Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 16. julij 2013 / 12:02

Med najboljšimi tri kranjske gimnazijke

V gorenjski regiji je v spomladanskem roku splošno maturo opravljalo 738 kandidatov, poklicno pa 795, od tega 544 dijakov in 251 drugih.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. junij 2007 / 07:00

V štirih letih 1600 novih stanovanj

V Mestni občini Kranj lahko v naslednjih štirih letih pričakujemo veliki pok pri gradnji novih stanovanj. Večina bo namenjena trgu, nekaj jih bodo investitorji ponudili preko republiškega stanovanjske...

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Nova direktorica zdravstvenega doma

Nova direktorica Zdravstvenega doma Radovljica je Maja Petrovič Šteblaj s Trstenika.

Žirovnica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Za plačilo vode dodaten mesec

Žirovnica - Občinski svetniki v Žirovnici so sprejeli odlok o preskrbi s pitno vodo, ki ga je bilo treba uskladiti z veljavno zakonodajo. Sprejeli so tudi dva amandmaja, ki so ji...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pol stoletja oddajnika

Oddajanje TV-programa s Krvavca je prvič steklo 14. februarja 1957. Digitalizacija ne zmanjšuje pomena oddajnika.

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pozitivno mnenje za Ksenijo Lipovšček

Radovljica - Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica so po odstopu Jožeta Pogačarja začeli postopek za imenovanje novega ravnatelja šole. Na razpis se je kot edina prij...