Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. december 2017 / 12:18

O predelavi mleka v mlečne izdelke

Poljane – V sejni sobi Loške zadruge v Poljanah bo v torek, 5. decembra, ob 9. uri predavanje kmetijskega svetovalca Dušana Joviča o pripravi mleka za predelavo ter o zorenju in skladiščenju mlečni...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 2. april 2017 / 18:01

Tradicionalno srečanje glasbenih šol Gorenjske in zamejstva

Jutri, v ponedeljek, 3. aprila, ob 17.30 se bo v Baročni dvorani Radovljiške graščine začelo triinštirideseto Srečanje glasbenih šol Gorenjske in zamejstva.

Gospodarstvo / nedelja, 2. april 2017 / 17:57

Novi direktor Sumide Slovenija

Po upokojitvi dolgoletnega direktorja Janeza Ločniškarja je vodenje Sumide Slovenija z Blejske Dobrave prevzel Primož Egart. Uspešno podjetje je v torek obiskal predsednik državnega sveta Mitja Bervar...

Gospodarstvo / nedelja, 2. april 2017 / 17:56

V letu praznovanja velika investicija

Kmetijska zadruga Medvode vsa leta posluje pozitivno. Letos praznujejo sedemdeset let in obletnico preživljajo delovno. Pretekli teden so odprli prenovljeno prodajalno v Vodicah, pred njimi pa je najv...

Kronika / nedelja, 2. april 2017 / 17:54

Huda poškodba turnega smučarja

Kranjska Gora – Kranjskogorski policisti so v ponedeljek zvečer obravnavali nesrečo turnega smučarja. Huje se je poškodoval avstrijski smučar, ki je s še enim smučarjem s Kredarice pozno popoldne s...

Zanimivosti / nedelja, 2. april 2017 / 17:54

Pomlad kliče na vrtove

Topli pomladni dnevi na vrtove privabijo tudi vrtičkarje, ki jih je med Slovenci veliko. Priljubljen hobi poleg dela na svežem zraku ponuja tudi zadovoljstvo ob rastlinah. Ob vprašljivi kv...