Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev je treba zelo paziti na čebele in druge opraševalce, ki so izpostavljeni tem sredstvom med nabiranjem nektarja, mane in cvetnega prahu. / Foto: Tina Dokl

Raba fitofarmacevtskih sredstev

Strokovnjaki opozarjajo, da nepravilna uporaba fitofarmacevtskih sredstev lahko predstavlja veliko nevarnost za zdravje ljudi, okolje, čebele in druge opraševalce, zato naj vrtičkarji po teh sredstvih posežejo šele takrat, ko so izčrpali vse druge možnosti varstva rastlin.

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, čebelarsko zvezo in kmetijsko-gozdarsko zbornico vsako leto ozavešča kmete in vrtičkarje o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS) pri varstvu rastlin pred boleznimi in škodljivci in pri zatiranju plevelov. Ker nepravilna uporaba teh sredstev lahko prinaša tveganje za zdravje ljudi in okolje ter tudi za čebele in druge opraševalce, kmetom in vrtičkarjem svetujejo, da po FFS posežejo šele takrat, ko so pri varstvu rastlin izčrpali vse druge možnosti. S tem namenom so na Kmetijskem inštitutu Slovenije tudi vzpostavili spletno stran za integrirano varstvo rastlin (IVR), s katero želijo uporabnikom FFS olajšati dostop do informacij glede varstva rastlin. »Na IVR portalu želimo združiti vse aktualne opise in informacije o škodljivih organizmih posameznih kultur ter predvsem predstaviti vse ukrepe, s katerimi lahko zmanjšamo porabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS),« so o portalu zapisali na kmetijskem inštitutu.

Poglejmo nekaj splošnih pravil za uporabo fitofarmacevtskih sredstev! V Sloveniji je dovoljeno uporabljati le registrirana sredstva ter le na gojenih rastlinah in zoper škodljive organizme, ki so navedeni na etiketi in v navodilu za uporabo. Nikdar ne škropimo v vetrovnem vremenu, preprečiti moramo zanašanje škropilne brozge na sosedne njive, vrtove in urbane površine. Pri delu s FFS je treba uporabljati osebno varovalno opremo, s prazno embalažo je treba ravnati v skladu z navodili.

Fitofarmacevtska sredstva, ki predstavljajo tveganje za čebele in za druge opraševalce, so označena z oznako Nevarno za čebele. V času tretiranja s temi sredstvi mora biti cvetoča podrast v sadnem vrtu pokošena, uporaba teh sredstev je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin oziroma je dovoljena le v nočnem času – od dveh ur po sončnem zahodu do dveh ur pred sončnim vzhodom.

»Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev moramo biti pozorni na odmerek, čas in število tretiranj, karenco pa tudi na ustreznost opreme, varnostne ukrepe in morebitne omejitve uporabe,« opozarja dr. Dušica Majer iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 1. oktober 2011 / 07:00

Naše glavno mesto

Ravno na svetovni dan turizma so izletniki Gorenjskega glasa obiskali Ljubljano, kakšen dan prej pa so domači in tuji mediji spoznavali njeno okolico.

Objavljeno na isti dan


Železniki / sobota, 27. november 2021 / 18:34

Nov način zbiranja papirja

V Dolenji vasi ga že zbirajo »od vrat do vrat«, nov sistem pa naj bi kmalu uvedli tudi na Godešiču.

Domžale / sobota, 27. november 2021 / 18:34

Šumberk privlačen tudi za kolesarje

Priljubljen hrib nad Domžalami je dobil poligon za gorske kolesarje, ki bodo odslej lahko vozili ločeno od poti za pešce.

Jesenice / sobota, 27. november 2021 / 17:07

Most čez Savo na Javorniku bo zaprt za promet

Jesenice – Od ponedeljka, 29. novembra, do predvidoma sobote, 4. decembra, bo zaradi gradnje plinovoda zaprta državna cesta, ki vodi z Lipc proti Jesenicam oziroma obratno. »Ker gradbenih del oziro...

Gospodarstvo / sobota, 27. november 2021 / 17:06

Nova lestvica stoterice najpremožnejših

Stoterica najpremožnejših Slovencev je premoženje povečala in še nikoli doslej ni bila premožnejša.

GG Plus / sobota, 27. november 2021 / 17:05

Inženirka z dušo igričarke

Kandidatka za inženirko leta Lea Naglič opravlja delo testerke v šenčurskem podjetju NiceLabel. Prosti čas ji kroji vrsta zanimivih in ustvarjalnih konjičkov.