Predložitev letnih poročil

Poslovni subjekti morajo letno poročilo za leto 2021 predložiti Ajpesu do tretjega maja.

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu je poslovnim subjektom rok za predložitev letnih poročil za leto 2021 podaljšal na 30. april, a ker je ta dan sobota, je rok podaljšan na naslednji delovni maj, to je na 3. maj. Predložijo jih lahko izključno v elektronski obliki, Ajpes pa jih z nudenjem tehnične pomoči, pojasnjevanjem navodil in z nižjo tarifo nadomestil za javno objavo spodbuja tudi k večji uporabi elektronskega podpisa.

Letna poročila morajo predložiti vse pravne osebe in samostojni podjetniki, večina jih predloži hkrati za vse tri namene – za javno objavo ter za statistične in davčne namene. Letnih poročil pa ni treba predložiti samostojnim podjetnikom »normirancem«, ki so obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov, in poslovnim subjektom, ki niso ustanovljeni kot pravne osebe oziroma nimajo statusa samostojnega podjetnika – notarji, odvetniki, samostojni zdravstveni delavci, samostojni kulturni delavci, športniki, novinarji, civilna združenja in drugi. Ne glede na to v Ajpesu tudi »normirancem« priporočajo, da predložijo letno poročilo, saj je to osnova za pripravo bonitetne ocene, ki je pogosto pogoj pri kandidiranju na javnih razpisih. »Normiranci«, ki želijo predložiti poročilo, naj za to pokličejo pristojno izpostavo Ajpesa.

Doslej je letno poročilo predložila že več kot polovica zavezancev. Ajpes bo »masovno« javno objavo letnih poročil izvedel predvidoma 20. maja, bonitetne ocene na podlagi priloženih letnih poročil za leto 2021 pa bo poslovnim subjektom pripisal na začetku junija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 4. oktober 2017 / 10:21

Odprli nove šolske prostore

V petek so v Komendi tudi uradno odprli nove prostore Osnovne šole Komenda - Moste.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Na prvenstvu tudi šest slovenskih čolnov

Barve Slovenije bo na Bledu zastopalo šest slovenskih posadk, med njimi je tudi dvojni dvojec, ki bo nastopil v konkurenci invalidov.

Prosti čas / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Nasveti / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Zbrušeni diamant

Jalovec (2645 m) - Pogled na goro iz doline Tamar je res čudovit. Mogočnež popolnih oblik je danes povsem zasluženo tudi v logotipu Planinske zveze Slovenije. Ena najlepših gora pri nas.

Humor / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Vozičkar´ce po vzoru Klobase

"Če teli avtoprevozniki loh afne guncajo pred Karavanškmo predoram, poj bomo pa tud` me svoje pravice zahtevale pred občino," sta v en glas povedali rahlo besni mamici Izabela in Evelina.

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Gradu so vrnili mladost

Znameniti grad, komenda imenovan, v Rebrci/Rechberg pri Železni Kapli/Eisenkappel je do prihoda mladega župnika Poldeja Zundra v Železno Kaplo več ali manj sameval. Po njegovi zaslu...