Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 18. september 2015 / 10:25

Srce in spomin Tržiča

V soboto so tržiške ulice starega mestnega jedra preplavile knjižne stojnice, ves dan pa je potekal bogat koncertno-družabni program. S prireditvijo Knjižnica – srce mesta Tržiča so namreč obeležili v...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Projekti občin

Obnova Graščine in Ceste svobode Radovljica - Radovljiška Graščina je najmogočnejša zgradba v starem mestnem jedru Radovljice, ki je v celoti razglaše...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Gorenjska hitreje kot Slovenija

Gorenjska razvojna regija je na pomembni razvojni prelomnici. Obdobje nove finančne perspektive 2007-2013 bo pokazalo, ali je regija sposobna preboja iz industrijske v moderno regijo, ki bo soustvarja...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Drugi regionalni razvojni forum o sodelovanju in povezovanju

Pred nami je 2. razvojni forum, čas za obračun dela od pretekle jeseni, ko je Regionalna razvojna agencije Gorenjske skupaj z regionalnim razvojnim svetom in svetom regije pripravila p...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Prednostne usmeritve razvoja Gorenjske

Za uresničevanje ciljev so v Regionalnem razvojnem programu Gorenjske 2007–2013 postavljene štiri razvojne prednostne usmeritve, ki so zelena nit razvoja regije. Zaradi večje prepoznavnosti so poim...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Strateški cilji Gorenjske

Vizijo gorenjske regije do leta 2013 gradijo trije ključni strateški cilji. Vsak bo merjen z najmanj dvema kazalnikoma. Merljivi cilji so postavljeni na osnovi napovedi rasti slovenskega makroekono...