Občinstvo v Žireh je najbolj navdušil Thriller Michaela Jacksona, kjer je solo na saksofonu odigrala Sara Trček. (Foto: Polona M. Baldasin, Igor Kavčič, Denis Bozovičar, Andrej Tarfila)

Božično-novoletni pihalci

Dobrodelnost se nadaljuje, Jerbas je bil razprodan, Pihalna godba Alpina Žiri pa že vrsto let pripravlja tradicionalen božično-novoletni koncert, ki je letos minil v znamenju 65. obletnice.

Zaradi prostorske stiske zad­nja leta koncert pripravljajo v športni dvorani OŠ Žiri in tudi tokrat je bil dobro obiskan. Pred dvema letoma je dirigentsko paličico prevzel mladi pozavnist Branko Mrak iz Logatca, ki v žirovski godbi vidi velik potencial. Tokratni repertoar je med drugim vseboval brazilske, židovske in pop ritme. Slišali smo Strau­ssov Radetzky Marsch in de Meijev Oregon. Da bi se večer zaključil, kot se za veliko obletnico spodobi, so godbeniki navdušenemu občinstvu naklonili še tri dodatne skladbe. Tako ni šlo brez Avsenikove Na Golici in tradicionalnih koračnic.

Tudi Pihalni orkester Alples Železniki je v športni dvorani v Železnikih na štefanovo priredil tradicionalni božično-novoletni koncert. Štirinajsti po vrsti. Z njimi sta nastopila še pianist Bošt­jan Grabnar in pevec Oto Pestner, za vezni tekst je skrbel Marcel Gomboc, domače mažoretke pa so dogodek še dodatno popestrile. Pihalni orkester občine Šenčur pa je še tretji, ki je ravno tako v tem tednu pripravil koncert in ga poimenoval V Košnikovi gostilni, kjer v Domu krajanov v Šenčurju seveda brez tradicionalnega Janeza, ki ga že vrsto let uspešno upodablja Mito Trefalt, ni šlo.

V Poljanah je bila glasbena narodno zabavna dogodivščina Jerbas domačih hitro razprodana, njegova rdeča nit pa so bili letos običaji in prigode v času božično-novoletnega časa, v Poljanski dolini, ki so jih prisotnim skozi besedo predstavile Tončka Oblak, Olga in Katja Šubic. So pa tudi v Domu J. Ažmana v Bohinjski Bistrici organizirali dobrodelni, ravno tako glasbeni večer Bohinj poje, kjer so zbirali denar za prizadete v času poplav. Zbrali so 1560 evrov. Tisoč evrov so namenili družinama Kuhar – Kac iz Starš pri Mariboru; preostali denar pa odnesli v Gorišnico, v bližino Ptuja, kjer na samem živi vdova Marija Herič, ki ji je hišo zalilo do oken, gospa je bila popolnoma odrezana od sveta skoraj štiri dni in za razliko od družine iz Starš si še ni opomogla. »Verjamemo, da ji bo tudi naš znesek pomagal. Na osnovi naše akcije bodo poskušali preko RK pridobiti še več sredstev, ki bi gospe Mariji v tem trenutku pomagala prebroditi zimo,« še doda Jure Sodja, predsednik Kulturnega društva Bohinj.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 30. maj 2015 / 11:01

Seja je odpadla

Sredina sedma seja kranjske občine, ki jo je zahtevalo petnajst svetnikov, je zaradi nesklepčnosti odpadla.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Festival pozitivnih vibracij

Ves prihodnji teden vas Izbruhovci vabijo na kreativno in športno preživljanje prostega časa na njihovo `plažo´ v Kranju ter nočno plavanje v zvokih glasbe in slike.

Kultura / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Slovenski začetek Festivala Radovljica

V soboto, 7. avgusta, ob 19. uri se bo v Radovljiški graščini s koncertom mezzosopranistke Barbare Kozelj in ansambla Musica Cubicularis začel letošnji, že 26. Festival Radovljica....

GG Plus / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Otroka ti ubogega ne sodi!

Odkar pišem o Slovencih v Avstriji in Italiji, je več ljudi spraševalo, kje sta pokopana mama pesnika dr. Franceta Prešerna Marija in njegov brat, duhovnik Jurij.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Mladi glas iz Toronta na Gorenjskem

Na povabilo urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in Izseljenskega društva Slovenija v svetu je Slovenijo obiskala folklorna skupina Mladi glas Planika iz Toronta v Kanadi.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Anketa: Manj cigaretnega dima

Pred tremi leti je bil v Sloveniji sprejet zakon, ki je prepovedal kajenje v gostinskih lokalih in drugih javnih prostorih. Nekaj prebivalcev tržiške občine smo vprašali, kako so se navadili na to spr...