Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 21. december 2012 / 07:00

Letopis Gorenjska 2012: Leta 2012 so nam ostali v spominu

Letopis Gorenjska 2012: Leta 2012 so nam ostali v spominu, 21. december 2012, št. 10

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:41

Množica v Sodobni pokrajini

Letošnji 4. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU je največji doslej; po sodelujočih umetnikih, razstavljenih delih in, kot kaže, bo tudi obisk razstavišč odličen.

Kranj / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:29

Zaklade Brda še odkrivajo

Grad Brdo in posestvo na Brdu pri Kranju sta bila dolga leta skrita pred očmi javnosti, danes pa so tam poleg slavnih osebnosti zaželeni tudi vsi drugi obiskovalci, ki poleg zgodovinarjev lahko odkriv...

Slovenija / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:25

Biti učitelj vse bolj zahtevna naloga

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki smo ga zaznamovali v ponedeljek, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podelili letošnje nagrade na področju šolstva. Med nagrajenci je kot edina Gorenj...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:24

Samostan za kulturni spomenik

V Cerkljah si prizadevajo za razglasitev velesovskega samostana in cerkve za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Bled / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:22

Večer v družbi rotarijancev

Ob vseslovenskem rotary dnevu odprtih vrat se je v torek zvečer v hotelu Park predstavil tudi Rotary club Bled, ki je najdlje delujoči rotary klub na Gorenjskem.