Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 9. december 2018 / 14:00

Dokazuje, da evfonij gre v uho

Evfonij? Kaj je to? Čeprav to glasbilo v našem prostoru ni nobena novost, še manj redkost, evfonist Luka Einfalt na to vprašanje odgovarja dnevno. Prepričan je, da si evfonij vendarle že zasluži, da p...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 9. marec 2018 / 07:00

Podpis za pravice manjšin

Po državah Evropske unije bodo še do 3. aprila zbirali podpise državljank in državljanov z volilno pravico voliti v Evropski parlament (v Sloveniji je starostna meja 18 let) v okviru gibanja »Minor...

GG Plus / petek, 9. marec 2018 / 18:01

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč

Peter iz Škofje Loke je trezen že skoraj tri leta. Prej je dobri dve desetletji pil, ker je utapljal žalost, a kot pravi, je z alkoholom ni odpravil, le še dodatno jo je hranil. »V sebi sem jokal, a n...

Slovenija / petek, 9. marec 2018 / 18:00

Vojska podhranjena

Medtem ko so državni poslanci o težavnem položaju Slovenske vojske razpravljali na izredni seji, se je javnosti predstavil novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder.

Kronika / petek, 9. marec 2018 / 15:02

Prekinitve zaradi snemalnika

Priči sta na sodišču pojasnili, da je posnetek domnevnega napada Duška Krupljanina na policista aprila lani v Tržiču poln prekinitev zaradi okvarjenega snemalnika.

Gospodarstvo / petek, 9. marec 2018 / 14:57

Vodstvu ne zaupajo več

Ponudniki turističnih in gostinskih kapacitet na Starem vrhu so zadovoljni, da se je Smučarsko turističnemu centru (STC) Stari vrh, v katerega so tudi sami v preteklosti veliko vlagali, uspelo izviti...