Država je zaščitila Slovenski med
Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izdalo pravilnik o Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo, s čimer je Slovenski med prehodno zaščitilo na ozemlju Slovenije, vlogo za registracijo na ravni Evropske unije pa bo posredovalo še Evropski komisiji. Med z oznako Slovenski med bo izključno slovenskega izvora, to pomeni, da bo pridelava, točenje, skladiščenje in polnjenje medu potekalo na območju Slovenije. Zanj bodo veljale celo strožje kakovostne zahteve, kot jih predpisuje pravilnik o medu, med drugim bo moral vsebovati manj vode in hidroksi metil furfurala, ki kaže na pregretost medu.
Čebelarji, ki bodo hoteli pridelovati in označevati med kot Slovenski med, bodo morali v enem letu pridobiti od kontrolne organizacije certifikat o skladnosti pridelave medu s specifikacijo za Slovenski med. Če tega certifikata ne bodo pridobili, medu ne bodo smeli označevati kot Slovenski med.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je doslej zaščitilo že 37 kmetijskih pridelkov oz. živil, od tega dvanajst z označbo izvora, petnajst z geografsko označbo, sedem z višjo kakovostjo in tri z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Med zaščitenimi so tudi Mohant, Jajca izpod Kamniških planin in Kranjska klobasa.