Londonske rezine
Londonske rezine so ena tistih slaščic, ki se pogosto znajdejo na mizah praznovanj. Kako ne, saj jih imajo radi tako mlajši kot tudi starejši.
Za pripravo londonskih rezin potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinica ene bio limone, ščep soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 3 beljake, 70 g sladkorja v prahu, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice marmelade.
Najprej se lotimo priprave testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prepikamo z vilicami in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.
Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev: Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Prilijemo limonin sok in stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.
Pečeno testo premažemo z marmelado ter ga enakomerno prekrijemo s pripravljenim nadevom. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 30 minut pri 160 °C. Pri peki pazimo, da se povrhu ne zapečejo preveč, in jih po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.
Nasvet: V nadevu lahko uporabimo tudi lešnike ali mešanico lešnikov in orehov.