Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 10. december 2007 / 07:00

Kljub porazu ostajajo na vrhu

Hokejisti Acronija Jesenic so v nedeljo izgubili v Salzburgu, kljub porazu pa so pred reprezentančnim turnirjem na Danskem ostali na vrhu lige EBEL.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 12. junij 2019 / 17:35

Gamsom Kondorjev let

Na Godešiču je s tekom in premagovanjem preprek najbolje opravila ekipa Gamsi.

Šport / sreda, 12. junij 2019 / 17:34

Uspehi gorenjskih cestnih kolesarjev

Kranj – Na Veliki nagradi Lugana so se izkazali tudi slovenski cestni kolesarji. Matej Mohorič (Bahrain Merida) je osvojil tretje mesto, potem ko je po 179,2 kilometra v sprintu moral priznati prem...

Šenčur / sreda, 12. junij 2019 / 17:32

Proslavili bodo Krompirjevo

Šenčur – V petek in soboto, 14. in 15. junija, bodo v Šenčurju znova proslavili Krompirjevo. Prireditev, ki so jo oživili lani ob deseti obletnici postavitve spomenika cesarici Mariji Tereziji in k...

Kronika / sreda, 12. junij 2019 / 17:31

Med vzponom na Triglav zdrsnil

V visokogorju so razmere še marsikje zelo zahtevne in nevarne.

Kultura / sreda, 12. junij 2019 / 17:29

Pridem pote, pote pridem

V petek so v Kulturnem domu v Poljanah premierno uprizorili Visoško kroniko. Zgodbo Tavčarjevega romana v dramatizaciji in režiji Andreja Šubica je domača igralska skupina predstavila v poljanskem nar...