Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 15. december 2023 / 07:00

Gorenjski glas, št. 100

Gorenjski glas, 15. december 2023, št. 100

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 15. december 2016 / 18:28

Črnogorski večer v Kranju

Kranj – Črnogorsko kulturno, prosvetno in športno društvo Morača Kranj je pred kratkim v kulturnem domu na Kokrici v okviru čezmejnega sodelovanja organiziralo tradicionalno kulturno prireditev Črn...

Kranjska Gora / četrtek, 15. december 2016 / 18:27

Razstava o slovenskih kozolcih

Na Ta veseli dan kulture so na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori na ogled postavili razstavo o slovenskih kozolcih.

Radovljica / četrtek, 15. december 2016 / 18:26

Najstarejše slovensko srce iz lecta

Radovljica – V petek, 16. decembra, bo minilo natančno 65 let, odkar je Ivana Krašovec od mladega fanta Danijela, ki je kasneje postal njen mož, v dar prejela majceno lectovo srce z napisom »Tebe v...

Nasveti / četrtek, 15. december 2016 / 18:26

Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez t...

Razvedrilo / četrtek, 15. december 2016 / 18:22

Maistrova borca

V Sloveniji praznujemo 23. novembra dan Rudolfa Maistra, ki je na ta dan leta 1918 prevzel v Mariboru vojaško oblast v slovenske roke. In 23. novembra praznujeta tudi naša sodelavca Jože Košnjek in...