Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Priznanja tudi Gorenjcem

Kranj - Planinska zveza Slovenije je konec minulega tedna pripravila v Metliki slovesnost, med katero so podelili svečane listine in spominske plakete PZS za leto 2007. Od Gorenj...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 18. december 2011 / 07:00

Vaš razgled

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2011 / 07:00

Fotografa oživljata staro mestno jedro

Kamnik - Na Šutni v Kamniku, kjer se je v zadnjih letih zaprla vrsta lokalov, je pred dnevi zaživel sodoben fotografski studio, ki sta ga ustanovila mlada fotografa Bojan Težak i...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2011 / 07:00

Dedek Mraz je moral miriti čarovnika Tonija

Na Gorenjskem glasu smo tudi letos otrokom naših naročnikov ponudili možnost, da sodelujejo v likovnem natečaju. Ker so bile vse risbice lepe in so pokazale veliko ustvarjalnosti, smo prav vse avtorje...

Prosti čas / nedelja, 18. december 2011 / 07:00

Jerbas domačih vabi v Poljane

Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Gorenja vas-Poljane tudi letos pripravlja božično-novoletni koncert Jerbas domačih, ki bo v danes ob 16. uri v telovadnici OŠ Poljane nad Š...

GG Plus / nedelja, 18. december 2011 / 07:00

Rizzi: Ne zatirajte, učite se slovenščine

Zveza Slovenskih organizacij na Koroškem in Slovenska prosvetna zveza podeljujeta že nekaj let organizacijam in posameznikom, ki delujejo za sožitje in razumevanje med lj...