Londonske rezine

Londonske rezine so ena tistih slaščic, ki se pogosto znajdejo na mizah praznovanj. Kako ne, saj jih imajo radi tako mlajši kot tudi starejši.

Za pripravo londonskih rezin potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinica ene bio limone, ščep soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 3 beljake, 70 g sladkorja v prahu, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice marmelade.

Najprej se lotimo priprave testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prepikamo z vilicami in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev: Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Prilijemo limonin sok in stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Pečeno testo premažemo z marmelado ter ga enakomerno prekrijemo s pripravljenim nadevom. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 30 minut pri 160 °C. Pri peki pazimo, da se povrhu ne zapečejo preveč, in jih po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Nasvet: V nadevu lahko uporabimo tudi lešnike ali mešanico lešnikov in orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Zgodba o preživetju

Vrni se je komična drama izpod režijske taktirke španskega mojstra Pedra Almodovarja, ki združuje občutke, misli in usode žensk treh generacij ene družine.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 07:00

Rejci z ministrom o mlečni krizi

Domžale – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, ki je priznana rejska organizacija za črno-belo pasmo goved, bo v ponedeljek, 23. novembra, ob 10. uri pripravilo volilni občni zbor dru...

Slovenija / sobota, 21. november 2015 / 15:16

Slovenija v vojni ali ne?

Slovenija je skupaj s Francijo in celotno EU v vojni proti terorizmu, meni predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims. Predsednik republike Borut Pahor meni drugače.

Slovenija / sobota, 21. november 2015 / 15:15

Digitalizacija vsakdanjika

Google, Chrome, Gmail … To so besede, ki jih poznamo tako rekoč vsi. Še več: dnevno smo od njih zelo odvisni. Manj znan je Googlov projekt Loon. Ta je še v razvoju in bo omogočil dostop do interneta t...

Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 14:56

Novosti Top arhitekt in Posebni gost Ambienta

Ljubljana – Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so v torek odprli 26. sejem pohištva Ambient, ki bo zaprl vrata v nedeljo. 158 podjetij iz 17 držav predstavlja notranjo opremo, dodatke za dom,...

Gospodarstvo / sobota, 21. november 2015 / 14:55

Priznanja gorenjskim inovatorjem

Na forumu inovacij so z Gorenjskega priznanje za inovacije prejeli Matjaž Loc, Acroni in M-Sora.