Pečenko Štefani lahko postrežemo s pirejem in špinačo.

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenoval pečenko.

Sestavine: (za 4-6 oseb)

600 g mletega mesa (pol govedine, pol svinjine - lahko tudi divjačina),

1 drobno sesekljana čebula,

1 strok česna,

1 rezina belega kruha (en dan starega, ali manjša žemlja),

mleko,

1 žlica peteršilja (drobno sesekljanega),

2 jajci,

sol, poper, čili, majaron,

2-3 trdo kuhana jajca,

olje,

svinjska pečca (mrežica).

Čas priprave: 30 minut

Čas od začetka do konca: 70 minut

Priprava

Rezino kruha ali žemljo namočimo v mleko ali juho.

Mletemu mesu dodamo jajca, sesekljan peteršilj, sol, poper, čili, majaron, prepraženo čebulo in česen ter namočen in ožet kruh. Z mokrimi rokami sestavine temeljito pregnetemo in premešamo.

Na vlažni podlagi in z vlažnimi rokami iz mesne mase oblikujemo štruco. Vanjo vtisnemo olupljena trdo kuhana jajca in jih pokrijemo z maso. Oblikujemo štruco, jo položimo na raztegnjeno svinjsko mrežico, s katero štruco ovijemo, vse skupaj položimo v namaščen pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo deset minut, nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo še približno 45 minut. Pečenko večkrat prelijemo z natečenim mesnim sokom in po potrebi dodamo juho ali belo vino. Tik pred koncem peke lahko pečenko premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali žličko gorčice.

Ker je sezona čemaža, lahko njegove oprane liste zložimo po mesu, preden dodamo kuhana jajca.

Pečeno pečenko pustimo stati deset minut, potem pa jo poljubno debelo narežemo z rebrastim nožem.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 6. december 2013 / 07:00

Dobili prva defibrilatorja

Šenčur, Milje – V občini Šenčur so v tednu dni dobili dva polavtomatska defibrilatorja, ki bosta na voljo občanom, ko ga bodo potrebovali za pomoč osebam z zastojem srca. »Pri zastoju srca in dihan...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Rekreacija / sreda, 4. julij 2018 / 20:59

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Razvedrilo / sreda, 4. julij 2018 / 20:46

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednj...

Izleti GG / sreda, 4. julij 2018 / 20:43

Po sledi Večerje

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena las...