Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slovencev je juha (62,7 odstotka), med glavnimi jedmi so najbolj priljubljene jedi z žara (43,1 odstotka), za sladico pa Slovenci najraje izberejo sladoled (55,1 odstotka). V raziskavi so se pokazale tudi nekatere zanimive razlike med moškimi in ženskami. Moški v primerjavi z ženskami v veliko večji meri za svojo najljubšo glavno jed označujejo jedi z žara, pico in zrezke. Ženskam pa so ljubše testenine, ribje in vegetarijanske jedi. Prav tako je raziskava pokazala, da starejši v večji meri prisegajo na bolj tradicionalne jedi, kot so ribe, jedi na žlico, pečenka in goveji zrezki, mlajšim pa je ljubša sodobna kuhinja (testenine, piščančje jedi, azijske in mehiške jedi). Prav tako imajo starejši raje tradicionalne sladice, kot so na primer jabolčni zavitek, kremna rezina, gibanica in potica, mladim pa bolj teknejo tiramisu, torte, kreme in shake/sorbet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 9. maj 2008 / 07:00

Večer filmske glasbe

Filmska sekcija KUD Medvode je 18. aprila v medvoškem Kulturnem domu organizirala večer filmske glasbe.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...