Branja drevesom so začeli pri štirih glogih pred Kulturnim središčem Stare Žiri. / Foto: Tanja Mlinar

V zahvalo brali drevesom

Ob dnevu zemlje, 22. aprilu, in dnevu knjige, 23. aprilu, so se pesniki, pisatelji in bralci letos zbrali v Žireh in se podali v gozd, da bi brali drug drugemu in obenem drevesom v zahvalo za papir in knjige.

Žiri – Pisatelji, pesniki in drugi pišoči že nekaj let enkrat letno v bližini svetovnega dneva zemlje in knjige pripravljajo neke vrste literarni dan v gozdu, da se tako zahvalijo za papir in knjige, na podlagi katerih je človeštvo skozi zgodovino shranjevalo svoje znanje in leposlovje. Drevesom berejo svojo najljubšo poezijo in prozo, ki je lahko tudi avtorska, vedno pa prebirajo tudi sporočila dreves, za kar skrbi njihov dolgoletni spremljevalec branj, gozdni mistik Jakob Šubic, je pojasnil pobudnik Branj drevesom Gregor Rozman.

Pobuda Branja drevesom je po Rozmanovih besedah v prvi vrsti namenjena pisateljem, da bi se vsaj v času dneva zemlje in dneva knjige namesto v zaprte prostore in na literarne večere podali raje v naravo na literarni izlet podnevi. »Zadnja leta se nam pridružujejo tudi bralci z najljubšimi knjigami. Na tokratnem dogodku, ki je prvič potekal v Žireh, se je skupaj zbralo 18 udeležencev in skoraj vsi so tudi brali,« je pojasnil Rozman in se ob tem za pomoč pri organizaciji posebej zahvalil knjižničarki Majdi Treven. »Zanimivosti o Žireh in Žirovcih je prebiral lokalni publicist Miha Naglič, svojo pesem je prebrala tudi Alja Adam, članica Društva slovenskih pisateljev, brali pa smo še drugi pisatelji in bralci.« Promotorka branja Tilka Jamnik je ob tem posebno pozornost namenila branju otroške in mladinske literature, brala je iz kratke pesniške zbirke Jureta Jakoba. Udeleženci so se najprej ustavili in brali pri štirih glogih pred Kulturnim središčem Stare Žiri. Jakob Šubic je ob tem zbranim razložil, da glog blagodejno vpliva na naše srce. Nadaljevali so do izvira studenca pod Žirkom in se ob njem osvežili, nato pa se povzpeli na travnati vrh Kovk. »Tu nas je Jakob Šubic med branjem podučil o čuječnosti z načinom zavedanja sedanjosti.« Branja so zaključili na prvem vrhu Žirka, kjer je Miha Naglič z njimi delil še anekdoto o Žirovcu, ki je bil ves bukov, nos pa je imel hrastov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 12. julij 2024 / 13:33

Tradicionalna kolesarska dirka za zlato čipko

Železniki – Športno društvo Kamikaze Železniki bo jutri pripravilo tradicionalno rekreativno kolesarsko dirko za zlato čipko. Prireditve, ki bo štela tudi za akcijo Slovenija kolesari, občinsko prv...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. januar 2017 / 23:00

Proti virusom se različno »borijo«

Gripa in druga sezonska virusna obolenja so že na pohodu, nekaj naključnih sogovornikov smo zato vprašali, kako skrbijo za svoje zdravje, da se, kolikor se le da, ubranijo pred prehladi, g...

Razvedrilo / četrtek, 19. januar 2017 / 22:49

Zlata poroka zakoncev prestor

Zakonca Prestor z Zgornjega Brnika sta praznovala zlato poroko. Vedno sta se trudila, da bi bila vsem dobra vzornika za vnaprej, za popotnico za življenje. Njuno največje bogastvo je, da sta bila sreč...

Kranj / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Umetnost ne pozna meja

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so pretekli četrtek premierno uprizorili gledališko predstavo z naslovom Razstava, ki je nastala kot skupni projekt omenjene šole in Osnovne šole Milivoja Omora...

Rekreacija / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Iz košarke v gorski tek

Timotej Bečan je eden izmed upov slovenskega gorskega teka. Njegova višina, 191 centimetrov, je malce neobičajna za tekača. Deset let je treniral košarko in igral za člansko ekipo Medvod.

Nasveti / četrtek, 19. januar 2017 / 22:46

Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerim...