Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 28. april 2008 / 07:00

Praznovali petdeset let gostinske šole

"Mojstri peresa in mojstri kuhalnice" - tako so dijaki in profesorji naslovili prireditev, ki je obeležila petdeset let gostinske šole na Gorenjskem ter deset let nove, sodobne Gostinske in turistične...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / torek, 11. april 2023 / 23:35

Stanovanja za starejše že gradijo

Nepremičninski sklad bo uredil stanovanjski objekt z desetimi novimi najemniškimi stanovanji, prilagojenimi starejšim.

Gospodarstvo / torek, 11. april 2023 / 23:23

Kaže se postopno ohlajanje

Kot smo že poročali, je bila lani pri nepremičninah dosežena nova rekordna raven cen, število sklenjenih kupoprodajnih poslov pa se je zmanjšalo za od pet do deset odstotkov, kar kaže na postopno ohla...

Škofja Loka / torek, 11. april 2023 / 23:22

V spomin: Štefan Žargi (1948–2023)

Pretekli teden so na škofjeloškem pokopališču pokopali leta 1948 rojenega Štefana Žargija iz Škofje Loke, ki je bil v Gorenjskem glasu zaposlen 24 let. Med nas je prišel 1. septembra leta...

Gospodarstvo / torek, 11. april 2023 / 23:20

V Naklem sadili medovite rastline

Naklo – »Čebelarji se zelo dobro zavedamo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo čebel...

Šport / torek, 11. april 2023 / 23:13

Smučarska tekačica in badmintonist

Znani so najboljši športniki preteklega leta v občini Medvode. Nagrajenci zastopajo kar trinajst različnih športnih panog. Športnica leta je Anamarija Lampič, športnik leta pa Miha Ivančič.