Ošterija Žogica streže jed regut ko če bet – kuhan krompir, fižol, česen, ocvirki, poširano jajce. Lahko bi rekli klasičen radič z jajcem, ocvirki in krompirjem, postrežen na zelo sodoben način. / Foto: arhiv OOZ Nova Gorica

Fige in goriški radič

Na Goriškem do 20. februarja 2022 potek Mesec kuhinje z goriškim radičem. Med vrtninami je ta radič nekaj posebnega, njegove rdeče glavice spominjajo na vrtnice. V goriških oziroma primorskih koncih ga imenujejo tudi sukenski regut. Je zelo cenjena vrtnina, ki je v zadnjih letih pridobila veliko prepoznavnost.

V zimskem času kuharji nestrpno pričakujejo sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete, na primer klasično solato s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, okusen je tudi v drugih tako hladnih kot toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem in ribami. Z radičem pripravljajo celo sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča pa so se na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica odločili, da združijo moči s sedmimi gostinskimi ponudniki ter pridelovalcem mesnin in cvetličarko ter predstavijo različne jedi in celo šopke iz goriškega radiča, saj ga nekateri imenujejo tudi goriška vrtnica. Tako so pripravili Mesec kuhinje z goriškim radičem.

»Vzgoja goriškega radiča je zahtevna, saj se začne zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudimo na krožniku. Za vzgojo so potrebni prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen ter veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno,« še izvemo.

Medtem ko bodo Primorci še nekaj dni na piedestal postavljali znameniti radič, so se ne Gorenjskem zaključili Okusi Škofjeloškega. Kuharji so takoj začeli snovati menije za včerajšnje valentinovo, mnogi gostinski ponudniki pa so se odločili v čast Prešernovemu dnevu pripraviti tudi kakšno jed, koktajl, napitek ali sladico. Seveda je bil okus fige prisoten, a med ponujenimi jedmi smo našli tudi nekaj takih, ki naj bi izvirale iz časa življenja velikega pesnika ali na neki način spominjale nanj.

Pr' Matičku na Primskovem pri Kranju se je tako recimo na meniju med drugim znašel tudi kurji ajmohjt s knedli in zelenjavo. Pa repincelj s kuhanim jajcem, seveda brez Prešernove fige – kot so poimenovali sladico – ni šlo.

Pr' Fartku na Gobavici nad Mengšem so na Prešernov praznik stregli pesnikov koktajl. Glavna sestavina: figovo žganje, ki so mu dodali rum, liker amareto, bezgov sirup ter limonin in jabolčni sok.

V radovljiški Hiši Linhart je bila na jedilniku tudi nadgrajena jed iz prve kuharske knjige v slovenskem jeziku, Kuharskih bukev Valentina Vodnika, in sicer bandeljc.

Kranjski KluBar gastropub pa je že dan pred slovenskim kulturnim praznikom prijetno presenetil z Večerom slovenske glasbe, hrane in pijače. Točili so Kranjsko pivo, ki je pri poznavalcih izjemno priljubljeno, v kuhinji pa so pripravili kranjski piskr, ki so ga sestavljali domača kruhova skleda s kranjsko klobaso s hrenom in gorčico. Pri sladkem so gostje lahko posegli po domačih buhteljnih s figovo marmelado ali se posladkali s figami, oblitimi s čokolado. Poleg figovega likerja pa so lahko vse skupaj poplaknili še s prešernim kuhanim vinom ali Julijino vročo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 5. julij 2021 / 12:58

V nedeljo potrdili osem okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V Sloveniji so v nedeljo opravili 604 PCR teste in potrdili osem okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ. Delež pozitivnih testov je tako znašal 1,3 odstotka. V nedeljo zaradi covi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 5. julij 2022 / 17:19

Monologi za dobro družbo

V Galeriji Šivčeva hiša je na ogled pregledna razstava del akademskega slikarja in grafika Karla Plemenitaša z naslovom Monologi 1969–2019.

GG Plus / torek, 5. julij 2022 / 17:10

Sin me ne mara več

Predstavljajte si, da bi vam vaš najljubši vnuk dejal: »Babi, letos pa ne greš z nami na morje. Preveč revno se oblačiš, pa je mami potem sram zaradi tebe.«

Nasveti / torek, 5. julij 2022 / 17:08

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s...

Rekreacija / torek, 5. julij 2022 / 16:22

Po kvarnerskih otokih, 4. del

Po kratki plovbi smo pristali v majhni luki Tovarnele, od koder smo se povzpeli približno sto metrov visoko do mesta Lun. Od tam vodi cesta po ozkem in dvajset kilometrov dolgem polotoku z istim im...

Šenčur / torek, 5. julij 2022 / 16:21

Potrdili širitev cone

Šenčur – Na junijski seji so šenčurski svetniki sprejeli občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za drugo fazo urejanja poslovne cone severno od državne ceste. Prostorski dokument, ki se nanaša n...