Tradicionalno januarsko srečanje župana z župniki in predstojniki samostanskih redov so letos zaradi epidemije pripravili šele junija.

Župniki pri županu

Župan Ciril Globočnik je v začetku tedna gostil župnike in predstojnike samostanskih redov z območja radovljiške občine. Sodelovanje so ocenili kot dobro, poseben poudarek obnovi sakralne kulturne dediščine.

Radovljica – Radovljiški župan Ciril Globočnik je v začetku tedna gostil župnike in predstojnike samostanskih redov z območja radovljiške občine. Na tradicionalnem letnem srečanju so predstavili opravljeno in načrtovano delo ter potrebe na področju obnove sakralne kulturne dediščine.

Tako župan kot župniki so poudarili tradicionalno dobro medsebojno sodelovanje. »V zadnjih desetih letih so odnosi še boljši kot prej; želim si, da bi bilo tako še v prihodnje. Želimo si še več medsebojne solidarnosti in dobrega sodelovanja, tudi na kulturnovarstvenem področju,« povedal Milan Kadunc, župnik v Mošnjah, ki se sicer v zadnjih petih letih intenzivno ukvarja tudi z obnovo tamkajšnje cerkve, najstarejše v občini. Zanjo prav v letošnjem letu pričakujejo odločbo o razglasitvi za kulturni spomenik.

Župnik iz Begunj Matjaž Ambrožič je na srečanju poudaril nujno obnovo obeh Plečnikovih kapelic na vrtu graščine Katzenstein; kot je povedal župan Globočnik, občina letos zagotavlja sredstva za stabilizacijo zemljišča, na katerem stojita. Leški župnik Gregor Šturm pa je spomnil na visoki jubilej, devetstoto obletnico prve omembe župnije, ki jo v Lescah praznujejo letos.

Srečanja se je prvič udeležil tudi Jože Tomšič, novi župnik v Župniji Ovsiše - Ljubno - Kropa.

Občina Radovljica je za sofinanciranje obnove nepremične sakralne kulturne dediščine na območju občine že šesto leto zapored objavila javni razpis, na katerem je na voljo 25 tisoč evrov. Na javni razpis se lahko prijavijo lastniki ali upravljavci objektov sakralne stavbne dediščine – cerkva in kapelic na območju občine Radovljica. Lani sta sredstva na razpisu prejeli Župnija Mošnje za obnovo farne cerkve in Župnija Begunje na Gorenjskem za dela na obzidju pri podružnični cerkvi sv. Lucije v Zadnji vasi, vsaka deset tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Pobuda za skupni nakup slovenskih zastav

Kropa - Damjan Hafner iz Krope je ob prvomajskih praznikih ugotavljal, kako malo slovenskih zastav so izobesili v kraju. Predlaga, da bi občina preko krajevnih skupnosti zbrala n...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 8. junij 2010 / 07:00

V Južno Afriko po prvo zmago

Po zmagi s 3:1 nad Novo Zelandijo na prijateljski tekmi v Mariboru je v nedeljo slovenska reprezentanca že odpotovala v Johannesburg, kjer bo lovila prvo zmago (in točko) na svetovnih prvenstvih.

Prosti čas / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Harmonika osvaja

Na festivalu Zlata voščenka v Besnici sta slavila ansambla Kolovrat in Aufbiks, absolutni zmagovalec harmonikarskega prvenstva pa je Tomaž Boškin.

Kronika / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Gasilci so se namučili

Kranj - Na parkirišču pred Slogo v Kranju so se v soboto prostovoljni gasilci merili v Gasilski disciplini oziroma v t. i. Fire Combatu. Gre za zahtevno fizično preizkušnjo, v ka...

Nasveti / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Milosti za vse

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Železniki / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Častni občan bo maratonec Roman Kejžar

Železniki - Na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so občinski svetniki v Železnikih na zadnji seji potrdili letošnje občinske nagrajence. Častni občan...