Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 24. november 2018 / 17:13

Spodbujajo sodelovanje v shemah kakovosti

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi povečati zanimanje kmetijskih gospodarstev za vključevanje v upravičene sheme kakovosti, ki potrošnikom zagotavljajo nadstandardno kak...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Na peronu številka 7 (1)

Tine je eden tistih moških, ki jim leta in čas prizanašajo. Četudi je za njim že 76 pomladi, je še zmeraj zelo vitalen, na dan preteče vsaj deset kilometrov. Včasih tudi kolesari ali pa oboje...

GG Plus / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Kronika tedna

Mladi prevarant v zapor Mariborsko sodišče je na štiri leta in dva meseca zapora obsodilo Aleša Svenška iz Miklavža na Dravskem polju, ki je več ljudi ogoljufal za sku...

Nasveti / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Slovenija na dlani

Janče (793 m) - ... in za to ni treba iti pretirano visoko; le vzpetino nekje v središču države moramo najti. Del evropske pešpoti E6.

Zanimivosti / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Ob jubileju tudi priložnostni poštni žig

Medvode - Pošta Medvode je minulo soboto zaznamovala svojo 150-letnico. Ob tej priložnosti so zato pred poštno stavbo postavili izpostavljeno okence, ki so ga pripravili v sodelo...