Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 5. december 2019 / 21:06

Pecivo s kakijem

Kaki je eden tistih sadežev, pri katerih nestrpno čakamo, da dozori do najboljše zrelosti, vendar ko enkrat postane zrel, ga je treba hitro porabiti. Tako se nam lahko zgodi, da imamo kar naenkrat...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. november 2016 / 12:51

Ženske kvote v gospodarstvu

Ministrstvo za delo pripravlja zakon o postopni uvedbi 40-odstotnih ženskih kvot na odločujočih mestih v gospodarstvu.

Kranjska Gora / četrtek, 10. november 2016 / 12:49

Uspešni Lavtižarjevi dnevi

Kranjska Gora – V Ljudskem domu v Kranjski Gori so se v nedeljo končali tradicionalni, že devetnajsti Lavtižarjevi dnevi. Tudi letos so bili na programu koncert, potopisno predavanje ter predstava...

Tržič / četrtek, 10. november 2016 / 12:49

Sprejeli letni program športa

Tržič – Občinski svetniki so na oktobrski seji sprejeli letni program športa v občini Tržič za leto 2017, ki zagotavlja, da bo občina v svojem odloku o proračunu za prihodnje leto izvajalcem športn...

Komenda / četrtek, 10. november 2016 / 12:48

Nadaljujejo prenovo Malteške komende

Komenda – V Komendi že več let obnavljajo zgodovinsko območje Malteške komende. Gre za območje, ki obsega baročno cerkev sv. Petra, grad, park, pokopališče, župnišče ter Glavarjevo knjižnico. Staro...

Škofja Loka / četrtek, 10. november 2016 / 12:47

V četrtek predstavitev knjige o Rdeči armadi na vzhodni meji

Škofja Loka – V Sokolskem domu v Škofji Loki bo v četrtek, 10. novembra, ob 18. uri predstavitev knjige Vojaki Rdeče armade na vzhodni meji 1941–1945 (Soldati dell’Armata Rossa al confine orientale...