Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 8. december 2015 / 15:42

Gorenjski glas, št. 98

Gorenjski glas, 8. december 2015, št. 98

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 15. december 2014 / 15:21

Nagrada za učence OŠ Simona Jenka Kranj

Kranj – Učenci tretjega razreda Osnovne šole Simona Jenka Kranj so prejeli nagrado za najboljše besedilo na natečaju Tržaškega esperantskega društva. Za sodelovanje na natečaju so se odloč...

Slovenija / ponedeljek, 15. december 2014 / 15:20

Novosti pri članarini PZS za leto 2015

Ljubljana – Planinska zveza Slovenije je v torek, 9. decembra, na sedežu organizacije v Ljubljani podpisala pogodbo z zavarovalnico Adriatic Slovenica, kar prinaša bistveni novosti članarine PZS za...

Vodice / ponedeljek, 15. december 2014 / 15:20

Energetska sanacija šole zaključena

Vodice – V torek, 16. decembra, ob 18. uri bodo v Vodicah s slovesnostjo (ki bo združena z božično-novoletnim koncertom osnovnošolcev) obeležili uspešen zaključek energetske sanacije Osnovne šole V...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. december 2014 / 14:49

Čebelarski turizem se vse bolj uveljavlja

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije je v pe­tek v Čebelarskem centru na Brdu pri Lukovici pripravila Dan čebelarskega turizma, na katerem je predstavila dobre primere čebelarskega turizm...

Slovenija / ponedeljek, 15. december 2014 / 14:48

Z novim letom v veljavi tudi bela napotnica

Pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so prepričani, da bo bela napotnica, ki stopa v veljavo s prvim januarjem 2015, razbremenila osebnega zdravnika in bo prispevala k prihranku časa in poti bol...