Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Ustanovili občinski odbor Pozitivne Slovenije

Kamnik - V Kulturnem domu Šmarca je bil pred kratkim ustanovni zbor občinskega odbora stranke Pozitivna Slovenija. Na zboru, ki se ga je udeležil tudi predsednik stranke Zoran Ja...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 8. marec 2021 / 16:46

Nov svet spajanja

Danijel Galjot je spisal knjižico oziroma priročnik, v katerem ljudem predstavi džin, njegovo spajanje z jedmi in tudi nekatere recepte za »gin twiste«, kot on poimenuje vse mešane pijače z džinom, ki...

Kamnik / ponedeljek, 8. marec 2021 / 16:37

Ideja o letnem sankališču razburja Kamničane

Nekatere občane je močno razburila domnevna namera družbe Velika planina, ki naj bi na planini postavila poletno sankališče in jeklenico za spust, t. i. zipline. Turistom moramo ponuditi aktivnosti, p...

Železniki / ponedeljek, 8. marec 2021 / 16:37

Nove učilnice v mansardi

Občina Železniki se poteguje za državna sredstva, s pomočjo katerih želi v Osnovni šoli Železniki urediti dodatne učilnice in tako omiliti prostorsko stisko. Razpis za izvajalca del že poteka.

Zanimivosti / ponedeljek, 8. marec 2021 / 16:27

Pokal Vitranc dobrodelen

Jubilejni Pokal Vitranc bo minil brez gledalcev na prizorišču, z navijanjem pa boste lahko pomagali športnikom, ki so se znašli v stiski.

GG Plus / ponedeljek, 8. marec 2021 / 16:24

Franc Hribar, prvi redni profesor za patologijo

V Lipljah pri Kamniku se je 4. marca 1895 rodil patolog Franc Hribar. Bil je prvi redni profesor za patologijo v Sloveniji. Patologijo je v Sloveniji uveljavil kot osnovo klinične medicine in zanjo...