Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Za pripravo skutnega zavitka s slivami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 limono, 300 g svežih sliv, pol žličke cimeta, 1 jajce za premaz, po želji še 1 pest mandljevih lističev za posip.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, zdrob in sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Slivam odstranimo koščice ter jih narežemo na tanjše krhlje. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in nanj razporedimo narezane slive. Po vrhu potresemo s cimetom. Robove testa zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Za pripravo ovsenih ploščic s čokolado potrebujemo: 2,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico kokosove moke, tri četrtine skodelice arašidovega masla, 2 žlici masla, 1 vaniljev sladkor, tri četrtine skodelice sladkorja, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, 1 jajce, 1 pest suhih marelic, 250 g temne čokolade.

Kokosovo moko stresemo v ponev in jo prepražimo toliko, da zadiši in se rahlo obarva rumeno. Nato skupaj zmešamo kokosovo moko, ovsene kosmiče, vaniljev sladkor, sladkor, pecilni prašek, sol, arašidovo maslo, stopljeno maslo in jajce ter na koščke narezane suhe marelice. Dobljeno zmes prenesemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Zmes z rokami pritisnemo ob dno, da se sprime. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Čokolado stopimo in prelijemo čez pečeno zmes v pekaču. Ohladimo in narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 14:57

Na Bledu največ slovenskih gostov

Bled – V prvih devetih mesecih letošnjega leta so največ nočitev na Bledu ustvarili slovenski gostje. V tem obdobju so na Bledu našteli dobrih 418 tisoč nočitev, od tega so jih skoraj 134 tisoč ust...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 29. april 2014 / 07:00

Ogorčeni kmetje zaprli cesto

Fizične zapore dostopov do poljskih in gozdnih poti na avtocestni priključek Brnik, zaradi katerih so v petek slabih pet ur protestirali prizadeti kmetje, ostajajo tudi po včerajšnjem sestanku na prom...

Škofja Loka / torek, 29. april 2014 / 07:00

Prebili so predor pod Stenom

V petek so pod Stenom prebili 660 metrov dolg predor na trasi poljanske obvoznice in dogodku tudi nazdravili.

Kranj / torek, 29. april 2014 / 13:52

Kaznovani po petindvajsetih letih

Kokrica – Na Kokrici, kjer že vrsto let parkirajo tisti, ki se odpravljajo na avtobus in tudi na rekreacijo, so redarji pred kratkim poostrili nazor in začeli kaznovati.

GG Plus / torek, 29. april 2014 / 13:50

Prva svetovna vojna vstaja iz pozabe

Poleti bo minilo že sto let od začetka prve svetovne vojne. Ta stoletnica zbuja neverjetno veliko javno in zasebno pozornost po vsem svetu; vojna 1914–1918 je bila v preteklosti že precej pozabljena,...

Nasveti / torek, 29. april 2014 / 13:25

Nutellina torta

Menim, da mi ni treba utemeljevati, da je Nutellina torta nekaj najboljšega, kar lahko pojeste … Nutella nikoli ne razočara.