Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 28. december 2016 / 15:17

V prazničnem duhu

Učenke in učenci Glasbene šole Tržič so v tamkajšnjem Kulturnem centru pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 29. maj 2017 / 22:00

Njegov konjiček so dinozavri

Pred dvema letoma je Lojze Rode s Kokrice naredil prve modele velikih dinozavrov, dvajset in trideset metrov dolgih.

Radovljica / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Pes raztrgal ovco na planini

Lastniki ovc, ki se pasejo na pobočjih Begunjščice, se v zadnjih letih vse pogosteje soočajo s problemom napadalnih psov, ki plašijo, poškodujejo ali celo pokončajo ovce.

Gorenjska / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Tekmovali v planinski orientaciji

Ljubljana – Na obronkih Haloz je 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) pokazalo več kot 280 tekmovalcev iz sedmih področn...

Razvedrilo / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

V naravi ali na vlaku?

V soboto sta se v Eko resortu pod Veliko planino poročila David in Sonja, v torek pa Natalija in Tomaž – in to na vlaku. Sanjsko, izvirno in romantično.

Jesenice / ponedeljek, 29. maj 2017 / 18:20

Na Jesenicah o prihodnosti kranjske bolnišnice

Kranj, Jesenice - Predstavniki ministrstva za zdravje so danes obiskali Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj (BGP Kranj) in Splošno bolnišnico Jesenice (SB Jesenice). Pogovor na Jesenica...