Londonske rezine

Londonske rezine so ena tistih slaščic, ki se pogosto znajdejo na mizah praznovanj. Kako ne, saj jih imajo radi tako mlajši kot tudi starejši.

Za pripravo londonskih rezin potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinica ene bio limone, ščep soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 3 beljake, 70 g sladkorja v prahu, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice marmelade.

Najprej se lotimo priprave testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prepikamo z vilicami in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev: Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Prilijemo limonin sok in stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Pečeno testo premažemo z marmelado ter ga enakomerno prekrijemo s pripravljenim nadevom. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 30 minut pri 160 °C. Pri peki pazimo, da se povrhu ne zapečejo preveč, in jih po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Nasvet: V nadevu lahko uporabimo tudi lešnike ali mešanico lešnikov in orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 9. junij 2019 / 14:10

Učenje v skupini

Sposobnost učinkovitega in konstruktivnega sodelovanja v skupini je ena najpomembnejših veščin današnje družbe in zagotovo tudi prihodnje. Sodelovanja se najprej učimo v družini, potem pa v vrtcu,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. avgust 2013 / 15:20

Oropali SKB banko v Škofji Loki

Malo pred 10. uro je neznanec oropal SKB banko na Kapucinskem trgu v Škofji Loki. Ropa je osumljen mlajši moški, oblečen v temna oblačila, ki je po ropu prizorišče zapustil s skuterjem črn...

Kamnik / četrtek, 29. avgust 2013 / 14:19

Pred prangerjem so spet sodili

Prangerjada, tokrat že šestnajsta po vrsti, je v Motniku v soboto povezala dvanajst slovenskih mest, kjer še ohranjajo prangerje – sramotilne stebre ali klopi. S prireditvijo so v Motniku počastili tu...

Jesenice / četrtek, 29. avgust 2013 / 14:16

Sanitarno vodo ogreva toplotna črpalka

V enem od blokov na Jesenicah so za ogrevanje sanitarne vode namestili toplotno črpalko. Računajo, da se bodo s tem stroški zmanjšali za štirikrat, investicija pa se bo povrnila v samo dveh letih.

Tržič / četrtek, 29. avgust 2013 / 14:14

Ljubelj: zaprto in naprodaj

Ljubelj – Kadarkoli se preko Ljubelja peljem po opravkih k sosedom na Koroško, se spomnim časov, ko se je pred predorom na naši strani marsikaj dogajalo. Odprti sta bili dve, nato pa vsaj ena resta...

Kultura / četrtek, 29. avgust 2013 / 14:13

Desetič za desetko

Letošnji Jazz Kamp, deseti po vrsti, je še zadnjim dvomljivcem dokazal, da se je razvil v edinstven dogodek, brez katerega konec avgusta v Kranju ne bi bil to, kar je.