Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 19. november 2020 / 09:35

Nagrada za življenjsko delo tudi Milanu Srni

Ljubljana – Fundacija Avgusta Kuharja je pred dnevi že štiriindvajsetič podelila nagrade in priznanja Avgusta Kuharja za izjemne dosežke v stroki varnosti in zdravja pri delu, a letos zaradi epidem...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 29. marec 2022 / 22:42

Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravi...

Zanimivosti / torek, 29. marec 2022 / 22:41

Sončki s plesom in gibanjem

Kranj – Skupina Sončki, ki deluje pod okriljem Medobčinskega društva Sožitje Mengeš, se je tokrat že četrtič predstavila v Panorami stara pošta v Kranju, kjer jih vselej prijazno sprejme in pogosti...

Kranjska Gora / torek, 29. marec 2022 / 22:39

Zaključili zimsko smučarsko sezono

Kranjska Gora – Smučarsko sezono so na kranjskogorskem smučišču zaključili v nedeljo, 27. marca. Kot so povedali na Turizmu Kranjska Gora, so imeli 114 obratovalnih dni, in čeprav nimajo še dokončn...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:33

Planica povezuje

Najmanj trikrat izjemna letošnja Planica: skoraj šestdeset tisoč gledalcev, skoraj tisoč točk naših orlov na treh tekmah in izjemno vreme. Pohvale so sprejemali tudi organizatorji. Zaključ...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:31

Polfinale začeli z zmago

Jeseniški hokejisti v Alpski ligi igrajo v polfinalu, kranjski Triglav v finalu mednarodne lige IHL.