Direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman z novim vodnikom za potepanje / Foto: Gorazd Kavčič

Osmi februar malo drugače

Zaradi epidemije bo tudi letošnje praznovanje osmega februarja v Žirovnici nekoliko drugačno. Četudi ne bo organiziranega pohoda in osrednje prireditve pri Prešernovi rojstni hiši, so za obiskovalce pripravili zanimivo dogajanje.

Novost je tudi pesniški izziv Prešerna figa. Pesnike, stare od ena do devetindevetdeset let, vabijo, da se s svojimi pesnitvami prijavijo na literarni natečaj – pesniški izziv z imenom Prešerna figa. Vse prispele pesnitve bodo javno objavili na Instagram profilu Visit Žirovnica.

Žirovnica – Ob slovenskem kulturnem prazniku v žirovniški občini zaradi razmer tudi letos ne bodo pripravili organiziranega pohoda po Poti kulturne dediščine in osrednje slovesnosti pri Prešernovi rojstni hiši. Kljub temu so pripravili nekoliko drugačno, a zanimivo dogajanje.

Tako obiskovalce vabijo, da se na pohod po Poti kulturne dediščine podajo samostojno in obiščejo Prešernovo, Čopovo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše. Letošnja novost je poseben vodnik za potepanje, v katerem bodo pohodniki zbirali žige, ki bodo postavljeni tudi zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Na pohod po najstarejši slovenski tematski poti se bo mogoče podati tudi virtualno, v virtualnem pohodu nastopajo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc - Pižama, Rok Terkaj - Trkaj, Irena in Leon Leskovšek, Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica in otroci Osnovne šole Žirovnica. Obiskovalce bosta pozdravila župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar in direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman.

Pred Prešernovo rojstno hišo bo na praznični dan potekal tudi prenos Recitala Prešernove poezije, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Pred Prešernovo, Finžgarjevo in Čopovo rojstno hišo pa bodo na ogled filmi o Poti kulturne dediščine Žirovnica in o Francetu Prešernu.

Obiskovalce pa si bodo lahko ogledali tudi prenovljeno stalno razstavo o življenju in delu Matije Čopa v njegovi rojstni hiši v Žirovnici.

Letošnji slogan praznovanja bo Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo! »Pomembno je, da se vsak dan, ob kulturnem prazniku pa še posebej, spomnimo pomena solidarnosti, prijaznosti in strpnosti,« poudarjajo v Žirovnici.

Organizatorji so Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 29. maj 2016 / 19:40

Vrelec literarnega ustvarjanja

Pretekli petek je bilo prav ohrabrujoče pogledati po velikem studiu koroške izpostave avstrijske radiotelevizije ORF v Celovcu, ki so ga do zadnjega kotička napolnili mladi. Za nas, malo starejše,...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 21. marec 2015 / 21:04

Slovenci najboljši letalci v Planici

Na ekipni tekmi zmaga Slovenije pred Avstrijo in Norveško.

Nasveti / sobota, 21. marec 2015 / 10:59

Razgled na Devin

Monte Ermada/Grmada (323 m) – Ostaline prve svetovne vojne s pogledom na Tržaški zaliv. Vzpetina na tržaškem krasu, ki je najlepša v jesenskih mesecih. Morska klima z mehkim zrakom še kako prija.

GG Plus / sobota, 21. marec 2015 / 10:56

Prešeren navdihuje kanalske Slovence

Večer slovenske kulture je že nekaj let osrednja prireditev Slovencev v Kanalski dolini v Italiji v počastitev 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika. Letošnja je bila konec februar...

Gospodarstvo / sobota, 21. marec 2015 / 10:53

Startup vikend podjetništva v Tržiču

Tržič – Med 20. in 22. marcem v Tržiču poteka Startup vikend podjetništva z družbenim učinkom. »Zaposleni pri Ljudski univerzi (LU) Tržič se pogosto srečujemo s posamezniki različnih generacij, ki...

Kronika / sobota, 21. marec 2015 / 10:52

Ogenj na nadstrešku in strehi

Kranjska Gora – V noči iz torka na sredo je okoli 3. ure zagorelo v ulici Ledine v Kranjski Gori. Stanovalce je zbudilo pokanje, ogenj pa je zajel lesen nadstrešek in streho stanovanjske h...