Narcise, po domače ključavnice, obiskovalce že vabijo na sprehode v naravo. / Foto: Andraž Sodja

Narcise že vabijo v rovte

V Planini pod Golico so narcise z zgodnjim cvetenjem napovedale Mesec narcis. Osrednja prireditev bo 17. maja s »štafeto« harmonik, ki bodo po celotni planinski poti do Koče na Golici igrale Avsenikovo Na Golici. Izbirali bodo tudi miss narcis.

Planina pod Golico – »Letos so prve narcise, med domačini imenovane 'klučavnce', zacvetele že konec aprila. Vendar pa se bo cvetenje na višjih in osojnih legah nadaljevalo vse do konca maja, ko narcise zacvetijo še na pobočjih Golice,« pravi predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar. Prav zaradi Golice in z narcisami pobeljenih poljan vasi pod Golico v maju obišče veliko ljubiteljev hribov in neokrnjene narave. »Da bo njihov obisk še prijetnejši, bomo poskusili poskrbeti tudi domačini v Planini pod Golico. Turistična pisarna v Štefelinovi hiši bo odprta vse vikende v maju in prva vikenda v juniju. V njej bo na ogled fotografska razstava Ivana Šenvetra z na­slovom Mi varujemo to cvetje, v naši vasi je doma …,« napoveduje Klemen Klinar. Devetega maja bo Društvo podeželskih žensk pod Golico in Stolom v prostorih krajevne skupnosti odprlo razstavo ročnih del članic društva. V petek, 16. maja, Turistično društvo Golica organizira predstavo Al' me boš kej rada 'mela v uprizoritvi KUD Teater za vse. Osred­nji dogodek v Planini pod Golico v času cvetenja narcis pa bo prireditev Miss narcis, ki bo v soboto, 17. maja. Program se bo pričel že dopoldne, ko bodo med 9. in 12. uro pohodniki lahko spremljali srečanje harmonikarjev Golica na Golici, ki jo pripravljata Planinsko društvo Jesenice in Turistično društvo Golica. Srečanje bo izvedeno v obliki preigravanja Avsenikove melodije Na Golici ob planinski poti med Planino pod Golico in Kočo na Golici. K sodelovanju so vabljeni vsi harmonikarji, ki se za več informacij lahko obrnejo na organizatorja. Glavno dogajanje pa se bo pričelo po 14. uri v prireditvenem šotoru v Planini pod Golico, igral bo ansambel Veseli svatje, potekal pa bo tudi izbor za miss narcis, ki jo bodo s svojimi glasovi izbrali obiskovalci. Na dan prireditve bo med Jesenicami in Planino pod Golico vozil brezplačni avtobus. Drugi in tretji vikend v maju bo vozila tudi sedežnica Španov vrh, ostale dni pa po predhodni najavi, je še povedal Klemen Klinar. Ob tem velja še omeniti, da je planinska pot do Koče na Golici in tudi do vrha Golice prehodna, vrh Golice je kopen, Koča pri Golici pa je vsak dan odprta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 26. maj 2018 / 15:24

Bolnišnica s tožbo ni uspela

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek, ki ga je v višini 1,4 milijona evrov zoper nekdanje vodstvo vložila Splošna bolnišnica Jesenice. Ta se bo na sodbo pritožila.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 7. maj 2014 / 17:44

V Savi pri Radovljici iščejo ponesrečenca

Pri kampu Šobec je v torek popoldne starejšemu Tržičanu na obali Save zdrsnilo, padel je v reko, ki ga je odnesla. Iščejo ga gasilci, potapljači, raftarji in policisti.

Gospodarstvo / sreda, 7. maj 2014 / 11:26

Setev koruze zgodnejša

Letos so na Gorenjskem začeli sejati koruzo že po 10. aprilu, setev je vsaj za teden dni zgodnejša kot v običajnih letih.

Rekreacija / sreda, 7. maj 2014 / 11:22

Bosonogci vseh dežel so se združili

V enem dnevu sta bila v Sloveniji dva prav posebna dobrodelna teka.

Šport / sreda, 7. maj 2014 / 11:20

Luka Špik na vsaki tekmi boljši

Konec tedna je veslaška proga na Savskem jezu na Adi Ciganliji gostila mednarodno regato, ki so se je udeležili tudi naši veslači, saj bo prav Beograd konec tega meseca in v začetku junija gostil tudi...

Jesenice / sreda, 7. maj 2014 / 11:12

Narcise že vabijo v rovte

V Planini pod Golico so narcise z zgodnjim cvetenjem napovedale Mesec narcis. Osrednja prireditev bo 17. maja s »štafeto« harmonik, ki bodo po celotni planinski poti do Koče na Golici igrale Avsenikov...