Kokosove potičke

Prikupne male kokosove potičke. Že sliši se dobro, a kako šele je.

Za pripravo kokosovih potičk potrebujemo: za kvašeno testo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 jajce, 2,5 dl mleka, 60 g masla, dve žlici sladkorja, lupinico ene limone, 1 zravnano žličko soli; za kokosov nadev: 12 zvrhanih žlic kokosove moke, 2 praška za vaniljev puding, 7 žlic sladkorja, 9 dl mleka.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: jajce, stopljeno maslo, sladkor, limonino lupinico in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 1 uro.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Skupaj zmešamo prašek za puding in sladkor. Prilijemo 2 dl hladnega mleka in zmešamo v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo zmes vaniljevega mleka. Pri nižji temperaturi kuhamo še nekaj minut, da se puding zgosti. Nato vanj vmešamo kokosovo moko in pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi.

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s kokosovim nadevom in zavijemo v tanek svaljek. Vsak svaljek narežemo na 3 centimetre debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 15 minut. Premažemo jih s stepenim jajcem in v pečici, ogreti na 200 °C, pečemo 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 27. december 2006 / 06:00

"Zaokrožili" na sto evrov

Za udeležbo na seji občinskega sveta bodo gorenjevaško-poljanski svetniki po novem precej bolje nagrajeni kot doslej.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 1. november 2013 / 13:32

Sončni Krvavec

Na Krvavec hodimo pozimi predvsem zaradi smučanja, poleti pa zaradi planinskih sprehodov in razgleda v dolino. Fotograf Primož Pičulin je izbral dobro stojišče, z macesnom prekril direktne...

Slovenija / petek, 1. november 2013 / 13:29

Zamejski šport, del slovenskega športa

Ugledna družba se je pretekli petek zbrala v Drumlovi gostilni Pri stari pošti/Alte Post v Ziljski Bistrici/Feistritz an del Gail. Slovenska športna zveza iz Celovca, krovna organizacija s...

Škofja Loka / petek, 1. november 2013 / 13:18

Pri izbiri odločile reference

Direktor Direkcije RS za ceste Gregor Ficko je v torek v Škofji Loki pojasnil, zakaj je razpisna komisija za nadaljevanje del pri gradnji obvoznice izbrala Gorenjsko gradbeno družbo.

GG Plus / petek, 1. november 2013 / 13:03

Čakajoč na večno življenje

Krščanstvo, ki nas uči, da je smrt le stanje na poti iz zemeljskega v večno življenje, je v srednjem veku tudi na naših tleh močno spremenilo kulturo smrti in pokopa, ki je obstajala dotlej. Na nekoli...

GG Plus / petek, 1. november 2013 / 13:02

Bolnišnica v soteski, odrešilna zamisel

Partizansko bolnico Franjo je ustanovil gorenjski rojak, doktor Viktor Volčjak (1913–1987), bil je tudi njen prvi predstojnik. Zanimivo je brati, kako se je odločil za gradnjo bolnice v skriti soteski...