Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani tako javnost kot zasebni sektor spodbujajo k ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane. / Foto: Primož Pičulin

Odgovorno ravnanje s hrano

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Od leta 2014 raste število ljudi, ki občutijo lakoto, pri čemer vsak dan zavržemo na tone užitne hrane. Preverili smo, katerim ukrepom sledijo različne javne ustanove in zasebniki, da je izgub hrane čim manj.

Kranj – V Vrtcu Šenčur že od vsega začetka beležijo, koliko surovin se porabi za posamezen obrok in kakšno količino določene hrane otroci pojedo. »Priprava hrane je usklajena s temi zabeležkami in izkušnjami, zato je odpadne hrane zelo malo. V primeru, da ostane večja količina hrane, ki jo je mogoče nadalje uporabiti, na primer kruh, sadje, jogurti, juhe, omake, jo na ustrezen način shranimo in uporabimo v naslednjih dneh,« je povedala Darja Marinšek, pomočnica ravnateljice OŠ Šenčur, in dodala: »Odpadki, ki kljub vsemu so, čeprav v res minimalni količini, gredo v biološke odpadke. Zavrže se manj kot pet odstotkov hrane.« V šenčurskem vrtcu otroke že zelo zgodaj navajajo na spoštljivo ravnanje s hrano, hranjenje pa vedno poteka po določenem protokolu. »Pred hranjenjem si otroci umijejo roke in pri obedu sedijo za mizo, dokler ne pojedo do konca. Večinoma otroci ta protokol zelo hitro usvojijo,« je še dodala Marinškova.

V Domu upokojencev Kranj dnevno pripravijo okoli štiristo obrokov. »Naš jedilnik je prilagojen starostnikom in njihovim potrebam glede na prehranske navade, zdravstveno stanju in v skladu z uravnoteženo sestavo obrokov. Na ta način se izognemo prevelikemu odpadu hrane,« je povedal vodja prehrane v domu Marjan Pesan; in še: »Odpada kuhanih obrokov dejansko ni. Odpad nastane od obroka, ki ostane na krožniku, in pri sami pripravi surovin. Obrokov nikakor ne recikliramo, dnevno se pripravlja sveža hrana. Odvoz bioloških odpadkov nam nudi podjetje Biotera.«

Na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica se izgubam hrane izognejo z racionalnim naročanjem surovin, ki ne privede do večjih skladiščenih zalog. »Uporabne hrane ne zavržemo, saj presežke vedno razdelimo med dijake. Zavržemo le tisto, kar ni več uporabno, na primer delno zaužit sendvič. Tudi hrano, ki jo pripravijo pri pouku, dijaki sami pojejo,« je pojasnil ravnatelj Ivan Damjan Mašič in nadaljeval: »Dijake med samim šolanjem redno ozaveščamo o pomenu in smotrni uporabi hrane, a ne nazadnje je to stvar vsakega posameznika. Odnos do hrane namreč pridobimo in ozavestimo med odraščanjem in skozi vzgojo.«

V Gostilni Starman v Škofji Loki zavržejo le tisto hrano, ki ostane na krožnikih, saj te po pravilih ne smejo več uporabiti. »Kar ostane pri sami pripravi obrokov, poskušamo predelati, na primer kruh v drobtine ali kruhove cmoke. Uporabno hrano in živila, ki jih ne porabimo, pa razdelimo med tiste, ki jo potrebujejo,« je dejala lastnica gostilne Bernarda Tavčar in nam še zaupala, da mesečno zabeležijo največ dva soda odpadne hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 18. september 2019 / 18:30

Ponosni so na najboljše športnike

V Letnem gledališču Khislstein je v soboto potekala podelitev priznanj kranjskim športnikom za uspehe v minulem letu, nagrado za življenjsko delo pa je dobil Vojislav Ašanin.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. december 2023 / 21:25

Popotnika za radovedne

»Sva arhitekta, popotnika, ljubitelja arhitekture, umetnosti, zgodovine, narave in dobre hrane,« sta knjigi na pot zapisala življenjska sopotnika Špela Kuhar in Robert Potokar. Kot po najboljši kavi v...

Gorenjska / sobota, 2. december 2023 / 21:21

Prihaja čas za smučanje

Ko na nebu zaplešejo prve snežinke in ko pogovori vse pogosteje nanesejo na načrte o smučanju, je jasno, da prihaja prava zima. Še kot otrok sem komaj...

Slovenija / sobota, 2. december 2023 / 21:20

O volilnih prevarah

Občinski odbor SDS Škofja Loka je bil organizator pogovornega večera s predsednikom SDS Janezom Janšo. Namenjen je bil predvsem predstavitvi knjige Volilne prevare Foruma Sao Paulo, pa tudi pogovoru o...

Kultura / sobota, 2. december 2023 / 21:20

Barvitost slikarjevega vsakdana

V Galeriji Miha Maleš v Kamniku je na ogled razstava likovnih del akademskega slikarja Roka Zelenka z naslovom Barvitost vsakdana. Kamničan po rodu, ki živi v Grožnjanu v hrvaški Istri, se predstavlja...

GG Plus / sobota, 2. december 2023 / 21:19

105 petkov

»Petkovi protesti med letoma 2020–2022 predstavljajo civilnodružbeno gibanje, kot ga v zgodovini Slovenije še nismo videli. Še nikoli ni bilo med oblastjo in civilno družbo tako velikega r...