Pokošeno travo običajno porabimo za zimsko krmljenje divjadi, ki se pozimi premakne z višjih predelov v dolino. S tem preprečimo, da bi v zimskem času živali obiskovale bolj poseljena območja, kjer bi lahko povzročale škodo,« je povedal naravovarstveni nadzornik Franci Tišler.

Med prostovoljci je bil tudi domačin Pavel Jakopič, ki je košnje s koso vajen že od mladih nog. »S koso je treba travo kositi, ko je na njej še rosa, na tak način je tudi lepše pokošena kot s strojno kosilnico,« je povedal in še dodal zaskrbljenost, da bodo te spretnosti, ki jih večinoma obvladajo starejši, kmalu potonile v pozabo.

V JZ TNP bodo podobne dogodke v sodelovanju s parkovnimi lokalnimi skupnostmi in njihovimi prebivalci pripravljali tudi v prihodnje.

Omejevanje prometa

Radovna je turistično in prometno sicer zelo obremenjena, zato bo po Potočnikovih besedah potrebno usmerjanje obiska in tudi omejevanje individualnega prometa. Kot je pojasnil, se reguliranje obiska že začenja v Vratih, kjer bodo letošnje poletje omejili promet z osebnimi vozili na število parkirnih mest v dolini in vzpostavili javni avtobusni prevoz. Podobni ukrepi se v prihodnje obetajo tudi v dolinah Kot, Krma in Radovna. Do tedaj pa bodo naravovarstveni nadzorniki TNP okrepili nadzor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 15. julij 2015 / 14:09

Ni protistrupa za tujerodne kače

Pri Centru za zastrupitve v Ljubljani protistrupa za kače, ki niso značilne za slovensko avtohtono okolje, nimajo.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Tri desetletja Najdihojce

Kranj - Vrtec Najdihojca je v začetku aprila praznoval tridesetletnico. Ob tej priložnosti so zato konec aprila pripravili praznovanje in v goste povabili smučarskega skakalca Ro...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Pestra izbira kopalk

Navdušujejo privržence naravnih materialov, upreti pa se jim ne morejo niti ljubitelji in ljubiteljice trend materialov.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Jubilejni pohod na Špičasti hrib

Na prvo majsko nedeljo je bil že petindvajseti pohod na Špičasti hrib. "V hribih iščemo zdravje," so povedali Janko, Jože in Vili, redni obiskovalci tega markantnega vrha med Joštom in Mohorjem.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Skavt je prijatelj vsakomur

Mineva sto let od izdaje knjige lorda Baden-Powella: Skavt, navodilo za vzgojo dobrih državljanov, ki so jo leta 1932 prevedli tudi v slovenski jezik. Skavtska bibilja, kot ji pravijo, je pred kratkim...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Biti trezen ne pomeni biti brezzvezen

Alkohol je tretji najpogostejši vzrok za obolevnost in umrljivost v Evropi, med mladimi pa celo prvi. Mestna občina Kranj sodeluje v projektu "Alkohol. Odloči se za trezen pogled," ki ga sofinancira E...