Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 17. september 2014 / 11:37

Uspešni na razpisu

Preddvor – V občini Pred­dvor so se razveselili novice, da so bili uspešni na tako imenovanem osmem razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so bila za regionalne razvojne pro...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Martin Krpan brez soli

Dva stara znanca sta spet pripravila zabavo bolj zaprtega tipa, missica Marika je kuhala marmelado, v ljubljanskem največjem mestnem parku pa so delili sladoled.

Prosti čas / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Pavletova žurka

Na četrtkov večer je Slovenija proslavljala dan državnosti. Slovesno in uradno. Za sproščeno, glasno, divjo in prekratko noč pa je bilo treba prestopiti v 'drugo republiko'. Za to so poskrbeli 's...

Kamnik / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Dela na povezovalki se počasi zaključujejo

Kamnik - Povezovalna cesta B31 oz. povezovalka, kakor se je ime za novo cesto med obvoznico in Ljubljansko cesto prijelo med Kamničani, že dobiva svojo končno podobo. Gradbeni de...

Škofja Loka / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Vrhunec praznovanja in slovo

Slovesna akademija v čast občinskemu prazniku s podelitvijo občinskih priznanj v sredo na Loškem gradu je bila vrhunec in hkrati slovo od niza junijskih prazničnih dogodkov.

Železniki / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Roman Kejžar postal častni občan

Ob občinskem prazniku so v Železnikih naziv častni občan podelili najuspešnejšemu slovenskemu maratoncu Romanu Kejžarju.