Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 1. oktober 2008 / 07:00

Naši padalci imenitno zaključili sezono

Locarno - Številnim medaljam in imenitnim posamičnim uvrstitvam na svetovnem prvenstvu in na tekmovanjih za svetovni pokal so slovenski padalci dodali tudi imeniten uspeh na fina...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 25. maj 2018 / 06:00

Kulinarični okusi Azije

Zbilje – V Zbiljah, na dobravi Zbiljskega jezera, bo v nedeljo, 27. maja, potekal Go Asia Fest, dogodek, na katerem se boste lahko sprehodili po širokem naboru kulinaričnih okusov Azije in drugih z...

Bled / petek, 25. maj 2018 / 06:00

Čistili bodo Blejsko jezero

Bled – V Društvu za podvodne dejavnosti Bled bodo v soboto ob 10. uri že 25. leto pripravili tradicionalno čiščenje Blejskega jezera in njegovih brežin. Akcijo organizirajo v sodelovanju z Ribiško...

GG Plus / petek, 25. maj 2018 / 16:33

Bili smo miroljubni puškarji

Šestdeset let je, kar je generacija fantov, ki so se šolali najprej v tedanji Industrijski puškarski šoli v Kranju, zatem pa v Industrijski kovinarski šoli Iskra, zaključila šolanje. Še se srečujejo,...

Slovenija / petek, 25. maj 2018 / 16:27

Potrdili pranje denarja

Preiskovalna komisija je politično odgovornost za domnevno pranje denarja in financiranje terorizma preko NLB pripisala Marku Kranjcu, Borutu Pahorju, Francetu Križaniču in Samuelu Žbogarju.

Šport / petek, 25. maj 2018 / 16:25

Žirovski skakalci brez Alpine

Ker se Alpina ni več odločila za sodelovanje z domačo ekipo smučarskih skakalcev in skakalk, so na nedavni skupščini spremenili ime kluba, hkrati pa so podelili priznanja za uspešno sezono. Jutri v Ži...