Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 26. december 2008 / 07:00

Jaslice tudi iz voska

Pri svojem delu uporablja najrazličnejše materiale, večinoma les in slamo, pa tudi vžigalice, umetne bisere, beton, glino, vosek, steklo, makarone in kemično maso. Pogovor z Brigito Juvan, umetnico in...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 12:50

Praznik vina

V kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki ljubitelje vinske kapljice pričakuje tudi ta konec tedna. V Stražišču pri Kranju so blagoslovili mlado vino, na Pungertu pa so se pomerili v kuhanju gola...

Komenda / / 12:39

Rešujejo prostorsko stisko

Na Osnovni šoli Komenda Moste se spopadajo s prostorsko stisko. Šolo že sedaj obiskuje 688 učencev, čez štiri leta pa se bo število šolajočih predvidoma povzpelo na 785, zato prihodnje leto predvideva...

Radovljica / / 12:33

Lanske rezultate že presegli

V občini Radovljica so do oktobra zabeležili več kot 150 tisoč nočitev, kar je odstotek in pol več kot v celem lanskem letu. Večina gostov je tujcev; v kampih Nizozemcev, v drugih kapacitetah pa Nemce...

Kronika / / 12:32

V kurilnici razneslo plinsko jeklenko

Okroglo – V soboto zvečer je na Okroglem v kurilnici stanovanjskega objekta prišlo do eksplozije plinske jeklenke, v kateri pa se k sreči ni nihče poškodoval in ni nastala večja gmotna škoda. Posre...

Zanimivosti / / 12:31

Izbrali najlepše male živali

Na gorenjski razstavi malih živali so za najlepšega kunca izbrali modrookega hermelina, last Kaje Osolin iz jeseniškega društva, in za najlepšo perutnino araukansko kokoš, last Francija Dolinarja iz k...