Špela Ankele (levo) in Irina Sejdhanova s piščancem po kijevsko, ki sta ga pripravili Vira Kutyrova in Karina Ahalarova iz Harkova, ki sta s svojimi otroki začasno namestitev našli v Kranju / Foto: Tina Dokl

Druženje ob ukrajinskih jedeh

Domačinke iz Kranja, ki so se jih dotaknile usode begunskih družin, ki so v Slovenijo pribežale pred vojno v Ukrajini, so ustanovile skupino U'krhki, da bi begunce prek kulinarike vključili v tukajšnjo družbo.

Kranj – Tudi v našo državo je zaradi vojne v Ukrajini pribežalo večje število beguncev, zlasti žensk in otrok. »Njihova stiska se je dotaknila mnogih med nami. Gorenjke smo se vprašale, kako bi se lahko povezale z begunkami, in nastala je skupina U'krhki,« so pojasnile članice omenjene skupine in razkrile svoj načrt: domačinke in Ukrajinke, ki so zatočišče pred vojno našle v naših krajih, se bodo skupaj z ljubitelji kuhanja družile ob hrani in se spotoma naučile še nekaj slovenskih besed.

Ime in logotip projekta U'krhki, ki sta plod kranjskega oblikovalca Dušana Grobovška, spominjata na kruh, na dom in krhkost ljudi, še posebno tistih žensk, ki so bile prisiljene zapustiti svoj dom v Ukrajini in oditi na varno. »Pri nas so dobile zatočišče, s projektom U'krhki pa zlasti priložnost, da se družijo in svoje kulinarično znanje delijo s svojimi gostitelji.« Ti si želijo, so pojasnili, da bi ob pripravi jedi, ki jih spominjajo na dom, morda našle vsaj malo utehe, za nekaj časa pozabile na grozote, ki se dogajajo v njihovi domovini, in se počutile sprejete. Ekipo U'krhkov ta čas sestavlja približno deset Slovenk in deset Ukrajink, a se ves čas širi, je pojasnila pobudnica tovrstnega sodelovanja Špela Ankele. Ob strani ji stojita Maruša Langerholc, ki obvešča in vodi Slovenke iz skupine, in Irina Sejdhanova, ki vodi skupino Ukrajink in pomaga prevajati. Doslej so izpeljali dve srečanji s kulinaričnimi delavnicami v Nežkini hiši ob Gostilni Krištof v Predosljah, ki sta jo za kulinarične popoldneve prijazno odstopila brata Tomaž in Krištof Bolka, je pojasnila Špela Ankele. »Prvo srečanje je bilo bolj spoznavno, na drugem pa smo že kuhale boršč po receptu Maše iz Ukrajine in spekle kruh.« Obe srečanji z dobrim odzivom obetata uspešno zgodbo o povezovanju, učenju in solidarnosti, poudarjajo v skupini U'krhki. Poleg kulinaričnih druženj načrtujejo še tečaje kuhanja ukrajinskih jedi. Danes pa bodo v Domu na Joštu na povabilo zakoncev Sedej, ki Dom vodita, skuhale dobrodelni »pošihtni« boršč v okviru tako imenovanih »pošihtnih petkov«. Sestavine za kuhanje boršča je priskrbela ekipa Doma na Joštu, zbrani denar pa bodo v celoti razdelili med družine, ki so se zaradi vojne priselile v Slovenijo in potrebujejo pomoč. Na voljo bo tako mesna kot vegetarijanska različica boršča. V prihodnje pa načrtujejo, da bodo z domačo hrano presenetile tudi ukrajinske športnike, ki ta čas trenirajo na Gorenjskem.

Projekt je povezal tudi mnoge gorenjske kmetovalce, proizvajalce pijač, gostince in slaščičarje, ki sodelujejo s svojimi pridelki in izdelki, sestavine za jedi, ki nastajajo v Nežkini hiši, prispeva tudi trgovska veriga Tuš.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Bolnišnica nezakonito služila z eritropoetinom? Na okrožnem sodišču v Celju se je začelo sojenje generalnemu direktorju zavoda za zdravstveno zavarovanje dr. Samu Faki...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. april 2017 / 20:16

»Jaz pridem tla za dober č’s«

Frank Kosec je Kanadčan, ki se že vrsto let zaporedoma udeležuje BAM.BI-jevega Dalmacija toura, aprilske večdnevne kolesarske odprave, ki si je letos za start izbrala Neum, kolesarji so obiskali Črno...

Razvedrilo / sobota, 15. april 2017 / 20:10

Velikonočne, a malo drugačne dobrote Alenke Bole Vrabec

Že tradicionalno nas je pred veliko nočjo v hiši Gorenjskega glasa s svojimi kulinaričnimi dobrotami obiskala vsestranska Radovljičanka Alenka Bole Vrabec. Mojstrica kuhanja v užitek vseh vedno pri...

GG Plus / sobota, 15. april 2017 / 20:08

Krščanstvo na Slovenskem v luči virov

»Vlak je privozil no novomeško postajo. Ko smo stopili na peron, je bila ob izhodu običajna gruča ljudi. Prvi sem stopil do gruče in tedaj mi nekdo zavpije: 'Kam greš?' Mirno sem odgovoril: 'V Stop...

Nasveti / sobota, 15. april 2017 / 20:05

Le zakaj bi nas bolelo

Lea Šemrl, dr. med, se je z akupunkturo kot protibolečinsko terapijo začela ukvarjati pred desetimi leti. Svetuje jo pri različnih bolečinskih stanjih, koristne učinke ima pri alergijah ...

Kronika / sobota, 15. april 2017 / 18:02

S ceste v odbojno ograjo

Kovor, Cerklje – Gorenjski policisti so v sredo popoldne obravnavali dve prometni nesreči, v katerih sta se poškodovala dva udeleženca. Prva se je zaradi nepravilne strani vožnje zgodila v Kovorju...