Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Novoletna voščila

Želim vam srečno in varno novo leto. Veliko se smejte in ljudi radi imejte.   Matic Ravnik, 6. b

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 25. februar 2020 / 18:03

Delavnica kuhanja žgancev

Kranjska Gora – V Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori bo jutri, v sredo, 26. februarja, ob 17.30 delavnica kuhanja žgancev, ki jih bodo udeleženci na klasičen in koroški način kuhali v družbi Tonke...

Kronika / torek, 25. februar 2020 / 18:01

Iščejo ga od sobote

Jesenice – Na Jesenicah že nekaj dni pogrešajo 60-letnega Iva Matanovića. V soboto okoli 14. ure se je odpeljal z osebnim vozilom Peugeot 307, sive barve, registracijske oznake KR 52-11D,...

Jesenice / torek, 25. februar 2020 / 18:00

Gimnazijci ustvarili predstave

Na letošnjem dvodnevnem Dramskem festivalu Gimnazije Jesenice ponovno sodeluje šest razredov, kar je skoraj polovica vseh. Predstavili se bodo s štirimi avtorskimi teksti in dvema priredbama.

Gospodarstvo / torek, 25. februar 2020 / 17:59

Prišli so s plačilnimi listami

Prejšnji teden so v regijskih pisarnah Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pripravili dan odprtih vrat za člane sindikata in druge, ki jih zanima izplačevanje plač, zlasti po letos zelo aktual...

Kranj / torek, 25. februar 2020 / 17:57

Svetniki o komunali in tržnici

Za jutrišnjo sejo so kranjski mestni svetniki zahtevali pogovor o aktualnih razmerah na Komunali Kranj in mini tržnici na Planini, na dnevnem redu pa so tudi aktualne razmere na Zavodu za turizem in k...