Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 26. december 2023 / 19:27

Ves čas se uči, ker je radovedna

Pri Gorenjskem glasu je izšla knjiga z naslovom Še enkrat, prosim! avtorice Jasmine Pogačnik. Knjiga je osebna Jasminina in hkrati kot učiteljice klavirja, polna zgodb kipeče ustvarjalnosti in neomajn...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 18. marec 2019 / 21:33

Po ječi spet trgoval z drogo?

Ljubljanski gostinec Mustafa Izairi, ki je prestal šestletno zaporno kazen zaradi trgovine s prepovedano drogo, se na kranjskem sodišču brani pred očitki o preprodaji droge po Gorenjskem.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2019 / 21:32

V šoli veje razvojni duh

Priznanje Blaža Kumerdeja za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso v partnerskem sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo je letos prejela tudi Sre...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. marec 2019 / 21:26

Večer šarma in moške lepote

Prvi po vrsti. Dvorana Teater kranjskogorskega igralniško-zabaviščnega centra Korona je namreč gostila predizbor za novega najlepšega Slovenca. Se je pa aktualni mister Slovenije Matjaž Ma...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. marec 2019 / 14:12

Spodbujajo razvoj Gorenjske

Gorenjska si je začrtala strategijo skupnega razvoja, ki jo opredeljuje tudi slogan Gorenjska, gremo gor, uresničiti pa ga skuša Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj. Pri tem gre zlasti...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2019 / 14:11

Utrinki, ujeti v fotografijo

Viktor Šmid iz Zgornjih Dupelj je imel prvič samostojno fotografsko razstavo v domači občini. Utrinki jo je poimenoval, v utrinkih pa prikazal motive eksperimenta narave – vrabčka cvetožera, polža v o...