Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. november 2015 / 13:50

V podjetjih odprli vrata mladim

Kranj – Gospodarska zbornica Slovenije je v sodelovanju z republiškim zavodom za zaposlovanje in zavodom za šolstvo predvčerajšnjim pripravila Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva. V...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Prispel je Bollywood

Ideja o gorskem wejkanju je zorela v glavah organizatorjev že nekaj let, ob razvoju sistemov winch je postala izvedljiva. Glavnina bollywoodske ekipe pa v Slovenijo prihaja danes.

Kranj / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Ko zbor poje Avsenikove pesmi

Kranj, Radovljica - V soboto, 1. septembra, bo ob 11. uri v atriju Pavšlarjeve hiše v Kranju, ob 18. uri pa še v Radovljiški graščini, nastopil projektni zbor KD Mysterium pod vodstvom Urš...

Gorenjska / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Kardinal Rode je pripravljen iti na test očetovstva

Ljubljana - V Sloveniji odmeva afera, v kateri Peter S. želi preveriti, ali je kardinal Franc Rode res njegov oče ali ne. Iz Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič so včeraj pred zaključkom...

Gorje / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Spominski dan

Gorje - Pri spomeniku v Spodnjih Gorjah so se v torek spomnili poboja petih talcev pod hribom Revovca pred 71 leti. V njihove misli, tik preden so jih postrelili, se je poskušal vživeti sl...

GG Plus / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

V šolo ali delat?

V ponedeljek se začne pouk v šolskem letu 2012/13. Že dolgo je obvezno, da gredo vsi otroci najprej v osnovno šolo, zaželeno pa, da bi jih šlo čim več tudi v poklicne in srednje šole. Ko smo v šo...