Londonske rezine

Londonske rezine so ena tistih slaščic, ki se pogosto znajdejo na mizah praznovanj. Kako ne, saj jih imajo radi tako mlajši kot tudi starejši.

Za pripravo londonskih rezin potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinica ene bio limone, ščep soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 3 beljake, 70 g sladkorja v prahu, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice marmelade.

Najprej se lotimo priprave testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prepikamo z vilicami in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev: Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Prilijemo limonin sok in stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Pečeno testo premažemo z marmelado ter ga enakomerno prekrijemo s pripravljenim nadevom. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 30 minut pri 160 °C. Pri peki pazimo, da se povrhu ne zapečejo preveč, in jih po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Nasvet: V nadevu lahko uporabimo tudi lešnike ali mešanico lešnikov in orehov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Borovlje, biser pod Karavankami

Za hitro razvijajoče se mesto rečejo, da mu je Drava mati, oče pa Ljubelj.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:24

Za Maistra bo še več prostora

Rojstna hiša Rudolfa Maistra v Kamniku bo kmalu v še večji meri namenjena muzejski dejavnosti, saj se bo občina po odkupu preostanka pritličja te dni lotila še temeljite prenove.

Kultura / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:23

Loški orkester zmagal v Ormožu

Mestni pihalni orkester Škofja Loka je na tekmovanju za pokal Vinka Štrucla dosegel najvišje število točk in s tem naslov absolutnega zmagovalca.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:21

Inovativni kmet in podjetnik

Dr. Borut Gosar s Sela pri Vodicah kmetuje na manjši kmetiji in hkrati kot podjetnik izdeluje okusne in uporabne izdelke za zdravje, med katerimi je najpomembnejši ameriški slamnik z medom, ki povečuj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:19

Spremembe treh veterinarskih zakonov

Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prejšnji teden dala v javno obravnavo spremembe in dopolnitve treh zakonov s področja veterinarstva – zakona o veterinarskih meril...

Kronika / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:18

Otroci zelo vplivajo na odrasle

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj je v sodelovanju s policijo in osnovnimi šolami na Gorenjskem izvedla preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu.