Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 1. november 2018 / 12:16

Pol stoletja tržiških orlov

Letos mineva petdeset let, odkar je v okviru Telesno vzgojnega društva Partizan Križe začela delovati sekcija za smučarske skoke in obenem Nordijski smučarski klub Tržič FMG.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 2. januar 2021 / 16:50

Prve lisičke

Cerklje – Bralec Janez iz Cerkelj nam je poslal fotografije lisičk, na katere je že prvi dan letošnjega leta naletel med sprehodom po okoliških gozdovih. »Očitno se s 1. januarjem odpira n...

Gorenjska / sobota, 2. januar 2021 / 16:46

V petek potrdili 388 okužb z novim koronavirusom, umrlo 39 covidnih bolnikov

Ljubljana – V Sloveniji so v petek opravili 1591 hitrih in PCR testov in potrdili 388 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,5 odstotka, hitrih testov...

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2021 / 12:32

Znak kakovosti za poltrdi sir Klemen

Na tradicionalni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejela tudi kmetija Pr' Klemenak za poltrdi sir Klemen. Na kmetiji ima sirarstvo že dolgo tradicijo.

Kamnik / sobota, 2. januar 2021 / 12:30

V proračunu tudi visoka zadolžitev

Proračun Občine Kamnik bo v letu 2021 »težak« dobrih 23,6 milijona evrov, občina pa se bo za pet milijonov evrov tudi zadolžila, in sicer za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta.

Kranj / sobota, 2. januar 2021 / 12:30

Novosti glede avtotaksijev

Kranj – Zaradi spremembe zakonodaje pa tudi problematike na tem področju so mestni svetniki v drugi obravnavi sprejeli predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o avtotaksi prevozih v mestn...