Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 4. december 2022 / 15:27

Nagrada športniku in umetniku

Koroški Slovenci že desetletja izražajo zahvalo posameznikom iz slovenskega in večinsko nemškega naroda na Koroškem, ki prispevajo k vsestranskemu razvoju slovenstva in slovenščine na Koroškem ter...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

"Priložnost"

Slovenija je dobila predsednika Državnega zbora iz vrst SD. V Zagrebu so si oddahnili, končno razumejo in verjamejo, da parlament ne bo predčasno razpuščen. Volitev v Sloveniji še ne bo, vsaj do...

Zanimivosti / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Nad zimo tudi z metlami

V Tržiču so se lotili izdelovanja tradicionalnih gregorčkov in ´cambohov´, zimo pa bodo odganjali tudi z gorečimi brezovimi metlami.

Zanimivosti / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Dobrodelna kulturna prireditev Sahra

Kamnik - Muslimansko dobrodelno društvo Merhamet iz Ljubljane v sodelovanju s KUOD Bayani in KD Priden možic iz Kamnika danes, 10. marca, ob 18. uri organizira Sahro, dobrodelno...

Slovenija / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Dva tisoč jih čaka na prekop

Minila so štiri leta od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda Jama pri Laškem. Jože Dežman: je to mesto, ki ga želimo v prihodnje obiskovati kot zgodovinski spomenik?

Bohinj / nedelja, 10. marec 2013 / 07:00

Bo nadškofija vzela pomoč za novorojenčke

Nadškofija Ljubljana je po pravnomočno zaključenem 15-letnem denacionalizacijskem postopku v primeru Zoisove graščine v Stari Fužini vložila odškodninsko tožbo proti Občini Bohinj zaradi nezmožnosti u...