Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Calcit odpira novo tovarno v Gospiću

Temeljni kamen za novo tovarno kamniškega podjetja Calcit sta v sredo dopoldne skupaj z direktorjem Matevžom Kirnom položila hrvaška premierka Jadranka Kosor in slovenski premier Borut Pahor.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 27. junij 2014 / 10:44

Padalci za točke svetovnega pokala

Lesce – Alpski letalski center je ta konec tedna gostitelj tekme padalcev v skokih na cilj za točke svetovnega pokala. Včeraj so imeli trening, danes, jutri in v nedeljo pa bo potekalo tekmovanje,...

Šport / petek, 27. junij 2014 / 10:43

Alpski vragi za naslov prvakov

Kranj – Gorenjski klub ameriškega nogometa Alp Devils bo jutri, v soboto, z začetkom ob 17.uri igral v finalu mednarodne lige Alpe Adria. V Stanežičah se bodo pomerili z Maribor Generals....

Kultura / petek, 27. junij 2014 / 10:37

Zbudi se, žena gre

V dramski skupini KUD Fran Saleški Finžgar Senica so pripravili komedijo Milana Grgića Zbudi, žena gre! v režiji Konrada Pižorna – Kondija. Premiera bo danes zvečer na Spodnji Senici.

Žirovnica / petek, 27. junij 2014 / 10:36

V spomin na Titovo vas v Završnici

V dolini Završnice bodo jutri ob 11. uri odprli obnovljen partizanski tabor, poimenovan Titova vas, kjer je od oktobra 1944 do januarja 1945 prezimoval 1. bataljon Kokrškega odreda.

Radovljica / petek, 27. junij 2014 / 10:35

Za konec šole na Brezje

Brezje – Ob zaključku šolskega in akademskega leta bodo drevi ob 18. uri v ljubljanski stolnici dijaki in študentje začeli letošnje tradicionalno peš romanje mladih na Brezje. Njegov začetek sega...