Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 24. december 2018 / 18:31

Zmagala je Tjaša Dobravec

V nedeljo se je končala sedma sezona televizijskega šova Slovenija ima talent. Letos smo imeli Gorenjci kar nekaj predstavnikov, v finale sta se uvrstila dva in oba na koncu pristala v sup...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:34

Zmagal je Franko Bajc

Letošnji resničnostni šov Kmetija se je zaključil. Videli smo solze, slišali smeh in zadrževali dih, ko smo spremljali odločilna boja. Zmaga je šla na koncu v roke Franku Bajcu, fantu, ki smo ga pred...

Nasveti / torek, 18. december 2018 / 20:31

Skrivno življenje dreves

Morda se vam zdi zgornja trditev čudna, vendar me je močno nagovorila. To je naslov knjige, ki govori o življenju, ki ga živijo drevesa, najstarejša živa bitja med nami.

Kronika / torek, 18. december 2018 / 20:30

Jutri bodo odvetniki delili brezplačne nasvete

Kranj – Slovenski odvetniki bodo jutri že tradicionalno nudili brezplačno pravno pomoč – 19. december je namreč že osmo leto zapored namenjen dnevu odvetniške pravne pro bono pomoči, ki bo na voljo...

Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:28

Brencl banda v Layerjevi hiši

Kranj – V sredo, 19. decembra, bo ob 20. uri v Layerjevi hiši nastopila zasedba Brencl banda. Njena avtorska glasba nastaja pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, p...

Rekreacija / torek, 18. december 2018 / 20:25

V Planici odprli tekaško sezono

Rateče – Na snežnem stadionu v Nordijskem centru Planica je v soboto potekal dogodek, ki so ga poimenovali Ski opening pod Poncami.