Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 3. december 2014 / 11:50

Anina zvezdica na Gorenjskem

Radovljica – Letošnja božična akcija Anina zvezdica poteka tudi na Gorenjskem, kjer jo podpirajo podjetja, šole, vrtci in posamezniki. »S skladiščem je na pomoč priskočil radovljiški župan Ciril Gl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 3. november 2009 / 07:00

Brezplačno vam bodo pregledali avtomobil

Kranjska Gora - Policijska postaja in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v Kranjski Gori ta teden pripravljata preventivni projekt Čista stekla in dober profil za več...

Zanimivosti / torek, 3. november 2009 / 07:00

Obletnica centra slepih, slabovidnih in starejših

Škofja Loka - Center slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki deluje že 73 let. Obletnico bodo proslavili danes popoldne s prireditvijo, na kateri bodo stanovalcem za dolgo...

Gospodarstvo / torek, 3. november 2009 / 07:00

Odpira se Ljubljanski pohištveni sejem

Ljubljana - Danes bo na Gospodarskem razstavišču predsednik Republike Slovenije Danilo Türk slovesno odprl 20. Ljubljanski pohištveni sejem, največjo sejemsko prireditev z bogati...

Kultura / torek, 3. november 2009 / 07:00

Jazzovski Türkü

Založba DruGod zavoda Druga godba bo danes izdala nov album pianistke Kaje Draksler (ki je svojo klavirsko zgodbo začela že pri štirih letih v majhni glasbeni šoli v Trbojah pri Kranju) in...

Prosti čas / torek, 3. november 2009 / 07:00

Noč čarovnic

Vikend je bil čarovniško obarvan. Marsikje na Gorenjskem so se mladi zabavali že v petek, prav na noč čarovnic - na 31. oktobra, pa so za takšno ali drugačno obliko čarovniške zabave poskrbeli v prav...