Špargljevi mošnjički / Foto: Erika Jesenko

Šparglji

Brez zadržkov lahko trdimo, da šparglji veljajo za izredno priročno zelenjavo. V kuhinji ne zahtevajo veliko dela in iz njih lahko hitro ustvarimo širok spekter jedi.

Za pripravo špargljevih mošnjičkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 300 g svežih špargljev, 100 g mocarele, 100 g rezin pršuta, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 jajce za premaz, 2 žlici sezama za posip.

Špargljem odrežemo olesenel del ter jih razporedimo po večjem krožniku ali pekaču. Solimo in popramo jih ter jih premažemo z žlico olivnega olja. Po tri šparglje skupaj ovijemo v rezino pršuta. Listnato testo raztegnemo ter ga narežemo na 6 enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata položimo rezino mocarele ter nato po diagonali šparglje, ovite v pršut. Proti sredini zapognemo nasprotna vogala kvadrata ter ju stisnemo skupaj. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Za pripravo piščančjih trakov s šparglji potrebujemo: 0,5 kg piščančjega fileja, 0,5 kg svežih špargljev, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, četrt žličke mlete rdeče paprike.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na približno 3 cm dolge palčke. Narezane šparglje stresemo v skledo jih pokapljamo z žlico olivnega olja ter solimo in popramo. Česen sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo piščančje trakove. Ko je meso pečeno, ga damo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev stresemo šparglje ter jih pražimo 5 minut. Nato primešamo še nasekljan česen in praženo meso ter vse skupaj pražimo še minuto.

Nasvet: Jed ponudimo k polenti ali k drugi izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 3. december 2020 / 10:12

Lanski sneg in zaloge

Ob lanskem snegu navadno pomislimo na nekaj, kar je nezanimivo, že zdavnaj pozabljeno. No, v Planici imajo do lanskega snega povsem drugačen odnos. Tam so lanskega snega veseli; tudi letos...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 31. maj 2022 / 18:10

Naš svet, slikarjev pogled

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled razstava novejših likovnih del magistra likovnih umetnosti Petra Gabra. Naslov razstave Svet, ki se rojeva nam razkriva, slike v galeriji pa odkrijejo umetnikovo...

Razvedrilo / torek, 31. maj 2022 / 18:07

Pri stotih igra bridž

Kranjčan Franc Zupančič je 24. maja dopolnil sto let. Ob jubileju so ga čakala številna presenečenja.

Gospodarstvo / torek, 31. maj 2022 / 18:04

Medveda niso uplenili

Gorenja vas – Predvčerajšnjim se je izteklo dovoljenje za odstrel medveda v Poljanski dolini, ki pa ga lovcem ni uspelo upleniti. Kot smo poročali, se je medved gibal tudi v bližini naselij ali pos...

Šport / torek, 31. maj 2022 / 18:03

Žan Jezovšek znova v rdečem dresu

Jesenice – Pri HDD SIJ Acroni Jesenice sestavljajo ekipo za naslednjo sezono. Rdeči dres bo v prihodnjih dveh letih znova nosil Žan Jezovšek, ki je bil v pretekli sezoni v vrstah ljubljanske Olimpi...

Gorenjska / torek, 31. maj 2022 / 18:02

V ponedeljek potrdili 380 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so ob 779 PCR-testih in 4625 hitrih antigenskih testih potrdili 380 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno zaradi covida-19 na navadnih...