Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 18. december 2015 / 10:55

Odpadki bodo dražji

Kranj – Potem ko so na novembrski seji kranjskega mestnega sveta prekinili točko o novih cenah storitev ravnanja z odpadki, so na sredni seji zvišanje cene vendarle potrdili. Kar je najpomembnejše...

Objavljeno na isti dan


Kultura / / 17:09

Umetnost v času pandemije

Slikar, grafik in profesor na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih o enem vadbišč svoje umetniške kreativnosti, na katerem mu družbo vedno znova delajo...

Rekreacija / / 17:08

Jubilejni Slovenski bosi tek je bil virtualen

Bosi tekači so letos tekli v skladu z aktualnimi ukrepi, organiziranega dogodka ni bilo.

Gospodarstvo / / 17:06

Izpad dohodka pri dopolnilnih dejavnostih

Kranj – Kmetije, ki se v okviru dopolnilnih dejavnosti ukvarjajo s turizmom in še nekaterimi drugimi dejavnostmi, so po vladnem odloku upravičene do finančnega nadomestila za izpad dohodka, ki so g...

Gorenjska / / 17:04

Zadržanost in previdnost prevladujoča odziva

V sredo, 6. maja, so odkrili samo eno novo okužbo s koronavirusom. Po statističnih regijah je največ okuženih v Osrednjeslovenski regiji, Gorenjska je v zlati sredini. Za covidom-19 je do zdaj umrlo 9...

Gospodarstvo / / 15:19

Ogrožena je prav vsaka smreka

V gozdovih na Zgornjem Gorenjskem so v zadnjih petih letih zaradi lubadarja posekali več kot 1,6 milijona kubičnih metrov smreke. »Prav vsaka smreka je ogrožena,« pravi Andrej Avsenek, vodja blejske o...