Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 6. december 2018 / 15:50

Mali šolski »chefi«

V okviru projekta Kuhnapato bodo učenci vsaj enkrat mesečno znova prevzeli glavno vlogo v šolskih kuhinjah ali pomagali kuharskemu osebju pri pripravi zdravih tradicionalnih obrokov za svoje sošolce.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 14. april 2016 / 14:22

Žur na sejmu

Spomladanski kmetijski sejem v Komendi, ki je potekal pretekli konec tedna, je v dobršni meri zaznamoval tudi spremljevalni zabavni program, ki je zadovoljil vse ljubitelje domače glasbe.

Razvedrilo / četrtek, 14. april 2016 / 14:21

Avsenikove melodije

V Kristalni dvorani loškega Sokolskega doma je Škofjeloški oktet tokrat poskrbel za prav poseben koncert: polno dvorano so navdušili s priredbami Avsenikovih zimzelenih skladb.

Jesenice / četrtek, 14. april 2016 / 13:05

Ponovna javna dražba znamke HK Jesenice

Jesenice – Ker januarska javna dražba, na kateri so za 25 tisoč evrov prodajali znamko Hokejski klub (HK) Jesenice, ni bila uspešna, je Okrožno sodišče v Kranju razpisalo novo dražbo. Tokrat je izk...

Bled / četrtek, 14. april 2016 / 13:02

Kup težav pri upravljanju voda

Na tokrat že 21. srečanju so se v soboto na Bledu zbrali predstavniki turističnih društev objezerskih oziroma obvodnih krajev, saj po novem vključujejo ne samo kraje ob jezerih, ampak tudi drugih voda...

Gospodarstvo / četrtek, 14. april 2016 / 12:55

Predavanje o odnosih v družini

Adergas – Društvo kmečkih žena Kranj in kmetijska svetovalna služba bosta v soboto, 16. aprila, ob 20. uri pripravila v dvorani KUD Adergas predavanje o odnosih v družini. Predaval bo dr. Christian...