Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / ponedeljek, 4. december 2017 / 08:48

Zanimanje za slamnike

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah jim ne uspe sešiti toliko slamnikov, kot bi jih lahko prodali, zato se bodo v prihodnje poleg ohranjanja bogate industrijske dediščine še bolj posvetili tudi tečajem...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. november 2021 / 22:56

Našli izgubljen denar

Kranj, Bled – Kranjski policisti so pred dnevi prevzeli najden denar, ki ga je prodajalki izročila poštena stranka. Z najdenim denarjem, gre za manjši znesek, policisti ravnajo v skladu s predpisi...

Domžale / sreda, 10. november 2021 / 22:55

Dom za gasilce in krajane

Občina Domžale bo za približno milijon evrov zgradila gasilski dom in dom krajanov Študa. Minuli petek so položili temeljni kamen, gradnja naj bi bila končana v letu dni.

Bled / sreda, 10. november 2021 / 22:53

Narodnozabavna hit parada odpovedana

Bled – Kot so sporočili s Turizma Bled, so zaradi zdravstvene situacije v državi in s tem povezanih ukrepov odpovedali Narodnozabavno hit parado, ki so jo v športni dvorani na Bledu načrtovali za p...

Razvedrilo / sreda, 10. november 2021 / 22:50

Zakonca Urh praznovala železno poroko

Zadnjo soboto v oktobru sta obnovila življenjski zaobljubi Marica in Filip Urh iz Radovljice. On šteje 90 let, ona 86. Poročna maša ob častitljivi železni poroki je bila v cerkvi na Bregu ob Savi,...

Nasveti / sreda, 10. november 2021 / 22:48

Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enos...