Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Sodelovanje kot ključ do razvoja turistične destinacije

V neprofitni Turistični organizaciji Hedmark se ukvarjamo s trženjem turizma v pokrajini Hedmark na Norveškem. Nudimo turistične informacije preko interneta in v brošurah. Prav tako nudimo po...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 22. maj 2017 / 22:40

Rdečke

Nekdaj so domnevali, da so rdečke (rubella) neka nedolžna otroška nalezljiva bolezen, ki premine v nekaj dneh – dokler niso odkrili t. i. sindroma rdečk. Če se namreč neodporna nosečnica okuži z vi...

Razvedrilo / ponedeljek, 22. maj 2017 / 22:18

Zmagovalci, ki ostajajo na realnih tleh

Z velikim koncertom desetih skupin na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je zaključil prvi vseslovenski natečaj iskanja novih, mladih slovenskih rokovskih zvezd Volkswagen Rocks. Strokovno žirij...

Kronika / ponedeljek, 22. maj 2017 / 22:17

Policisti reklamacij ne priznajo

Na dvorišču Policijske uprave Kranj je v sredo potekala zadnja javna dražba najdenih stvari.

Zanimivosti / ponedeljek, 22. maj 2017 / 16:20

Pomladno prebujanje

Topli sončni žarki so v deželo prinesli pomlad, vse v naravi se prebuja in brsti v mavričnih barvah. Ptice se vračajo z daljnega juga in nas prebujajo s svojimi milozvočnimi jutranjimi simfonijami,...

GG Plus / ponedeljek, 22. maj 2017 / 15:38

Nebeški človek v Komendi

Komendo je obiskal kitajski misijonar in pričevalec brat Yun, avtor knjige Nebeški človek, v kateri je popisal svojo težko življenjsko pot.