Skutne kocke z makom
Idej za peciva, ki se režejo na kocke in lahko jejo z rokami, ni nikoli preveč. Če je tako pecivo sveže, sočno in lahko, počaka v hladilniku tudi kakšen dan več.
Za pripravo skutinih kock z makom potrebujemo: za testo: 350 g moke, 2 manjši jajci ali eno večje, 80 g mletega sladkorja, 150 g masla, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli; za makov nadev: 200 g mletega maka, 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 30 g koruznega škroba; za skutni nadev: 800 g quarka, 150 g sladkorja, 4 jajca, 2 zavitka za vaniljevega pudinga, naribano lupinico ene limone.
Priprava testa: Moko presejemo ter ji primešamo sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajci in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Manjši del testa postavimo v zamrzovalnik, večji del pa v hladilnik za pol ure.
Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in koruznim škrobom. Zalijemo z vrelim mlekom in dobro premešamo.
Priprava skutnega nadeva: Vse sestavine za skutni nadev zmešamo v gladko zmes.
Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim obložimo namaščen pekač. Po testu razporedimo makov in nato še skutni nadev. Po vrhu skutnega nadeva naribamo testo, ki smo ga postavili v zamrzovalnik. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 60 minut.
Nasvet: Po želji v makov nadev vmešamo še pest suhih rozin. Quark je mlečni izdelek, ki spominja na pasirano skuto ali gostejši jogurt in je bogat z beljakovinami. Še pred nekaj leti se je pri nas zelo težko dobil, sedaj pa ga lahko dobimo praktično že v vsaki manjši trgovini. Če ga nimamo na voljo, ga lahko nadomestimo tudi s pasirano skuto, skyrom ali z gostejšim jogurtom.