Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 23. november 2012 / 07:00

Po vinu v rovih še venčki

Kranj - V Zavodu za turizem Kranj so minuli konec tedna v rovih pripravili vinsko pot, ta konec tedna pa vabijo na prodajno razstavo izdelkov, povezanih z adventnim časom. Medtem ko se je...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 26. november 2014 / 13:10

Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, sr...

Slovenija / sreda, 26. november 2014 / 12:53

Anonimno in brezplačno testiranje na HIV

Ta teden na ljubljanski Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja potekajo testiranja vsak dan od 14. do 15. ure.

Jesenice / sreda, 26. november 2014 / 12:50

Svetniku prenehal mandat

Jesenice – Jeseniški občinski svetnik Zoran Kramar (izvoljen je bil na listi Socialni demokrati) je obvestil Občino Jesenice, da je spremenil kraj stalnega prebivališča, ki je odslej v Mojstrani. K...

Tržič / sreda, 26. november 2014 / 12:49

Rentgen nadgradili z digitalno tehniko

Tržič – Zdravstveni dom (ZD) Tržič je od začetka novembra bogatejši za sodobnejši rentgenski aparat, ki zdravnikom omogoča boljšo diagnostiko ter uspešnejše zdravljenje, pacientom pa je prihranjena...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 26. november 2014 / 12:45

V duhu Davorina Jenka

V Cerkljah so v nedeljo s spominskim koncertom obeležili 100. obletnico smrti slovenskega skladatelja Davorina Jenka, ki bi bil ponosen na bogato pevsko in glasbeno ustvarjalnost, ki jo negujejo v Cer...