Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Občinski nagrajenci

Na osrednji proslavi ob občinskem prazniku, ki bo danes, v torek, ob 20. uri v Linhartovi dvorani v Radovljici, bodo podelili tudi občinska priznanja.

Objavljeno na isti dan


Tržič / nedelja, 15. marec 2020 / 22:19

Popolna prepoved prinašanja živil stanovalcem

Tržič – Dom (starejših) Petra Uzarja Tržič svojce in druge obvešča, da od 15. marca pa vse do preklica velja popolna prepoved prinašanja živil stanovalcem. Stanovalci imajo popolno oskrbo s hrano z...

Tržič / nedelja, 15. marec 2020 / 22:17

Začasno zaprli štiri planinske domove

Tržič – S 15. marcem in vse do nadaljnjega je Planinsko društvo Tržič zaprlo vrata planinskih domov Kofce, Dobrča, Zelenica in Pod Storžičem. »Ko bomo vsi skupaj uspešno premagali obdobje epidemije...

Gorenjska / nedelja, 15. marec 2020 / 22:13

Vse več prepovedi z enim samim ciljem: da bo okuženih čim manj

Vstopne točke, na katerih so jemali brise zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom, se spreminjajo v obravnavo okuženih. Kmalu bo začel veljati odlok, ki zapira gostinske lokale, športnorekreacijs...

Zanimivosti / nedelja, 15. marec 2020 / 19:02

Naj sonce prežene viruse

Barve so še turobno rjave, temperature pa že nekaj časa naznanjajo, da se prihodnji teden začne koledarska pomlad. Dan se daljša, drevje brsti, na plan je pokukalo pomladno cvetje, iz grmovja se og...

Nasveti / nedelja, 15. marec 2020 / 19:00

New York, New York

Zrele generacije se bodo spomnile filmske uspešnice, mlajše pa pesmi New York, New York, v kateri je blestela Liza Minnelli, rojena 12. marca 1946 v Hollywoodu. Njen oče je bil znani režiser Vincen...