Skutne kocke z makom

Idej za peciva, ki se režejo na kocke in lahko jejo z rokami, ni nikoli preveč. Če je tako pecivo sveže, sočno in lahko, počaka v hladilniku tudi kakšen dan več.

Za pripravo skutinih kock z makom potrebujemo: za testo: 350 g moke, 2 manjši jajci ali eno večje, 80 g mletega sladkorja, 150 g masla, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli; za makov nadev: 200 g mletega maka, 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 30 g koruznega škroba; za skutni nadev: 800 g quarka, 150 g sladkorja, 4 jajca, 2 zavitka za vaniljevega pudinga, naribano lupinico ene limone.

Priprava testa: Moko presejemo ter ji primešamo sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajci in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Manjši del testa postavimo v zamrzovalnik, večji del pa v hladilnik za pol ure.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in koruznim škrobom. Zalijemo z vrelim mlekom in dobro premešamo.

Priprava skutnega nadeva: Vse sestavine za skutni nadev zmešamo v gladko zmes.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim obložimo namaščen pekač. Po testu razporedimo makov in nato še skutni nadev. Po vrhu skutnega nadeva naribamo testo, ki smo ga postavili v zamrzovalnik. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 60 minut.

Nasvet: Po želji v makov nadev vmešamo še pest suhih rozin. Quark je mlečni izdelek, ki spominja na pasirano skuto ali gostejši jogurt in je bogat z beljakovinami. Še pred nekaj leti se je pri nas zelo težko dobil, sedaj pa ga lahko dobimo praktično že v vsaki manjši trgovini. Če ga nimamo na voljo, ga lahko nadomestimo tudi s pasirano skuto, skyrom ali z gostejšim jogurtom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Veseli Ribnčan in njegovih štirideset

"Ati, dej še enkrat zaigrej," se je zaslišala prošnja Nataše Mihelič v uvodu v slavnostni večer ob 40-letnici ansambla Franca Miheliča v nabito polni Športni dvorani v Ribnici. Njen ati je...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 27. februar 2018 / 11:59

Slovenologija z znanima arheologoma

Kamnik – V Kamniku živeči Američan Noah Charney bo v sklopu svojih pogovornih večerov pod naslovom Slovenologija gostil dva pomembna slovenska arheologa. Ivan Šprajc je bil zaradi odkritij stotine...

Šport / torek, 27. februar 2018 / 11:49

Jakov in Žan domov prinesla medalji

V nedeljo so se zaključile olimpijske igre v Pjongčangu. Naši športniki so osvojili dve medalji. Po biatloncu Jakovu Faku, ki je bil srebrn na individualni tekmi, je bron v veleslalomu osvojil deskar...

Razvedrilo / torek, 27. februar 2018 / 10:59

Eva pred prelomnico

Pevka Eva Černe je prepričana, da jo letos čaka posebno leto. Ob 12-letnici glasbene poti bo v Avditoriju Portorož pripravila gala koncert, s čimer bo uresničila dolgoletne sanje. Ob spremljavi sim...

Gospodarstvo / torek, 27. februar 2018 / 10:34

Zaradi civilne iniciative ustavili investicijo

Avstrijski Hasslacher je zaradi delovanja civilne iniciative ustavil desetmilijonsko investicijo v Lipu Bohinj. Modernizacija proizvodnje je nujna, opozarja direktor Alojz Burja.

Gospodarstvo / torek, 27. februar 2018 / 10:32

Za hlod javorja osemnajst tisoč evrov

Na licitaciji vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu je najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja, za katerega je lastnik iztržil 17.912 evrov.