Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 2. maj 2019 / 08:52

Občina subvencionira bankomat

Jezersko – Občinski svetniki na Jezerskem so na aprilski seji dobili na mizo podatke o tem, koliko občina prispeva za delovanje bankomata. Bankomat so na Jezerskem ponovno uvedli leta 2015 z zaveda...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Blaž Pesjak novi šef Merkurja

Merkurjev nadzorni svet za začasnega predsednika uprave imenoval Blaža Pesjaka, dosedanjega člana uprave.

Gorenjska / sreda, 29. september 2010 / 07:00

V spomin in zahvalo: Dr. Marko Benedik (1940-2010)

Dolgoletni župnik v Ratečah in Kranjski Gori

Nasveti / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Juretov zadnji spust

Kolo preklinjam samo takrat, ko mi vzame življenje. Ne moje, to mu še ni uspelo. Zasovražim ga, ko vzame življenje nekomu, ki sem ga imel rad.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Anketa: Niso naklonjeni stavki v javnem sektorju

V več dejavnostih javnega sektorja se je včeraj začela stavka. Kako o njej in o zahtevi javnih uslužbencev, da se jim povečajo plače, razmišljajo naključni sogovorniki?

Prosti čas / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Gorenjski kvintet: ohcet in Švica

Gorenjski kvintet, ki ga vodi harmonikar Grega Korošec, je izvrstno opravil svojo vodilno glasbeno vlogo na nedavni prvi Avsenikovi poroki, saj je igral na šrangi, na civilni in cerkveni poroki p...