Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 30. junij 2017 / 12:38

Plezalci na evropskem prvenstvu

Z včerajšnjo slovesnostjo se je začelo letošnje evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju, ki poteka v italijanskih Dolomitih.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Srečno 2008!

Ljudmila, Aleš, Tomaž, Blaž, Darko, Alojz so samo nekatera izmed imen ljudi, ki so v prometnih nesrečah na območju PP Jesenice izgubili življenje ali bili hudo ranjeni. Večina je ta imena že poza...

Splošno / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Praznoval bom na Čufarjevem trgu

"Naj bo leto, ki prihaja, srečno, mirno in zdravo!" občankam in občanom Jesenic želi župan Tomaž Tom Mencinger.

Splošno / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Komu enkratna denarna pomoč za novorojenčke

S prvim januarjem v Občini Jesenice začne veljati odlok o enkratni denarni pomoči novorojenčkom, po katerem bodo starši za vsakega novorojenčka prejeli po dvesto evrov enkratne denarne pomoči. Ob...

Splošno / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Kam za silvestrovo na Jesenicah

Na Čufarjev trg na silvestrovanje na prostem, na koncert skupine Eroika v jeseniško gledališče, v Dom Pristava, kjer obljubljajo največji ognjemet in nočno drsanje ...

Splošno / sobota, 22. december 2007 / 07:00

Sarajevo, Beograd, toplice ali smučanje

Nekaj Jeseničanov bo silvestrovalo v evropskih prestolnicah, le redki pa na Kanarskih otokih ali Karibih.