Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Tudi pod Mariborom je vino

Izletniki Gorenjskega glasa so obiskali eno največjih klasičnih vinskih kleti v Srednji Evropi in ob odlični hrani uživali v Gostišču Golob v Zgornji Polskavi.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 24. december 2019 / 17:08

Za veselje in mir med nami

Božični čas, najlepši čas, poje pesem. In resnično so božični prazniki nekaj posebnega. Zlasti za nas, Slovence, ki praznujemo dan po božiču državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.

Kultura / torek, 24. december 2019 / 16:58

Koncert Godbe Cerklje in KPZ Mysterium

Cerklje – V petek, 27. decembra, ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika novoletni koncert Godbe Cerklje z naslovom Godba express. Cerkljanski godbeniki so se za letošnji novoletni konce...

Kamnik / torek, 24. december 2019 / 16:57

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Šmarca – Občina Kamnik, Krajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik, Društvo sv. Jakoba Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem vabijo na proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki...

Kranjska Gora / torek, 24. december 2019 / 16:57

Božična zgodba, ujeta v ledu

V soteski Mlačca bodo od 25. do 30. decembra uprizorili Žive jaslice v ledu, ob vstopu v sotesko pa doživetje ledenega kraljestva.

Slovenija / torek, 24. december 2019 / 16:56

Za gradnjo predora potrdili Turke

Nadzorni svet Darsa je v petek potrdil izbiro turške družbe Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora. Sklep o izbiri bo Dars vročil podjetjem, ki so sodelovala na pogajanjih.