Supanje se začne na kolenih ...,

Supanje - veslanje na deski

SUP je kratica, ki po angleško pomeni Stand up padding in je nova stara rekreacija ter šport, pri katerem stojiš na deski in veslaš.

Na prvi pogled se zdi, kot bi šlo za ponesrečenega surfarja, ki se brez jadra vrača na obalo.

Vendar, ko se nam približa, ugotovimo, da ima v roki veslo, ne kosa odlomljenega jambora. No, tako je bilo videti pred leti, ko so bili supi še osamljeni primerki na kaki morski plaži. Danes je to precej drugače, saj je ta rekreacija v zadnjih nekaj letih doživela pravi razmah.

Zelo priljubljena vodna rekreacija

Za supanje ne potrebujemo nobenega predznanja surfanja ali veslanja, dovolj je, da imamo osnovno opremo. Tisti, ki smo to poskusili, lahko rečemo, da je hitro jasno, zakaj je ta rekreacija doživela tako hiter razmah. Zaradi supanja je dopust na morju postal za večino precej bolj adrenalinski, zabaven, sproščujoč, saj z njim končno tudi starejši najdemo alternativo ležanju na plaži oziroma natančneje povedano, končno imamo nekaj početi na morju. Tu je treba pripomniti, da to ni rekreacija niti zabava, namenjena samo morju, ampak supamo lahko tudi po jezerih, rekah in bajerjih ...

Rekreacija, primerna za vsakogar

Mogoče se na prvi pogled zdi, da je zelo težko obdržati ravnotežje na deski, ki plava na vodi. Veslo nam ni v oporo, voda valovi, deska pa kot vsaka deska na vodi ni nikoli stabilna. Vendar, če izberemo pravo desko, je pravzaprav veliko bolj preprosto, kot pa je videti z obale. Z nekaj osnovne teorije se supanja naučimo v manj kot eni uri. Pogosto vprašanje, ki se postavlja v zvezi s supanjem, je, kako izbrati pravo desko. Za začetek se moramo samo posvetovati z osebo, ki supanje že obvlada, tako da lahko hitro pridemo do deske, ki jo bo lahko uporabljala cela družina. Če bo desko uporabljala cela družina, starši in otroci, potem glejte dolžine med tristo in 340 centimetri. Če bi se radi na deski vozili v paru, recimo da odrasel vesla, otrok pa sedi zraven, potem glejte najdaljše deske, tiste nad 340 centimetrov, saj so bolj stabilne in primerne za večjo težo.

Obstaja tudi napihljiva deska, ki je prav tako primerna za družine in začetnike, precej laže se nosi, ko pa je ne potrebujemo, jo pospravimo v vrečo in je tako veliko bolj praktična za transport in shranjevanje.

Glavni razlogi, da je supanje postalo tako priljubljeno, so: zelo zabavna vodna rekreacija, okoli nas in v naši bližini je veliko krajev z vodo, kjer lahko supamo, pogled z deske, na kateri stojimo, na obalo ali odprto morje je res enkraten, to je odlična rekreacija za celo telo, hitro se ga nauči in ne potrebujemo veliko opreme.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Prve odločbe in podpore za prirejo mleka

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je prejela 4078 vlog kmetijskih gospodarstev o dodelitvi finančne podpore za blažitev posledic poslabšanja ekonomskega polo...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

E-ji pred kvarom ščitijo živila, kaj pa naše zdravje?

Coca Cola bo zaradi velikih pritiskov javnosti zaradi študije, ki je dokazala, da natrijev benzoat (E211) v celicah kvasovk poškoduje DNK, omenjeni aditiv umaknila iz svojih izdelkov.

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Nasveti za poletne dni

Pri načrtovanju počitnic v poletnih dneh moramo pomisliti tudi na izdelke za preprečevanje ali odpravljanje manjših zdravstvenih težavin ustrezno zaščito pred sončnimi žarki. V lekarni vam bomo znali...

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Dan športa v vrtcu

Zadnji majski teden so se v vrtcu Julke Pibernik odločili, da bodo večino pozornosti namenili gibalnim dejavnostim in vzgoji v športu, saj je zadnji majski dan razglašen za svetovni dan športa.

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Rak na dojkah: Osebno zdravljenje za vsakega bolnika ob pravem času

Organizirano iskanje raka na dojkah s presejanjem in uvajanjem novih učinkovitejših načinov zdravljenja pri najbolj ogroženih ženskah je vplivala na zmanjšanje smrtnost zaradi posledic te bolezni tudi...

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Priznanja za zdrave zobe

V Domu Julke in Albina Pibernika na Slovenskem Javorniku je potekala zaključna prireditev Tekmovanja za zdrave zobe za vse šole zgornje Gorenjske.