Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 22. november 2016 / 15:53

Nori tenorji prevzeli Čufarjev oder

Zmagovalka letošnjih Čufarjevih dni je predstava Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca in izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:57

Drobiž za znanje otrok

Na letališču Aerodrom Ljubljana so od torka naprej postavljene posebne nabirke, v katerih člani Rotary kluba Ljubljana in Rotary kluba Zgornji Brnik zbirajo sredstva za izobraževanje otrok iz socialno...

Jesenice / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:52

Bolnišnici 1,2 milijona za poplačilo dobaviteljev

Jesenice - Splošna bolnišnica Jesenice je v ponedeljek iz državne zakladnice po sklepu ministrstva za finance prejela 1,2 milijona evrov likvidnostnega posojila. Kot je povedal direktor bolnišnice...

Tržič / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:41

Azbestne odpadke sprejemajo iz drugih občin

Na odlagališču v Kovorju ne sprejemajo več le azbestnih odpadkov iz tržiške občine, ampak tudi od drugod. Povečane količine pa nekatere krajane vznemirjajo ...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:37

Vaš razgled

Pravijo, da je jutro najlepši del dneva za fotografiranje, ker je sonce nizko na obzorju. Na posnetku Luka Renerja se vidi, kako sonce enakomerno prodira med drevesi in išče še neosvetljen...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:31

Pasji davek le, če bo koristen

Kinološka zveza Slovenije se zavzema za uvedbo davka na pse, hkrati pa tudi za znižanje ostalih stroškov za lastnike pse, še posebej obveznega cepljenja. Se z njihovim predlogom strinjate?