Razgledi s ceste na poti iz Zgornje Sorice proti Bohinjski Bistrici

Okusi Škofjeloškega (4)

Za rep smo Okuse Škofjeloškega lovili še v Penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini, in sicer v času kosila. Bil je petek, zato lačnih ust v njihovi jedilnici ni manjkalo. Smučarji, deskarji, družine z otroki, gostje penziona. Prijazno strežno osebje, šef kuhinje pa sliši na ime Luka Čufar.

Pozdrav iz kuhinje je presenetil: počasi pečena rebra s fermentiranim koromačem, paradižnikovo majonezo in še kakšnim okusnim dodatkom. Brbončice so »zapele« in bile v pričakovanju naslednjih jedi. Za predjed so postregli goveji konsome s konjakom in poširanim prepeličjim jajcem. Glavno jed so sestavljali svinjski medaljoni, pečeni na kuhanem bohinjskem maslu, pire gomoljnic, karamelizirana jabolka in riban hren. Dodali so še njoke rdeče pese, tako da je bil krožnik kar bogat. Za sladico pa je na mizo prispel zajeten kos borovničevega (skutnega) zavitka, s simpatično in okusno okrasitvijo, ki bi lahko bila že sama po sebi sladica: sadje, drobljenec, meta … Ker je po svinjskih medaljonih prijalo nekaj kislo-sladkega, osvežilnega, smo »okrasitev« tako rekoč polizali s krožnikov.

Manj je več, smo omenili kuharskemu mojstru, a ni bil prvi, ki nam je odkrito povedal, da so se odločili za malce večje porcije, ker se hitro najde kakšen gost, ki reče, da je na krožniku premalo. V bistvu ga razumemo, ker vsi, ki so v času našega obiska v Lajnarju kosili, so si privoščili konkreten obrok, saj so bili praktično vse dopoldne v gibanju – gre le za lokacijo, ki slovi ravno po rekreativnih dogodivščinah in s tem privablja ljudi. Sploh pozimi, ko zapade sneg.

Ko smo se iz Zgornje Sorice odpeljali nazaj proti Bohinjski Bistrici, v dolino, smo bili dovolj zgodnji, da se sonce še ni poslovilo in ob razgledih, ki jih sicer na trenutke ozka cesta nudi, smo nehali razmišljati o okusih, temveč uživali ob pogledu na naravo in s snegom prekrite vrhove bližnjih gora. Vendar nas je iz zasanjanosti kaj kmalu zbudilo hupanje enega od voznikov, ki se je s smučanja vračal v dolino. Človek za volanom v tistem trenutku ni bil videti kot nekdo, ki bi razumel in bil pripravljen deliti naše navdušenje. Nestrpno je mahal z rokami in kazal na uro. Treba je bilo dati v višjo prestavo in se posloviti od s soncem obsijanih gorskih lepotic.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Ljubljančanka ali Celjanka?

V soboto, 15. decembra, bo na Pop Tv ob 21. uri na sporedu finalna oddaja Kmetija, v kateri se bosta, v živo, v vseh treh dvobojih pomerili veliki finalistki, ki sta na Kmetiji p...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:53

Hvala za pravljično poroko!

Poročila sta se Ana Devayani Kersnik in Jernej Žvab. Civilni del poroke je bil v Preddvoru, cerkveni v Mojstrani, očka in mamico pa je na poroki spremljal tudi njun Jaka.

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:41

Minister verjame v Peko

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v petek obiskal Tržič, kjer je z lokalnimi in regijskimi gospodarstveniki beseda tekla o aktualnih izzivih pa tudi problemih v gospo...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2015 / 15:35

Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo...

Kronika / četrtek, 9. julij 2015 / 14:54

Pogojna kazen za cukanje učenca

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je končalo ponovljeno sojenje cerkljanski učiteljici Lilijani Skubic, obtoženi surovega ravnanja z učencem. Prvič oproščena, tokrat pogojno tri mesece zapora.

Rekreacija / četrtek, 9. julij 2015 / 14:20

Turizem smo Gorenjci, 6. del

»Nisi še slišal za Zeleno kartico gosta Gorenjske? Sram naj te bo!« Ponižno sem poslušal gospoda Janeza, ki mi je pridigal po ugotovitvi, da jaz kot raziskovalec turizma na Gorenjskem pojm...