Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 8. december 2019 / 09:50

Pomagajo k boljšemu življenju

»Nova znanja širijo obzorja in pripomorejo h kakovostnejšemu življenju,« je na slovesnosti ob 60-letnici Ljudske univerze Kranj poudarila direktorica Mateja Šmid.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 11. november 2021 / 22:52

Zavezani skupnim vrednotam

Triglavski narodni park v jubilejnem letu poudarja povezovanje, zlasti v okviru Unescovega programa Biosferno območje Julijske Alpe. Načrtujejo, da bodo informacijski center v Bohinju preuredili v cen...

Gorenjska / četrtek, 11. november 2021 / 20:16

»Borimo se za vsako življenje«

Bolnišnice še povečujejo zmogljivosti na navadnih covidnih oddelkih in oddelkih za intenzivno terapijo, a glede na slabe covidne razmere in trenutne napovedi kaže, da to ne bo dovolj. Na pomoč bolnišn...

Kultura / četrtek, 11. november 2021 / 18:08

Ko portali spregovorijo

Tržič – Portali govorijo je naslov tokratne razstave slik, s katerimi se v Galeriji Atrij predstavlja likovni ustvarjalec Viktor Klofutar. Znani tržiški likovni samouk, ki se v svoji motiviki rad p...

Jesenice / četrtek, 11. november 2021 / 18:06

Čufarjevi dnevi bodo, a s pol manj gledalci v dvorani

V nedeljo se na Jesenicah začenjajo Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč, ki bo vendarle lahko potekal v živo, na odru jeseniškega gledališča. Ob šestih tekmovalnih predstavah bo pester t...

Kronika / četrtek, 11. november 2021 / 18:05

Razbita vaza ustavila vlomilca

Kamnik – Neznana storilca sta minulo soboto pristopila do stanovanjske hiše v Kamniku, kjer sta skozi pritlično okno kopalnice poskušala vstopiti, vendar ju je razbita vaza, ki je bila postavljena...