Nessun Dorma z gostujočim solistom Aljažem Farasinom in izjemnim gimnazijskim pevsko instrumentalnim zborom je dvignil občinstvo … (Foto: Gorazd Kavčič)

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.

Vsako leto ob tem času se z velikega celovečernega koncerta, ki ga že nekaj zadnjih let v božičnem času pripravijo na kranjski gimnaziji, vedno znova vračam evforičen. Navdušen nad programom, izvedbo in zanosom, s katerim se predstavljajo gimnazijci: glasbeniki, pevke in pevci, recitatorji … Tudi gimnazijska krojaško šiviljska sekcija, ki je poskrbela za dve svečani obleki sovoditeljice Barbare Ribnikar, ki je ob že legendarnem Mihaelu Šorliju (ki je to počel že devetič) povezovala koncertne niti. Evforično vzdušje pa vsemu dogajanju v gimnazijskem večnamenskem prostoru vselej daje tudi navdušeno aplavdiranje občinstva. Veliki božični koncert, kot so ga že pred leti poimenovali njegovi ustvarjalci na čelu z »očetom« gimnazijskega glasbenega preporoda, programskim direktorjem Primožem Zevnikom, je bil letos ubran v melodije velikih mojstrov klasične glasbe. Tako se je za potrebe programa Revijski orkester Gimnazije Kranj tokrat prelevil v simfoničnega … Za to je še enkrat znova poskrbel »kapel mojster« Nejc Bečan, ki je ob Diani Novak za orkester pripravil tudi priredbe.

Božično vzdušje sta s Sveto nočjo že v uvodu pričarali Mateja Grašič (klavir) in Urša Rihtaršič (harfa), sledil pa je Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj s pesmijo Carresse Sur L'ocean, eno izmed tistih, ki jih je pred nedavnim pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja na tekmovanju v Bratislavi, popeljala do srebrne medalje. Venček božičnih Vesel božič vam želimo in Amazing grace s podporo fantovskih glasov, pri skladbi Tanenbaum se je ob solistki Ani Štromajer z nežno instrumentalno podlago že pridružil del revijskega orkestra, so publiki že nakazovali, kje bo šla pot na večerni koncertni vrh. Osrednji del koncerta je bil posvečen velikim imenom klasične glasbe, briljantno pa ga je odigral z godalci (med njimi tudi nekdanjimi dijaki) gimnazijski revijski orkester s posameznimi solisti. Del znamenite suite za orkester Planeti Gustava Holsta, posvečen Jupitru je napovedoval še imenitnejše nadaljevanje. S klavirsko kraljico Matejo Grašič smo uživali v uvodnem delu drugega stavka Ravelovega Klavirskega koncerta, v katerega je nežno vstopil orkester, ki je v čustvenem nadaljevanju misli poslušalcev popeljal na valček s Saitejem. Ob eni najlepših klavirskih partitur Astorja Piazzolle Adios Nonino smo v solu prisluhnili še Kristini Bogataj in spoznali da ima kraljevski klavirski prestol na Gimnaziji dve mesti.

Program so vseskozi iskrivo dopolnjevali z recitacijo (igralec Aljaž Jovanović, ki je pred nedavnim prejel Severjevo študentsko nagrado) in solističnimi nastopi, ki so se jim pridružili nekateri instrumentalisti iz orkestra. Lucija Dačič je z nežnim glasom v švedskem jeziku prepevala Lear meg kjenne (Nauči me, da bom videl svoja pota), Maja Logar in Saša Bedenk pa sta ob podpori gosta koncerta obetavnega tenorista Aljaža Farasina zapeli venček slovenskih božičnih. Znamenita Pavana, dvorni ples iz 16. stoletja, je na odru združila tri zbore, gimnazijkam so se pridružili še glasovi APZ France Prešeren in Komornega zbora KŠK, ki so zborovsko globino dodajali tudi pri izvedbe Svete noči s tremi kitaristi (napovedani z dva Nejca in Jošt) in prej omenjenima sopranistko, Majo in altistko Sašo. Koncertna ura je že presegla drugi krog, ko je letošnjo gimnazijsko božično zgodbo ob orkestru k zaključku popeljal gostujoči tenorist z arijo Nessun Dorma. Priložnost za stoječe ovacije je publika dobila ob poslovilni skladbi Radetzky marš v svetu tako priljubljenega J. Straussa. Orkester ga je zaigral tudi drugič, »šef« koncerta Primož Zevnik, ki je še enkrat znova žarel od sreče, pa je dejal, da so odlični mladi glasbeniki tisti, ki izpolnjujejo njegove sanje in mu s tem podaljšujejo mladost. Ampak saj jih nima še toliko, da ne bi svojega velikega dela na Gimnaziji opravljal še kakih trideset let. »Moraš priti na naš letošnji koncert, ne bo ti žal,« me je pred dnevi vabil Primož in ko zdaj razmišljam o torkovem večeru (prvi enak koncert je bil že v ponedeljek), se mi zdi, da bi mu najbrž zameril, če me ne bi povabil.

Politiki, med poslušalci smo videli obrambnega ministra Karla Erjavca, predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena, novega kranjskega župana Damijana Perneta, uživat je prišel tudi dekan Stanislav Zidar …, so lahko še enkrat več spoznali, da Kranj nujno potrebuje koncertno dvorano. Ne novo, prvo. Veliki božični koncert je lep dokaz, da ta ne bo nikoli prazna, niti na odru niti pod njim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 1. oktober 2021 / 09:15

Likovna umetnost zavzela Kranj

Z današnjim sprehodom po razstaviščih se bo začel deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, na katerem se bodo s svojimi deli predstavili sto štirje avtorji iz šestindvajsetih držav. Osredn...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 13. september 2013 / 07:00

In mali bodo veliki

Gibanje malih občin, z manj kot pet tisoč prebivalci, imenovano G6, se strinja z zmanjšanjem števila občin. Po njihovem predlogu naj bi bilo po novem na Gorenjskem šest občin.

Nasveti / petek, 13. september 2013 / 07:00

Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljen...

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Ob košarki tudi glasba

Dogajanje na Jesenicah je v minulih dneh zaznamovala košarkarska vročica, v Križah pa so za dobro voljo poskrbeli s tradicionalnim Vikendom smeha.

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Zgovorni Francois Pierre

Cassis je navdušil s svojimi barvitimi hiškami, ozkimi ulicami, gostinska ponudba pa je cenovno primerno 'zasoljena', tako da je regionalno tekmovanje v La Ciotatu v njihovem najpopularnejšem športu –...

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Doma (5)

Čez čas se je naši slovenski četici pridružil tudi neki Tone, ki je bil mesar. Sam bog nam ga je poslal! Nekoč je – medtem ko je šel ven iz taborišča na delo – zagledal govedo brez gospoda...