Matjaževa Štefka
Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.
Sestavine: (za 4-6 oseb)
600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),
1 drobno sesekljana čebula,
1 strok česna,
1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),
mleko,
1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),
2 jajci,
sol, poper, čili, majaron,
2-3 trdo kuhana jajca,
olje,
svinjska pečca (mrežica).
Čas priprave: 30 minut
Čas od začetka do konca: 70 minut
Priprava
Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.
Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.
Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.
Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.
Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.