Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 2. julij 2017 / 08:13

Nikogar ni, ki bi nas, mlade, razumel

»Lahko bi bila vaša hči, a bi vas rada kljub temu povabila na kavo. Veliko bi vam želela povedati,« mi je napisala Danila. In sem šla. Bil je lep, celo topel pomladni dan in v Kranju je na srečo ne...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. januar 2017 / 12:17

Kakšna sociologija? Za kakšno družbo?

»V Sloveniji ugotavljamo, da imamo sicer veliko znanja na ravni posameznikov, le malo od tega pa tudi na ravneh družbenega delovanja oziroma odločanja. Zbornik, ki ga obravnavamo, lahko štejemo za...

Nasveti / ponedeljek, 9. januar 2017 / 12:12

Trije kralji in betlehemske štručke

Relikvije treh modrih z Ju­trovega počivajo v eni največjih umetnin zlatarske obrti srednjega veka, v skrinji treh kraljev v Kölnu, v zlatem sarkofagu, ki po obliki spominja na baziliko. Po legendi...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. januar 2017 / 12:11

Čudovita igra narave

Narava nam ponuja čudovite poglede, kot je tale na fotografiji. Posneta je bila na novega leta dan na Krvavcu. In kaj napisati drugega, kot naj vam vse leto sije sonce, četudi mora zato prodreti sk...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. januar 2017 / 12:09

Osamljeni jezdec valov

Na dneve z debelo snežno odejo bo treba sicer še malo počakati, navkljub pomanjkanju prave zimske idile pa je moč uživati v biserih, ki nam jih ponuja narava. Sonce prvega letošnjega dne je množico...

Razvedrilo / ponedeljek, 9. januar 2017 / 11:57

Jubilejno leto za Gorenjski kvintet

Potem ko so konec novembra s polko Dvigni glavo zmagali na izboru Naj polka Gorenca, se člani priljubljenega Gorenjskega kvinteta ta čas že pripravljajo na praznovanje dvajsetletnice, ki jih čaka marc...