Učenci so spoznavali tradicionalne slovenske jedi. / Foto: arhiv šole

Bogastvo okusov

V Osnovni šoli Škofja Loka-Mesto so se ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine posvetili hrani in bogastvu okusov skozi čas.

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki so letos potekali od 25. septembra do 9. oktobra, so tudi na OŠ Škofja Loka-Mesto pripravili vrsto aktivnosti na letošnjo temo »Dober tek!«. Dejavnosti je na kratko predstavila pomočnica ravnateljice Elizabeta Proj.

Že učenci prvih razredov so spoznavali, da uživanje različne hrane pomaga ohranjati zdravje. Ob zgodbici Bonton gospe Malice so se seznanili s spoštljivim ravnanjem s hrano. Zapisali oziroma narisali so recept za izdelavo palačink in jih tudi sami spekli ter jih na koncu pojedli ob kompotu, ki so ga prav tako pripravili sami. Drugošolci so obiskali šolski vrt in spoznavali zelišča. S pomočjo učiteljic so pripravili svojo čajno mešanico. Za čajanko ob svečkah v učilnici so skuhali čaj, ki so ga sladkali s stevijo in tako spoznali zanje novo sladilo. Učili so se tudi kulture prehranjevanja ob zgodbi Pika na čajanki. V čajanki so uživali tudi tretješolci, pripravili so še pogrinjke in zdrave malice: kruh z marmelado ter pekli zeliščne piškote. Četrtošolci so obiskali delavnice na Loškem gradu in s pomočjo razstavljenih predmetov spoznali črno kuhinjo in opremo kuhinje nekoč. Spoznavali so tudi slovenske narodne jedi po posameznih pokrajinah. Z učenci petih razredov so se pri pouku pogovarjali o prehrani vojakov in civilnega prebivalstva v času prve svetovne vojne ter o prehranjevalnih navadah nekoč in danes.

Tematiki hrane so se posvetili tudi učenci predmetne stopnje. Pri pouku gospodinjstva so izdelali loški in dražgoški kruhek, pri čemer so za loškega uporabili model šole, dražgoškega pa so oblikovali ročno – vsak je izdelal srček in ga okrasil. V okviru naravoslovnega dneva so učenci pekli kruh. Vsak razred je zamesil hlebček mešanega rženega ali ajdovega kruha, obenem pa so zamesili testo iz bele moke, iz katerega so potem oblikovali vsak svojo žemljico, štručko, bombetko, kifeljc ... Seznanili so se s tudi s pomenom belega kruha v preteklosti in ugotavljali, da danes bel kruh ni več simbol bogastva. Lotili so se tudi priprave tradicionalnega slovenskega kosila – skuhali so obaro in ajdove žgance ter ocvrli krhke flancate. »Učenci so bili navdušeni nad starimi slovenskimi jedmi, tudi tisti, ki so jih jedli prvič.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Sezona malin je na vrhuncu

"Nismo še razmišljali o imenu blagovne znamke, a glede na to, da se po domače pri nas reče Pr` Kralju, bi mogoče naše maline res lahko poimenovali Kraljeve maline ...," v smehu pravita Marijana in Ale...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Božično-novoletni pihalci

Dobrodelnost se nadaljuje, Jerbas je bil razprodan, Pihalna godba Alpina Žiri pa že vrsto let pripravlja tradicionalen božično-novoletni koncert, ki je letos minil v znamenju 65. obletnice.

Prosti čas / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Na pragu praznikov (1)

Kičasto, bi bil najboljši izraz, ki ga lahko uporabimo v danem trenutku, ko na Dunaju v teh dneh pade mrak in ta zasije v vsej svoji božično-novoletni lepoti. Gorenjski glas je tokrat z ABC Turizmom p...

GG Plus / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Kar naprej na poti, pristal pa v filmu

Filmski režiser Andrej Mlakar se ima po očetovem rodu za Žirovca, mama Nežka je bila Tržičanka. Življenjska pot ga je vodila skozi osem slovenskih krajev: Medvode, Žažar, Žiri, Miklavž pri Ormožu, Šoš...

GG Plus / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Česa si želim(o)?

Pred koncem starega in v začetku novega leta je dopustno izraziti svoje želje v letu, ki prihaja. Zase, za svojo družino in za najbližje si želimo vedno enako: zdravja, sreče, blagostanja … Kako...

Šenčur / nedelja, 30. december 2012 / 07:00

Odpadki bodo dražji

Šenčur - Po novem letu bodo komunalne storitve dražje tudi v občini Šenčur. Občinski svetniki so namreč na zadnji seji potrdili višje cene zbiranja in odvoza bioloških in mešanih...