Vaniljeve kocke z banano
Še iz tako preprostih sestavin lahko naredimo izvrstno sladico. To dejstvo zagotovo upravičijo vaniljeve kocke z banano. Tako preproste za pripravo, a kljub temu nadvse okusne in osvežujoče.
Za pripravo vaniljevih kock z banano potrebujemo: za krhko testo: 250 g moke, 80 g sladkorja, 150 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 5 žlic sadne marmelade, 3 banane, 3 žlice limoninega soka, 5 žlic kokosove moke, 9 dl mleka, 3 vaniljeve pudinge, 250 g smetane za stepanje, 140 g sladkorja, 2 dl smetane za premaz, 3 žlice temnega kakava.
Najprej se lotimo priprave testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor in ščep soli. Primešamo jajce in na kocke narezano zmehčano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razporedimo po srednje velikem pomaščenem pekaču. Z rokami ga pritisnemo ob dno, da se testo sprime. Po celotni površini ga z vilicami večkrat prebodemo. Pekač postavimo za 30 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Pečeno testo ohladimo na sobno temperaturo.
Medtem ko se testo hladi, pripravimo vaniljevo kremo: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in zmešamo v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo in nato vanj vmešamo pripravljen vaniljev puding. Kuhan puding odstavimo s štedilnika ter ga pustimo, da se ohladi. Puding se bo hitreje ohladil, če v lijak nalijemo hladno vodo in vanj postavimo lonec s kuhanim pudingom. Vmes večkrat premešamo. 2,5 dl sladke smetane stepemo in jo nato vmešamo v ohlajen puding.
Ohlajeno testo premažemo s sadno marmelado in posujemo s kokosovo moko. Po kokosovi moki razporedimo na kolesa narezane banane ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Čez banane prelijemo pudingovo kremo in jo poravnamo. Nazadnje premažemo še z 2 dl stepene smetane in vse skupaj posujemo s temnim kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.