Slivov zavitek in ovsene ploščice
Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.
Za pripravo skutnega zavitka s slivami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 limono, 300 g svežih sliv, pol žličke cimeta, 1 jajce za premaz, po želji še 1 pest mandljevih lističev za posip.
Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, zdrob in sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
Slivam odstranimo koščice ter jih narežemo na tanjše krhlje. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in nanj razporedimo narezane slive. Po vrhu potresemo s cimetom. Robove testa zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.
Za pripravo ovsenih ploščic s čokolado potrebujemo: 2,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico kokosove moke, tri četrtine skodelice arašidovega masla, 2 žlici masla, 1 vaniljev sladkor, tri četrtine skodelice sladkorja, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, 1 jajce, 1 pest suhih marelic, 250 g temne čokolade.
Kokosovo moko stresemo v ponev in jo prepražimo toliko, da zadiši in se rahlo obarva rumeno. Nato skupaj zmešamo kokosovo moko, ovsene kosmiče, vaniljev sladkor, sladkor, pecilni prašek, sol, arašidovo maslo, stopljeno maslo in jajce ter na koščke narezane suhe marelice. Dobljeno zmes prenesemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Zmes z rokami pritisnemo ob dno, da se sprime. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Čokolado stopimo in prelijemo čez pečeno zmes v pekaču. Ohladimo in narežemo na kocke.