Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Država je zaščitila Slovenski med

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izdalo pravilnik o Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo, s čimer je Slovenski med prehodno zaščitilo na ozemlju Slove...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Škofjeločan Matic Skube je mladinski slalomski prvak

Na svetovnem mladinskem prvenstvu v alpskem smučanju, ki poteka v avstrijskem Flachau, se je izkazal 19 letni član SK Alpetour Matic Skube. Matic je namreč postal novi mladinski s...

Šport / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Odbojkarji Autocommercea v finalu Top Teams

Potem, ko so v polfinalni tekmi pokala Top Teams blejski odbojkarji z rezultatom 3:1 (19, 17, -18, 23) ugnali moštvo Rabotničkega iz Skopja, so si na sklepnem turnirju, ki danes in jut...

Medvode / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Knjiga jih druži

Pestro dogajanje na osnovni šoli Pirniče pred kulturnim dnevom. Gostili so Ivana Sivca, enega najbolj branih sodobnih mladinskih pisateljev. Sejem Knjiga za knjigo, okrogla miza Knjiga nas druži.

Medvode / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Najraje skače ob morju

Irena Avbelj, Bloudkova nagrajenka za lani, si življenja ne predstavlja brez padalstva.

Kranjska Gora / sobota, 10. marec 2007 / 06:00

Tekme so preselili v Planico

Kontinentalni pokal v smučarskih tekih so namesto v Medvodah izvedli v Planici. Ekipe so bile nastanjene čez mejo, v Trbižu.