Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 6. december 2019 / 14:59

Jutri prvo dobrodelno kuhanje

V Kranju ta mesec zbirajo sredstva za izbrane ranljive družine in posameznike, tri decembrske sobote pa bodo pripravili tudi dobrodelno kuhanje.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 17. marec 2012 / 07:00

Ločani zmagovalci Karavanškega pokala

Škofja Loka - Minulo nedeljo je bila v dvorani Poden v Škofji Loki odigrana finalna tekma karavanškega pokala v floorballu. Za naslov prvaka sta se pomerili najboljši ekipi iz pr...

GG Plus / sobota, 17. marec 2012 / 07:00

Raje pomagam, kot govorim

"Enostavno imam v sebi željo, da pomagam ljudem v težavah," pravi dobitnik najvišjega priznanja Civilne zaščite, gorski reševalec Janez Brojan.

Zanimivosti / sobota, 17. marec 2012 / 07:00

Prosilcev iz leta v leto več

V Spodnjih Gorjah so v torek odprli novo skladišče oblačil za potrebe Rdečega križa Gorje.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 17. marec 2012 / 07:00

Občini uspelo podaljšati koncesijo

Cerklje - Občina Cerklje nadaljuje aktivnosti za postavitev doma starostnikov med vasema Šmartno in Poženik. »Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nam je podaljšalo ko...

Kranj / sobota, 17. marec 2012 / 07:00

Stroške znižali za četrtino

Z modernizacijo toplotnih postaj, optimizacijo omrežja, zamenjavo kotlov in postavitvijo soproizvodnje toplote in električne energije stanovalci Planine do nižjih stroškov za ogrevanje.