Ob svoji 50-letnici leta 1962 je Peter Lipar zaigral tudi na klavir. (Foto: arhiv Glasbene šole Kranj)

V Liparjev spomin

Ob 100. obletnici rojstva slovenskega skladatelja, dirigenta, učitelja, ravnatelja in organizatorja Petra Liparja Glasbena šola Kranj s sodelavci v njegov spomin v prihodnjih dneh pripravlja niz dogodkov. Prvič že danes, v ponedeljek, 7. januarja, v Mestni knjižnici Kranj z odprtjem razstave o njem.

Neizmerna energija in ustvarjalna moč sta bili dve najbolj prepoznavni značilnosti Petra Liparja (1912–1980), ki so ga številni Kranjčani poznali predvsem kot dolgoletnega učitelja in ravnatelja glasbene šole ter neutrudnega kulturnega animatorja v gorenjski prestolnici. Kljub veliki angažiranosti na kulturnem in pedagoškem področju pa je bil tudi priljubljen skladatelj, ki je skozi ves svoj ustvarjalni opus ostal zvest sloviti kompozicijski šoli slovenskega glasbenega modernista Slavka Osterca. Najbolj ga je privlačila vokalna glasba, v zgod­njem ustvarjalnem obdobju pa tudi solistična (klavirska) in komorna glasba. V Liparjevem opusu, ki obsega preko tristo del, tako prednjačijo skladbe za pevske zbore.

»Naša šola je leta 2009 praznovala svojo stoletnico, konec preteklega leta pa bi enako let praznoval njen nekdanji ravnatelj z najdaljšim stažem Peter Lipar. Poleg tega je bil tudi velik animator kulturno–glasbenega dogajanja v Kranju, pobudnik in vodja številnih glasbenih zasedb, pevskih zborov, godalnega in harmonikarskega orkestra ter drugih komornih zasedb, poznan je bil kot organizator številnih glasbenih dogodkov in ne nazadnje skladatelj mnogih in raznolikih glasbenih del. Številni nekdanji učenci kranjske glasbene šole se ga še danes spominjajo. Vprašanje je, ali bi brez njega šola delovala neprekinjeno tudi v času 2. svetovne vojne pa tudi prva leta po njej,« o Liparju razmišlja aktualna ravnateljica Glasbene šole Kranj Petra Mohorčič. Učitelj in ravnatelj glasbene šole je bil namreč med leti 1938 in 1973. Lipar je vse svoje poklicno življenje deloval v Kranju, kjer je v različnih glasbenih aktivnostih še do dandanes zapustil neizbrisen pečat.

»Najprej je s strani Franca Križnarja, predstojnika Inštituta glasbeno informacijskih znanosti pri Centru za interdisciplinarne in multidisciplinarne raziskave in študije Univerze v Mariboru, prišla pobuda za organizacijo simpozija o Liparju. V nadaljevanju smo k sodelovanju pritegnili še tri javne zavode, Mestno knjižnico Kranj, Gorenjski muzej in Zgodovinski arhiv Ljubljana. Odzval se je tudi Komorni zbor De profundis Kranj, ki bo sodeloval na koncertu, ki ga ob tej priložnosti pripravlja glasbena šola,« o sodelujočih pri pripravi obletnice dodaja Mohorčičeva. Tako bodo v ponedeljek, 7. januarja, v Avli Mestne knjižnice Kranj odprli razstavo o Petru Liparju. Konec meseca, 31. januarja, ob 18. uri bo v Stebriščni dvorani Mestne hiše odprtje še ene razstave z naslovom Glasbenik Peter Lipar in njegove sledi v Kranju in sicer v sodelovanju Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva Ljubljana, 5. februarja ob 19. uri v Domu krajanov Primskovo sledi koncert Liparjevih del. Nastopili bodo učenci solopetja iz razreda Francke Šenk, Pevski zbor in Godalni orkester Glasbene šole Kranj, prvi pod vodstvom Urške Štampe, drugi pa Tomaža Pinterja, v zaključku pa bo zapel še Komorni zbor De profundis pod vodstvom dirigentke Branke Potočnik Krajnik. Naslednji dan, 6. februarja, bo med 9. in 15. uro v dvorani Glasbene šole potekal še Znanstveni simpozij o Petru Liparju. Ob zaključku naj bi izšel tudi zbornik simpozija.

»Na dogodke v spomin Petru Liparju vabimo čim širšo javnost, seveda bomo zelo veseli tudi vseh tistih nekdanjih učencev šole, ki se ga spominjajo kot učitelja in ravnatelja. Veseli bomo tudi vaših spominov in vtisov na Liparja, sporočite pa nam jih kar v Glasbeno šolo Kranj,« je še dodala Petra Mohorčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 15. junij 2021 / 08:27

Kranjčanka, št. 6

Kranjčanka, 15. junij 2021, št. 6

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 10. junij 2008 / 07:00

"ŠvicBol" Poljane 08

V Poljanah je sekcija floorball Polanska banda pod vodstvom Davida Oblaka, ki deluje v okviru tamkajšnjega Športnega društva, na prenovljenem igrišču pred Osnovno šolo Poljane organizirala 3. tur...

Šport / torek, 10. junij 2008 / 07:00

Valjavec po Italiji trinajsti

V Milanu se je prejšnjo nedeljo končala 91. kolesarska dirka Po Italiji, ki jo je dobil Španec Alberto Contador, lanski zmagovalec dirke Po Franciji. Besničan Tadej Valjavec je Giro...

Šport / torek, 10. junij 2008 / 07:00

Gorenjski pokal spet množičen

Tomaž Kalan in Edita Gashi sta trenutno vodilna tekača v Gorenjskem pokalu v rekreativnih tekih, ki je letos bogatejši za pokal mladine. Uspešni tudi tekači Gorenjskega glasa.

Nasveti / torek, 10. junij 2008 / 07:00

Rman zavira vnetja

Novejše raziskave so potrdile, kar je ljudska medicina ugotovila že davno tega - da rman (Achillea millefolium) deluje protivnetno in celilno - tako zunanje kot notranje. Znižuje tudi krvni tlak in vr...

Šport / torek, 10. junij 2008 / 07:00

Kraljevska etapa na Krvavec

V sredo se začenja kolesarska dirka Po Sloveniji, največji kolesarski dogodek pri nas. O zmagovalcu naj bi odločala 3. etapa v petek s startom v Škofji Loki in ciljem na Krvavcu.