Mladi navihanci Otroške folklorne skupine Ribno

Veselo po domače

Folklorna skupina Bled je že štirinajstič tradicionalno organizirala decembrsko prireditev polno glasbe, pesmi, humorja in predvsem plesa Veselo po domače. Tokrat so nam folklorniki predstavili tudi novo opravo - tri godce in štiri plesne pare smo že lahko občudovali v novih oblačilih.

Že štirinajst let v zadnjih dneh decembra blejski folklorniki poskrbijo, da je veseli december še dodatno bolj vesel. Tokrat so v Festivalni dvorani na Bledu pripravili Veselo po domače in tudi letos napolnili dvorano. Prišli so domači in tuji gost­je, povabljenih, pa tudi naključnih obiskovalcev prireditve je vsako leto več. Sicer je bil program dodatno obogaten tudi s kvalitetnimi nastopi znanih narodnozabavnih ansamblov.

Že pred samo prireditvijo so na stopnicah pred vhodom v Festivalno dvorano prihajajoče goste s svojim napevom pozdravljali domači pihalci iz Gorij. Letos je voditelju prireditve Franciju Černetu na odru delal družbo priljubljeni Peška, ki je v vlogi poštarja s svojim rdečim skirojem raznašal oziroma razdeljeval med občinstvo prijetne novice – beri nagrade. Mimogrede pa so obiskovalci spoznali že nekaj nove plesne oprave Folklorne skupine Bled, pravo pašo za oči, ljudske noše iz let 1860–1900, z Bleda in okolice. Blejski folklorniki računajo, da se bodo do konca marca lahko občinstvu pokazali v novih oblačilih že kot skupina. Tu so poudarili tudi imena ljubljanske oblikovalke Tadeje Pance, šivlije Ive Legat iz Radov­ljice in koordinatorja Bojana Knifica.

Za glasbeni uvod sta na odru Festivalne dvorane poskrbela mlada harmonikarja Martin Knafelj iz Gorij in Luka Benedičič iz Koritnega, ki sta spremljala starosto Albina Valanta ravno tako s harmoniko; člana Folklorne skupine Bled Francka in Franci Pogačnik sta se na odru vrtela, kot bi bilo zad­njič, vendar daleč od tega, le trideset let svojega plesanja pri folklorni skupini sta na primeren način proslavila; prisrčna pa je bila s svojim plesom tudi Otroška folklorna skupina Ribno. Nastopili so še ansambel Gorenjski kvintet, ki je s svojim nastopom takoj ustvaril prijetno vzdušje, pa Biseri, Panonski kvintet, Gašper s svojimi prijatelji, ki so ob zaigranem iz občinstva izvabili odobravajoče mrmranje. Prisluhnili smo tudi pevcem in godcem Folklorne skupine Bled in 'hitrim prstom' Martina Težka, ki vedno znova dokaže, zakaj si zasluži naziv absolutnega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 10. junij 2016 / 13:00

Narečne viže unikaten produkt

Škofja Loka je v pričakovanju že 16. Večera slovenskih viž v narečju, ki bo v petek, 10. junija, ob 19.30 v atriju Loškega gradu, v primeru slabega vremena pa v športni dvorani na Trati.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 7. julij 2021 / 17:14

Hrup, prah in stalno nove zapore cest

V zadnjem obdobju se prebivalci Lipniške doline zaradi obsežnih gradbenih del na cestni in železniški infrastrukturi spopadajo z velikimi omejitvami v prometu. Bralka iz Podnarta je opozorila, da že o...

Razvedrilo / sreda, 7. julij 2021 / 16:12

Festivali domačih piv

Za zdaj smo zasledili dva, ki sta se glede na obisk odrezala odlično in organizatorji so bili veseli, da so se ukrepi toliko sprostili, da so festivala dejansko lahko izpeljali.

Škofja Loka / sreda, 7. julij 2021 / 16:08

Javna razgrnitev prostorska načrta za del Reteč

Škofja Loka – S škofjeloške občine obveščajo, da od 1. julija naprej poteka javna razgrnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Reteče sever. Javna razgrnitev bo potekala do vključno...

Kultura / sreda, 7. julij 2021 / 16:04

Na Festival Bled

Letošnji Festival Bled poleg tradicionalnih mojstrskih tečajev prinaša sedem koncertnih večerov z glasbo od klasike do džeza.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 7. julij 2021 / 16:02

Namenu predali Fortunovo brv

Gorenja vas – V Gorenji vasi so slovesno predali namenu novo, 28,8-metrsko jekleno brv čez Poljansko Soro, ki je namenjena pešcem. Trak sta prerezala predsednica Krajevne skupnosti Gorenja vas Mirj...