V nedeljo so si Grand hotel Toplice na dnevu odprtih vrat ogledali številni domači in tuji obiskovalci, z zanimanjem pa so v leta 2002 prenovljene sobe najimenitnejšega blejskega hotela pokukali tudi domačini. (Foto: Matic Zorman)

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Bled - Hotel je imel 123 sob z 212 ležišči, osrednji prostor je bil tako kot danes salon s panoramskim razgledom na jezero. Bil je najmodernejši hotel v Kraljevini Jugoslaviji, Bled pa je bil med obema vojnama najbolj mondeno letovišče v takratni državi. Po drugi svetovni vojni je bil hotel podržavljen, že po letu 1946 pa so v njem prebivali člani uradnih delegacij in diplomati. Tako je ostalo tudi po osamosvojitvi Slovenije, ko je hotel ostal prizorišče slovenskega političnega vrha s tujimi državniki, diplomati in gospodarstveniki. Na prelomu tisočletja se je hotel pridružil poslovni skupini Sava. Leta 2002 so ga novi lastniki temeljito prenovili, slovesno pa ga je takrat odprl Švicar Fritz Reusch, gospod, ki se je v spodnjem apartmaju hotela Toplice prvič naselil poleti 1946 in nato s soprogo tja prihajal po večkrat na leto, skupaj stodvanajstkrat!

»Gostje so se radi vračali zaradi Bleda, zaradi samega hotela in zato, ker so se tu nekako počutili doma,« pojasnjuje Polde Mavec, ki je bil v hotelski recepciji zaposlen več kot trideset let. »Nekateri so prihajali leta in leta, najraje vedno v isto sobo, zadovoljni, če jih je v restavraciji postregel isti natakar kot vsa leta. Zdaj prihajajo njihovi otroci in vnuki.« Kot je povedal sedanji direktor Tine Brodnjak, večina njihovih gostov prihaja iz Velike Britanije, Italije, Nemčije in ZDA, pa tudi iz držav nekdanje Jugoslavije in Japonske. Lani so ustvarili več kot 24 tisoč nočitev, v vsej svoji zgodovini pa jih je hotel Toplice zabeležil okrog tri milijone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 2. marec 2009 / 07:00

Vrtec bo v krajevnem domu

V krajevnem domu na Zgornji Beli bodo uredili vrtec in dvorano za prireditve. Denar bo primaknila tudi država.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 16. maj 2018 / 20:36

Služba je lahko tudi družba

Služba je družba je projekt, ki izboljšuje zaposlitvene možnosti mladih v gorenjski regiji.

Gorenjska / sreda, 16. maj 2018 / 20:36

Znan vrstni red list za volitve

Volilna komisija 1. volilne enote je pretekli četrtek izvedla žreb vrstnega reda list kandidatov za junijske predčasne državnozborske volitve.

Radovljica / sreda, 16. maj 2018 / 20:35

Zemljišča ponovno na dražbo

Občina Radovljica bo zemljišče, na katerem naj bi stal lesnopredelovalni obrat, konec meseca že drugič poskušala prodati na dražbi.

Kronika / sreda, 16. maj 2018 / 20:34

Tožilstvo o podkupnini, župan pa o plačilu škode

Ljubljana – Obtožba specializiranega tožilstva proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije kranjske gradbene družbe Gratel za obnovo Lj...

Razvedrilo / sreda, 16. maj 2018 / 20:34

Festival ljubiteljskega igranega filma v Kovorju

Kovor – V Kovorju 23. in 24. junija pripravljajo Festival ljubiteljskega igranega filma. Vsi, ki bi želeli svoje filme brezplačno prijaviti na festival, morajo to storiti do 30. maja. Film...