Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 11. december 2015 / 12:03

Še o nasilju!

Zaključuje se dvotedensko obdobje, ki je bilo posvečeno boju proti nasilju nad ženskami. Veliko člankov, seminarjev, pričevanj, okroglih miz in razprav nad tem nedopustnim dejanjem se je zvrstilo....

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Spomin na dušnega pastirja

V Šentlenartu pri Sedmih studencih/St. Leonhard bei Siebenbruenn, ki leži pri naselju Ločilo/Hart, kjer se v križišču odcepi cesta proti Korenskemu sedlu/Wurzenpass in naprej do Kranjske Gore, gl...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Ruske in evropske reči

Pred kratkim sta nas obiskala dva ruska veljaka, ruski prvak pa je samo eden, predsednik Putin, ki ima tako rekoč vso oblast. V Sankt Peterburgu so odprli novo Marijino gledališče, vsa Evropa se spomi...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Cene najema ostajajo enake

Najemnine za stanovanja in hiše tudi v času gospodarske in nepremičninske krize niso upadle, saj je povpraševanja vse več. Drugače je pri najemu poslovnih prostorov.

Gospodarstvo / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Kuntarič znova šef Soda

Ljubljana - Nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe (Sod) je na redni seji imenoval nova člana uprave; Tomaž Kuntarič je postal predsednik uprave, Matej Runjak pa član uprave...

GG Plus / sobota, 11. maj 2013 / 07:00

Nekaj usod jo je zaznamovalo

Študij medicine je opravila z odliko. Cvetka Kuhar, poročena Grašič, je članica Pomurske akademske znanstvene unije in častna občanka občine Moravske Toplice. Prekmurka po rodu si je z možem Antonom d...