Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Za pripravo polnovrednih sirovih krekerjev potrebujemo: 220 g polnozrnate moke, 5 žlic olivnega olja, 180 g grškega jogurta ali kisle smetane, 150 g edamca ali drugega sira, 1 žličko soli; začimbe: ščepec rdeče paprike, pol žličke rožmarina, pol žličke kumine, pol žličke origana, 2 žlici poljubnih semen (laneno seme, sončnično seme, bučna semena, sezam …).

Skupaj zmešamo moko, sol, začimbe in semena. Dodamo na drobno nariban sir, olivno olje in grški jogurt. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut. Pečene krekerje postrežemo še tople ali pa jih pustimo, da se ohladijo in postanejo še bolj hrustljavi.

Nasvet: Če želimo še bolj hrustljave krekerje, testo razvaljamo bolj na tanko. Uporabimo lahko poljubne začimbe in semena.

Za pripravo polnovrednih kruhkov potrebujemo: 100 g polnozrnate moke, 50 g bele moke, 230 g skyra ali grškega jogurta, pol žličke soli, 1 pecilni prašek, 1 jajce, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo obe moki, sol in pecilni prašek. Dodamo skyr ali grški jogurt ter vse skupaj zmešamo v testo. Testo bo malo bolj lepljivo, kot smo ga vajeni za kruh. Testo razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v svaljek, ki mu spojimo konce, tako da dobimo štručko z luknjo na sredini. Štručke položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Pomembno je, da uporabimo grški jogurt ali skyr, saj imata bolj gosto teksturo. Skyr ali islandski tip jogurta je pravzaprav sveži sir, ki je bogat z beljakovinami in spominja na gost jogurt. Danes ga dobimo skoraj že v vsaki živilski trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. november 2016 / 20:29

Gnojenje dovoljeno do sredine decembra

Kranj – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije izdal odločbo, na podlagi katere je gnojenje s tekočimi organskimi gnojili dov...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Gibanje za preživetje, ne za rezultate

Znani in šport: Andrej Šubic, zdravnik družinske medicine iz Poljan, se že celo življenje ukvarja s športom in rekreacijo.

Šport / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Sodelujejo z nekdanjim selektorjem

Rokometašice RK Naklo - Tržič so zabeležile drugo zmago v 1. A slovenski ligi, v kateri so letos novinke. K sodelovanju so povabile nekdanjega selektorja ženske reprezentance, cilj pa je obstanek v li...

Radovljica / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Nova igrala za najmlajše šolarje

Radovljica - Konec tedna so na travniku za osnovno šolo A. T. Linharta Radovljica odprli novo igrišče, namenjeno učencem prvih treh razredov osnovne šole in oddelkom vrtca, ki v...

Zanimivosti / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Anketa: Smučanje si še privoščimo

Čeprav na naših smučiščih še ni snega, so prvi smučarski sejmi dokaz, da zima ni daleč. Kje bodo letos smučali, smo povprašali obiskovalce na sejmu v Kranju.

Tržič / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Zadišalo po čaju in potici

Gradnja planinskega doma na Zelenici je praktično zaključena. Dom je dobil nova oskrbnika: Ivanko Lindič in Sreča Mažgona. Vodja Gorniškega učnega centra je postal Stane Koblar.