Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Za pripravo skutnega zavitka s slivami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 limono, 300 g svežih sliv, pol žličke cimeta, 1 jajce za premaz, po želji še 1 pest mandljevih lističev za posip.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, zdrob in sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Slivam odstranimo koščice ter jih narežemo na tanjše krhlje. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in nanj razporedimo narezane slive. Po vrhu potresemo s cimetom. Robove testa zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Za pripravo ovsenih ploščic s čokolado potrebujemo: 2,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico kokosove moke, tri četrtine skodelice arašidovega masla, 2 žlici masla, 1 vaniljev sladkor, tri četrtine skodelice sladkorja, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, 1 jajce, 1 pest suhih marelic, 250 g temne čokolade.

Kokosovo moko stresemo v ponev in jo prepražimo toliko, da zadiši in se rahlo obarva rumeno. Nato skupaj zmešamo kokosovo moko, ovsene kosmiče, vaniljev sladkor, sladkor, pecilni prašek, sol, arašidovo maslo, stopljeno maslo in jajce ter na koščke narezane suhe marelice. Dobljeno zmes prenesemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Zmes z rokami pritisnemo ob dno, da se sprime. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Čokolado stopimo in prelijemo čez pečeno zmes v pekaču. Ohladimo in narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 21. december 2012 / 07:00

Dobrodošli v (na) koncu sveta

"Naj tapru bo uhtekla voda. Pol bo pa usga fertik," je zapisano v starem zapisu, ki so ga našli tam nekje pod slapom Savica.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. december 2023 / 20:42

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo

Ko smo živeli še v Jugoslaviji, sem v Žireh imel znanca, ki se je rad pohvalil, da konec novembra vsako leto praznuje kar tri dni skupaj. Ime mu je bilo Andrej in ta ima god 30. novembra. Devetindv...

Kultura / ponedeljek, 4. december 2023 / 20:40

Pokrajina ostaja priljubljen žanr

V Galeriji Mestne hiše je na ogled razstava nagrajenih fotografij letošnje 25. razstave Pokrajina, ki jo bienalno prireja Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj.

Šport / ponedeljek, 4. december 2023 / 20:38

Na desetih tekmah deset zmag

Državni prvaki v floorballu, ekipa Insporta iz Škofje Loke, letos igra tako v mednarodni ligi kot v domačem prvenstvu, fantje pa nizajo zmago za zmago.

GG Plus / ponedeljek, 4. december 2023 / 15:12

Stres in ADHD

Mesec november je bil mesec preventive, zato je Iniciativa za duševno zdravje Medvode, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Medvode, organizirala tri brezplačna srečanja s starši. Eno izmed nj...

GG Plus / ponedeljek, 4. december 2023 / 15:09

Ljubezen z Evo