Mladi navihanci Otroške folklorne skupine Ribno

Veselo po domače

Folklorna skupina Bled je že štirinajstič tradicionalno organizirala decembrsko prireditev polno glasbe, pesmi, humorja in predvsem plesa Veselo po domače. Tokrat so nam folklorniki predstavili tudi novo opravo - tri godce in štiri plesne pare smo že lahko občudovali v novih oblačilih.

Že štirinajst let v zadnjih dneh decembra blejski folklorniki poskrbijo, da je veseli december še dodatno bolj vesel. Tokrat so v Festivalni dvorani na Bledu pripravili Veselo po domače in tudi letos napolnili dvorano. Prišli so domači in tuji gost­je, povabljenih, pa tudi naključnih obiskovalcev prireditve je vsako leto več. Sicer je bil program dodatno obogaten tudi s kvalitetnimi nastopi znanih narodnozabavnih ansamblov.

Že pred samo prireditvijo so na stopnicah pred vhodom v Festivalno dvorano prihajajoče goste s svojim napevom pozdravljali domači pihalci iz Gorij. Letos je voditelju prireditve Franciju Černetu na odru delal družbo priljubljeni Peška, ki je v vlogi poštarja s svojim rdečim skirojem raznašal oziroma razdeljeval med občinstvo prijetne novice – beri nagrade. Mimogrede pa so obiskovalci spoznali že nekaj nove plesne oprave Folklorne skupine Bled, pravo pašo za oči, ljudske noše iz let 1860–1900, z Bleda in okolice. Blejski folklorniki računajo, da se bodo do konca marca lahko občinstvu pokazali v novih oblačilih že kot skupina. Tu so poudarili tudi imena ljubljanske oblikovalke Tadeje Pance, šivlije Ive Legat iz Radov­ljice in koordinatorja Bojana Knifica.

Za glasbeni uvod sta na odru Festivalne dvorane poskrbela mlada harmonikarja Martin Knafelj iz Gorij in Luka Benedičič iz Koritnega, ki sta spremljala starosto Albina Valanta ravno tako s harmoniko; člana Folklorne skupine Bled Francka in Franci Pogačnik sta se na odru vrtela, kot bi bilo zad­njič, vendar daleč od tega, le trideset let svojega plesanja pri folklorni skupini sta na primeren način proslavila; prisrčna pa je bila s svojim plesom tudi Otroška folklorna skupina Ribno. Nastopili so še ansambel Gorenjski kvintet, ki je s svojim nastopom takoj ustvaril prijetno vzdušje, pa Biseri, Panonski kvintet, Gašper s svojimi prijatelji, ki so ob zaigranem iz občinstva izvabili odobravajoče mrmranje. Prisluhnili smo tudi pevcem in godcem Folklorne skupine Bled in 'hitrim prstom' Martina Težka, ki vedno znova dokaže, zakaj si zasluži naziv absolutnega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 19. junij 2012 / 07:00

"Pridem, da se ga spominjam"

Interniranci, sorodniki žrtev, predstavniki več držav, organizacij in drugi so se udeležili slovesnosti v spomin na 67. obletnico osvobodite koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 2. september 2022 / 16:43

Enostavneje do nadomestila

Z včerajšnjim dnem je začel veljati nov zakon o Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije, ki upravičencem zagotavlja enostavnejšo in hitrejšo pot do nad...

Kronika / petek, 2. september 2022 / 16:42

Otroci so spet na cestah

Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, zato je odgovornost na odraslih, da jim omogočimo varno pot v šolo in domov, ob začetku šolskega leta opozarjajo na Ag...

Slovenija / petek, 2. september 2022 / 15:50

Zamejene cene elektrike in plina

S septembrom vstopajo v veljavo nekateri ukrepi, ki jih je za blažitev energetske in prehranske draginje sprejela vlada. Od včeraj so omejene tudi cene elektrike in plina.

Medvode / petek, 2. september 2022 / 14:55

Vrtec dobil prizidek

Prizidek k enoti Vrtca Medvode Smlednik v Valburgi je največja pridobitev ob začetku novega šolskega leta na področju vzgoje in izobraževanja v občini Medvode.

Šport / petek, 2. september 2022 / 14:54

Odbojkarji v osmini finala z Nemčijo

Ljubljana – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se bo v osmini finala svetovnega prvenstva pomerila z Nemčijo. Tekma se bo v Stožicah začela jutri ob 17.30. V morebitnem četrtfinalu naše čaka...