Skutne rezine s češnjami

Skutne rezine s češnjami

Letošnje leto je češnjam več kot naklonjeno, ponekod celo toliko, da jih je dovolj še za kompot in marmelado. In povrhu lahko iz njih ustvarimo še kakšno sladico. Tokrat naj bodo to skutne rezine s češnjami – osvežilna sladica, ki jo tvorijo plasti biskvita, skutnega nadeva in češenj.

Za pripravo skutnih rezin s češnjami potrebujemo: za biskvitno plast: 200 g moke, pol pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 75 g masla, 75 g sončničnega ali repičnega olja, 0,5 dl mleka, 2 jajci, lupinico ene bio limone, ščep soli,1 žlico kakava za posip; za nadev: 300 g skute, 200 g navadnega jogurta, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 g škroba ali koruznega zdroba, 300 g izkoščičenih svežih češenj ali češenj iz kompota.

Najprej se lotimo priprave biskvitne plasti: skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in limonino lupinico. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem, da nastane svetla masa in ta naraste na dvojno količino. Jajčni masi dodamo vaniljev sladkor in prilijemo stopljeno maslo, olje in mleko. Nato postopoma vmešamo še mešanico iz moke. Srednje velik pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo pripravljeno zmes za biskvit. Po vrhu enakomerno potresemo s kakavom.

Priprava nadeva: V gladko maso skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in škrob. Zmes za skutni nadev postopoma in enakomerno razporedimo po biskvitni masi. Po vrhu potresemo še s češnjami in jih narahlo pritisnemo v skutni nadev. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 8. december 2015 / 11:55

Med nagrajenci tudi Tinex

Kranj – Gospodarska zbornica Slovenije je pripravila letno srečanje prejemnikov certifikata Excellent SME, to je certifikatov odličnosti, ki jih zbornica v sodelovanju z družbama Coface in Connet p...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 18. september 2021 / 21:44

Otroci uživajo v pouku v naravi

Za okoli petdeset učencev podružnične šole Srednja vas v Bohinju se je to šolsko leto pouk začel v nadomestnih učilnicah. Nekateri vsako jutro odhajajo v Info center TNP v Staro Fužino, drugi v matičn...

Gospodarstvo / sobota, 18. september 2021 / 21:42

Računajo tudi na mlade

V Šenčurju obujajo društvo obrtnikov in podjetnikov, ki trenutno združuje triintrideset članov, v svoje vrste pa vabijo tudi preostale.

Šport / sobota, 18. september 2021 / 21:41

Plezalci na svetovnem prvenstvu

V Moskvi se je začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na njem pa bo nastopilo kar petnajst naših športnih plezalk in plezalcev. Na prvenstvu tudi štirje paraplezalci.

GG Plus / sobota, 18. september 2021 / 11:36

Zdaj vem, zakaj čebelarji včasih samo sedijo pred panjem

Ko je Radovljičanka dr. Petra Bole, arhitektka in oblikovalka, pred dobrima dvema letoma prevzela vodenje Muzejev radovljiške občine, si ni predstavljala, da jo bodo od vsega najbolj prevzele prav čeb...

Kultura / sobota, 18. september 2021 / 11:33

Ja, to je deveta dežela

V Cafe Galeriji Pungert v Kranju je na ogled razstava fotografinje Andreje Peklaj z naslovom Deveta dežela. A motivov resničnih pokrajin izmišljenega imena ne spremljamo na fotografijah, tokrat si ogl...