Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 5. julij 2017 / 10:30

Po dvajsetih letih

Pred dvajsetimi leti sva šla z Janezom takoj po moji fakulteti in predno sem šla v službo za en mesec v Indonezijo. Sama z nahrbtnikom. Še danes rada poudarim, da sem še vedno popotnik, in...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Ubila ga je elektrika

Tržič - V torek nekaj pred 15. uro se je v okolici Tržiča smrtno ponesrečil 53-letni delavec. Pri vrtanju v podporni zid stanovanjske hiše ga je stresla elektrika in ga ubila. Tuja krivda...

Šport / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Domžalčani sestavljajo moštvo

Domžale - Do začetka sezone v prvi slovenski nogometni ligi je še dober teden dni, prestopni rok pa do konca avgusta. V NK Domžale imajo že štiri novince, saj je po Goranu Vuku, Ma...

Zanimivosti / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Namizni tenis igrali sredi mesta

Minulo soboto dopoldne je bil škofjeloški Mestni trg poln miz za igranje namiznega tenisa, tudi vročina pa ni bila ovira, da ne bi zaigrali v podporo odličnima športnicama Andreji in Mateji.

Gospodarstvo / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Ponudba odkupa zlata zelo različna

Kranj - Upočasnitev rasti cene zlata na svetovnih trgih je številne potrošnike spodbudila k razmisleku o prodaji zlata. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so obiskali osem ponudniko...

Nasveti / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Začetek Slovenske planinske poti (1. del)

Prečenje Pohorja - Planinska transverzala je bila rojena leta 1953, ko je bila dokončno izpeljana ideja o spoznavanju domovine s planinskih poti. Povezuje Maribor in Ankaran, zato je na začetku potreb...