Prek dvesto prijav za nov ukrep

Brezposelnost na Gorenjskem in v Sloveniji še vedno raste. Z novim ukrepom naj bi ohranili do 25 tisoč delovnih mest.

Kranj – Konec junija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 86.481 brezposelnih, kar je za trideset odstotkov več kot decembra lani in za 42 odstotkov več kot pred letom. Junija je bilo na gorenjskih uradih za delo prijavljenih 6402 brezposelnih ali skoraj 41 odstotkov več kot konec leta 2008 in za 77,5 odstotka več kot junija lani. V zadnjem letu se je brezposelnost najbolj povišala na Škofjeloškem, saj se je več kot podvojila, skoraj podvojila se je na območju Urada za delo Radovljica.

Prejšnji mesec se je 432 brezposelnih, ki so bili prijavljeni na uradih zavoda Območne službe Kranj, zaposlilo, iz evidence brezposelnih je bilo odjavljenih 675 oseb. Zavod sicer s programi aktivne politike zaposlovanja spodbuja k zaposlovanju brezposelnih in izobraževanju. Trenutno gorenjski delodajalci veliko povprašujejo po subvencijah za zaposlitev brezposelnih (do osem tisoč evrov), med brezposelnimi pa velja interes za pridobitev subvencije ob samozaposlitvi in za različne tečaje, krajša usposabljanja in izobraževanja.

V začetku junija je začel veljati ukrep delnega povračila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, s katerim želi Vlada zaustaviti strmo naraščanje števila brezposelnih. Do konca junija je Zavod RS za zaposlovanje po internetu prejel 205 vlog delodajalcev za 9246 delavcev, za kar naj bi porabili dobrih 32 milijonov evrov za povračilo plač (skupno je na voljo 121 milijonov), za povračilo obveznega usposabljanja delavcev pa pet milijonov evrov (skupno 13 milijonov iz evropskega sklada). »Ti podatki so zgolj informativni, saj morajo delodajalci elektronske vloge še natisniti in poslati k nam,« pojasnjuje Tanja Gerkšič z zavoda.

Na podlagi oddanih vlog naj bi zavod prve pogodbe z delodajalci sklenil v drugi polovici meseca, vendar bodo pravico do povračila plače vsi delodajalci, ki so vlogo oddali junija, lahko koristili od 1. julija. Podjetjem pravica do ukrepa pripada največ 12 mesecev, na posameznega zaposlenega pa za največ šest mesecev (na čakanju hkrati ne sme biti več kot polovica zaposlenih). Na konkretno vprašanje, ali lahko podjetje vse delavce na začasnem čakanju ves ta čas usposablja (po naših informacijah naj bi tako v enem od kranjskih podjetij vsi zaposleni delali, polovica pa jih bo na navideznem čakanju na delo), nismo dobili konkretnega odgovora. »Delavcem na začasnem čakanju na delo, za katere prejemajo delno povračilo nadomestila plač, morajo delodajalci zagotoviti obvezno usposabljanje za najmanj 20 odstotkov časa čakanja na delo, v skladu s predloženim programom ohranitve in dviga kakovosti delovnih mest in razvoja človeških virov v podjetju,« odgovarja Gerkišova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 30. maj 2011 / 07:00

Anketa: Kaj bi naredili z "loto" dobitkom

Srečnež, ki je na Lotu pred kratkim zadel nekaj več kot 1,7 milijona evrov, je listek z zmagovito kombinacijo vplačal v Kranju. Naključno izbrane smo vprašali, kaj bi storili s tolikšno vsoto denarja.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Danes znova s civilnima iniciativama

Tržič - Po četrtkovi seji občinskega sveta, na kateri so razpravljali o možnosti, da regijsko odlagališče Kovor za leto dni sprejme tudi polovico sortiranih odpadkov iz mestne ob...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Prek dvesto prijav za nov ukrep

Brezposelnost na Gorenjskem in v Sloveniji še vedno raste. Z novim ukrepom naj bi ohranili do 25 tisoč delovnih mest.

Prosti čas / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Poletje pozitivnih vibracij

Kranjski izbruhov bazen do konca tedna gosti festival Summer of positive vibration. Včeraj so koncertirali ameriški Kultur Shock, danes ob 22. uri pa gostijo ska jazz reggea večer....

Kamnik / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Maistrova hiša ostaja prazna

Župnijski urad Kamnik hiše prodati noče, občina pa zavrača vlaganje v zasebno lastnino.

GG Plus / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Kako smo trli orehe in pekli piškote

Mladi novinar, OŠ Simona Jenka Kranj, 2. b razred