Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 14:36

France Bevk: od Pestrne do Čedermaca

»Iz obdobja po vojni je omeniti Bevkovo, sicer kratko erotično razmerje, ki ga sam nikoli ni zanikal, pa ga tudi prikrival ni. Bilo je leta 1950. Poleti je Davorina zbolela in je ostala dlje časa v...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Hokejisti na rolarkah z Anžetom zbrali 4000 evrov za bolnišnico

Naši odlični športniki skupaj z zvestimi navijači imajo posluh tudi za humana dejanja. To velja tudi za člane sekcije za hokej na rolarkah pri Športnem društvu Kranjska Gora. V jeseniški špor...

Splošno / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Črne točke Mojstrane in okolice

Hotel Triglav v središču Mojstrane že dolgo ni vreden svojega imena. Slovencem je Triglav v ponos, hotel Triglav pa v sramoto.

Splošno / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Zanemarjena korita

V središču Kranjske Gore, pri trgovskem centru v naselju Slavka Černeta, že več let stojita dve zapuščeni betonski koriti za rože. Nanju nas je opozorila bralka, ki jo moti neurejen v...

Zanimivosti / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Jubilej Kranjske koče na Ledinah

Jutri se bodo na Ledinah nad Jezerskim spomnili tudi umrlih v nesreči reševalnega helikopterja.

Kronika / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Nesreče

Umrl tudi sopotnik Radovljica - V ponedeljek popoldne je bila Policijska uprava Kranj obveščena, da je za posledicami prometne n...