Nessun Dorma z gostujočim solistom Aljažem Farasinom in izjemnim gimnazijskim pevsko instrumentalnim zborom je dvignil občinstvo … (Foto: Gorazd Kavčič)

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.

Vsako leto ob tem času se z velikega celovečernega koncerta, ki ga že nekaj zadnjih let v božičnem času pripravijo na kranjski gimnaziji, vedno znova vračam evforičen. Navdušen nad programom, izvedbo in zanosom, s katerim se predstavljajo gimnazijci: glasbeniki, pevke in pevci, recitatorji … Tudi gimnazijska krojaško šiviljska sekcija, ki je poskrbela za dve svečani obleki sovoditeljice Barbare Ribnikar, ki je ob že legendarnem Mihaelu Šorliju (ki je to počel že devetič) povezovala koncertne niti. Evforično vzdušje pa vsemu dogajanju v gimnazijskem večnamenskem prostoru vselej daje tudi navdušeno aplavdiranje občinstva. Veliki božični koncert, kot so ga že pred leti poimenovali njegovi ustvarjalci na čelu z »očetom« gimnazijskega glasbenega preporoda, programskim direktorjem Primožem Zevnikom, je bil letos ubran v melodije velikih mojstrov klasične glasbe. Tako se je za potrebe programa Revijski orkester Gimnazije Kranj tokrat prelevil v simfoničnega … Za to je še enkrat znova poskrbel »kapel mojster« Nejc Bečan, ki je ob Diani Novak za orkester pripravil tudi priredbe.

Božično vzdušje sta s Sveto nočjo že v uvodu pričarali Mateja Grašič (klavir) in Urša Rihtaršič (harfa), sledil pa je Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj s pesmijo Carresse Sur L'ocean, eno izmed tistih, ki jih je pred nedavnim pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja na tekmovanju v Bratislavi, popeljala do srebrne medalje. Venček božičnih Vesel božič vam želimo in Amazing grace s podporo fantovskih glasov, pri skladbi Tanenbaum se je ob solistki Ani Štromajer z nežno instrumentalno podlago že pridružil del revijskega orkestra, so publiki že nakazovali, kje bo šla pot na večerni koncertni vrh. Osrednji del koncerta je bil posvečen velikim imenom klasične glasbe, briljantno pa ga je odigral z godalci (med njimi tudi nekdanjimi dijaki) gimnazijski revijski orkester s posameznimi solisti. Del znamenite suite za orkester Planeti Gustava Holsta, posvečen Jupitru je napovedoval še imenitnejše nadaljevanje. S klavirsko kraljico Matejo Grašič smo uživali v uvodnem delu drugega stavka Ravelovega Klavirskega koncerta, v katerega je nežno vstopil orkester, ki je v čustvenem nadaljevanju misli poslušalcev popeljal na valček s Saitejem. Ob eni najlepših klavirskih partitur Astorja Piazzolle Adios Nonino smo v solu prisluhnili še Kristini Bogataj in spoznali da ima kraljevski klavirski prestol na Gimnaziji dve mesti.

Program so vseskozi iskrivo dopolnjevali z recitacijo (igralec Aljaž Jovanović, ki je pred nedavnim prejel Severjevo študentsko nagrado) in solističnimi nastopi, ki so se jim pridružili nekateri instrumentalisti iz orkestra. Lucija Dačič je z nežnim glasom v švedskem jeziku prepevala Lear meg kjenne (Nauči me, da bom videl svoja pota), Maja Logar in Saša Bedenk pa sta ob podpori gosta koncerta obetavnega tenorista Aljaža Farasina zapeli venček slovenskih božičnih. Znamenita Pavana, dvorni ples iz 16. stoletja, je na odru združila tri zbore, gimnazijkam so se pridružili še glasovi APZ France Prešeren in Komornega zbora KŠK, ki so zborovsko globino dodajali tudi pri izvedbe Svete noči s tremi kitaristi (napovedani z dva Nejca in Jošt) in prej omenjenima sopranistko, Majo in altistko Sašo. Koncertna ura je že presegla drugi krog, ko je letošnjo gimnazijsko božično zgodbo ob orkestru k zaključku popeljal gostujoči tenorist z arijo Nessun Dorma. Priložnost za stoječe ovacije je publika dobila ob poslovilni skladbi Radetzky marš v svetu tako priljubljenega J. Straussa. Orkester ga je zaigral tudi drugič, »šef« koncerta Primož Zevnik, ki je še enkrat znova žarel od sreče, pa je dejal, da so odlični mladi glasbeniki tisti, ki izpolnjujejo njegove sanje in mu s tem podaljšujejo mladost. Ampak saj jih nima še toliko, da ne bi svojega velikega dela na Gimnaziji opravljal še kakih trideset let. »Moraš priti na naš letošnji koncert, ne bo ti žal,« me je pred dnevi vabil Primož in ko zdaj razmišljam o torkovem večeru (prvi enak koncert je bil že v ponedeljek), se mi zdi, da bi mu najbrž zameril, če me ne bi povabil.

Politiki, med poslušalci smo videli obrambnega ministra Karla Erjavca, predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena, novega kranjskega župana Damijana Perneta, uživat je prišel tudi dekan Stanislav Zidar …, so lahko še enkrat več spoznali, da Kranj nujno potrebuje koncertno dvorano. Ne novo, prvo. Veliki božični koncert je lep dokaz, da ta ne bo nikoli prazna, niti na odru niti pod njim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 20. junij 2011 / 07:00

Prostovoljka sem!

Prostovoljno delo v Domu dr. Fr. Berglja opravljam dobrih pet let. Za to humano delo sem se odločila zlahka, ker sem pred upokojitvijo v tem domu opravljala dela in naloge družabnice. To delo je...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 21. januar 2021 / 17:57

Veliko porok je bilo odpovedanih

V upravnih enotah Radovljica in Kranj so imeli lani precejšen upad porok, v škofjeloški in jeseniški pa so jih izvedli celo nekaj več kot predlani.

Izleti GG / četrtek, 21. januar 2021 / 17:55

Zimska idila

Letošnja zima je res radodarna s snegom, sploh v visokogorju. Na Veliki planini tako debele snežne odeje niso namerili že vsaj deset let, zato številni z razočaranjem sprejemajo odloke za...

Radovljica / četrtek, 21. januar 2021 / 17:49

Darila so, sprejema pa ni

Občina Radovljica še vedno pripravi darila ob rojstvu otroka, so pa za zdaj odpovedani vsi sprejemi, na katere sicer starše z novorojenčki tradicionalno vabi župan.

Zanimivosti / četrtek, 21. januar 2021 / 16:07

Galebi tudi na gorenjskih njivah

Galebi, ki jih poleti opazujemo na morju, zaradi naraščanja populacije postajajo stalnica v mestih, tudi v Kranju. Hrano najdejo na poljih, kjer tudi radi počivajo.

Nasveti / četrtek, 21. januar 2021 / 14:46

Slovenija proti virusom HPV

Letos tudi z brezplačnim cepljenjem za dečke