Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 10. december 2011 / 07:00

Svet steklenih umetnin

Tržič - V Galeriji Atrij v Tržiču je na ogled razstava umetnice in oblikovalke Andreje Arbiter, ki se predstavlja s svojimi najnovejšimi izdelki iz stekla. Andreja Arbiter...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:40

Odprli enoto za začasne namestitve

Dom (starejših) Petra Uzarja v Tržiču je pridobil dodatne površine za vzpostavitev enote za začasne namestitve, prve stanovalce bodo sprejeli ta teden.

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:26

Vsak trenutek hrepenim

Prihajava iz iste občine. Ista reka teče skozi najine kraje. S širokim nasmehom in močnim stiskom roke se pozdraviva, čeprav se srečava prvič. Dobro je, da začenjam z dobrim občutkom, si mislim, ko za...

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:20

Kultura gora v kulturi literature

V Slovenskem planinskem muzeju so v okviru bralnega kluba Beremo gore pred kratkim gostili tri velika imena, ki so pomembno prispevala k razvoju gorniške literature: Andreja Štremflja, Sama Ruglja in...

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:13

Ni upoštevala alarmov in je izgorela

S Petro Kalan smo se pogovarjali o izgorelosti. Telo jo je dolgo opozarjalo; kot se izrazi, so gorele vse lučke na armaturi, ona pa je še kar nadaljevala.

Nasveti / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:13

Kaj šteje!

Kaj zares šteje v tem življenju? Težko bi dobili enoten odgovor. Predvsem zato, ker vsak od nas tako zelo edinstveno doživlja svoje bivanje. Kaj šteje ali kaj je res pomembno, je seveda tu...