Skutne kocke z makom

Idej za peciva, ki se režejo na kocke in lahko jejo z rokami, ni nikoli preveč. Če je tako pecivo sveže, sočno in lahko, počaka v hladilniku tudi kakšen dan več.

Za pripravo skutinih kock z makom potrebujemo: za testo: 350 g moke, 2 manjši jajci ali eno večje, 80 g mletega sladkorja, 150 g masla, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli; za makov nadev: 200 g mletega maka, 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 30 g koruznega škroba; za skutni nadev: 800 g quarka, 150 g sladkorja, 4 jajca, 2 zavitka za vaniljevega pudinga, naribano lupinico ene limone.

Priprava testa: Moko presejemo ter ji primešamo sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajci in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Manjši del testa postavimo v zamrzovalnik, večji del pa v hladilnik za pol ure.

Priprava makovega nadeva: Mak zmešamo skupaj s sladkorjem in koruznim škrobom. Zalijemo z vrelim mlekom in dobro premešamo.

Priprava skutnega nadeva: Vse sestavine za skutni nadev zmešamo v gladko zmes.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim obložimo namaščen pekač. Po testu razporedimo makov in nato še skutni nadev. Po vrhu skutnega nadeva naribamo testo, ki smo ga postavili v zamrzovalnik. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 60 minut.

Nasvet: Po želji v makov nadev vmešamo še pest suhih rozin. Quark je mlečni izdelek, ki spominja na pasirano skuto ali gostejši jogurt in je bogat z beljakovinami. Še pred nekaj leti se je pri nas zelo težko dobil, sedaj pa ga lahko dobimo praktično že v vsaki manjši trgovini. Če ga nimamo na voljo, ga lahko nadomestimo tudi s pasirano skuto, skyrom ali z gostejšim jogurtom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 27. julij 2024 / 16:21

Kjer narava sreča pisarno

Kaj se dogaja? Je to skriti kotiček, kjer narava v Ribčevem Lazu sreča pisarno? Svinčniki različnih barv visijo med skalami kot pisani bomboni in dodajajo kanček humorja tej običajno resni plezalni...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:44

Podjetnica iz nuje in veselja

Pripravljati hitro hrano po slovensko ter biti zadovoljen tako sam kot stranke, je bilo vodilo Kranjčanke Katje Sušnik, ki se je v slabem letu uveljavila pod imenom Mama Katja.

Bohinj / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:43

Rekordni poletni obisk

Na Voglu so poletno ponudbo dopolnili še z jeklenico za spust, t. i. zip line. Poletni obisk ruši rekorde, približuje se celo zimskemu.

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:42

V obmejnih krajih peščica tujih kupcev nepremičnin

Lani so tujci v gorenjskih obmejnih upravnih enotah kupili le nekaj nepremičnin.

Radovljica / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Skočiš gor, skočiš dol

Na območju Občin Bled, Bohinj in Radovljica je letošnjo poletno sezono prvič na voljo turistom posebej prilagojena oblika javnega prevoza. Avtobusi Hop-on Hop-off omogočajo obiskovalcem lažje odkrivan...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Jezero Kreda je v zasebni lasti

V pregretih poletnih dneh se številni obiskovalci skozi dolino Radovne zapeljejo do jezera Kreda, ki s svojo smaragdno barvo kar vabi na osvežitev. Ob soparnih vikendih se tako ob jezeru nagnete tudi...