Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu
Na presečišču treh kulinaričnih kultur (2)
Slovenska gospodarska zveza (SGZ) na Koroškem je tudi letos sooblikovala spored četrtih Dnevov alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu. S pomočjo koroške Gospodarske zbornice je pripravila Slovenski večer (sicer dogodek zaprtega tipa) v mestnem središču, kjer ima Igor Ogris gostinski lokal in trgovinico Zommstehn im Ossiacher Hof s slovenskimi lokalnimi izdelki oziroma kar specialitetami, po katerih so znani nekateri deli Slovenije. Spoznali smo tudi založnika Lojzeta Wieserja, predstavil je drugi del knjige Svatba okusov – poroka Alp in Jadrana, mi pa smo z njim poklepetali zadnji dan na pokušini različnih pršutov.
Slovenski petkov večer v Ossiacher Hofu je tokrat gostil okuse Posavja. Tako je prisotne razvajal kuharski mojster Dejan Mastnak iz priljubljene in znane restavracije Tri lučke iz Krškega. Ljubitelji vina so lahko okušali vina Albiana in Kerin – prvi so znani po peninah, drugi po modri frankinji. Iz Brežic se je sodelovala še pivovarna Reset Brewery, prisoten je bil tudi domači pivovar iz Hirta. Preden pa se je večer prevesil v družabnega, je bil na vrsti uradni del, v katerem je imela povezovalno vlogo ponovno Mojca Mavec. Sledili so različni pozdravni govori – od dr. Petra Kaiserja (koroški deželni glavar), Andreja Širclja (slovenski finančni minister) in glavnih predstavnikov pokroviteljev večera do Kristine Ogorevc Račič (direktorica Turizma Krško). Podelili so tudi dvoje priznanj za posebne dosežke Slovenske gospodarske zveze Korotan Award 2021, steklenih skulptur, dobili pa sta jih Zadruga Pliberk za ohranitev slovenskega blagovnega zadružništva na Koroškem in Mohorjeva družba ob 170-letnici za vsestransko izobraževalno in vzgojno delo v obeh jezikih dežele Koroške. Kipca upodabljata izzive in ovire, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, še zlasti v zelo razburkanih časih za gospodarjenje, pod njiju pa se podpisuje naša Rogaška.
(Se nadaljuje)