Marjan Štikar, režiser predstave Za narodov blagor

Cankar v celovškem gledališču

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev iz Celovca bosta letošnjo 34. nagrado dr. Joška Tischlerja podelila tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju za življenjsko delo ob pričakovanju njegove stoletnice. V svoji skrbi za enoten slovenski kulturni prostor je vselej upošteval tudi koroške Slovence.

Krščanska kulturna zveza iz Celovca je v soboto, 8. decembra, v dvorani osrednjega celovškega gledališča uprizorila dramo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Z uprizoritvijo Cankarjevega dela je Krščanska kulturna zveza počastila 50-letnico uprizoritve Miklove Zale na odru osrednjega celovškega gledališča v izvedbi igralcev iz Št. Jakoba v Rožu pod vodstvom režiserja župnika Vinka Zaletela. Slovenski besedi so se odprla vrata tega gledališča še petindvajset let kasneje, potem pa so bila za slovensko besedo znova za četrt stoletja zaprta. Uprizoritev Cankarjeve igre je bila tudi nadgradnja razcveta gledališkega ustvarjanja med koroškimi Slovenci v zadnjem desetletju, pa tudi javna manifestacija o življenju njihovega jezika na Koroškem. Zanimanje za predstavo je veliko. Januarja sta zato načrtovani dve ponovitvi v Kulturnem domu v Pliberku. Prva bo v soboto, 12. januarja, ob 19.30, druga pa v nedeljo, 13. januarja, ob 16. uri.

Slovenki gledališki dogodek, ki je združil Slovence, je bil zadetek v polno. Veliko zaslug zanj ima režiser Marjan Štikar, ki je v predstavo vključil 20 amaterskih igralk in igralcev iz Roža, Celovca in Podjune. Režiser Štikar širi med občinstvo humor, obenem pa opozarja na absurdnost časa okrog leta 1900, ko je igra nastajala, in danes, ter obračunava z zlaganostjo, korupcijo, zahrbtnostjo, podlostjo in osebnim oportunizmom političnih veljakov. Osmi december bo tudi v prihodnje gledališki praznik Slovencev na Koroškem. Častni predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Zerzer je ob uspešnem gledališkem dogodku zapisal, da ne bi zmogli postaviti na oder take predstave, če ne bi imeli zaledja v društvih. »Zato gre naša zahvala vsem neutrudnim delavcem v društvih, ki veliko svojega dela posvečajo prav gledališki dejavnosti,« je zapisal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 19. junij 2015 / 10:28

Slednjič sprejeli komunalni prispevek

Občinski svet v Škofji Loki je izglasoval odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka.

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 7. september 2014 / 07:00

Vrtec vseljiv šele oktobra

Novi vrtec v Pirničah naj bi otroci začeli obiskovati že s prvim septembrom, a se je zapletlo pri pridobivanju evropskih sredstev.

Žirovnica / nedelja, 7. september 2014 / 07:00

Zbirajo predloge za občinska priznanja

Žirovnica – V Občini Žirovnica so začeli zbirati predloge za prejemnike občinskih priznanj, ki jih vsako leto ob občinskem prazniku podelijo zaslužnim občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavod...

Šport / nedelja, 7. september 2014 / 07:00

Zgled Ločanom in še komu

Škofjeloški rokometaši, ki ta konec tedna s tekmo proti ekipi Celja Pivovarne Laško začenjajo nastope v 1. državni ligi NLB Leasing, se od ponedeljkove skupščine imenujejo RD Urbanscape Loka.

Škofja Loka / nedelja, 7. september 2014 / 07:00

V Škofji Loki so brali na prostem

Škofja Loka – Vrt Sokolskega doma je od 21. do 30 avgusta ponovno postal bralnica na prostem. Od desetih predvidenih je bila obiskana le pet dni.

Kronika / nedelja, 7. september 2014 / 07:00

Na dvorišču do smrti pogrizel drugega psa

Preddvor – V Preddvoru je v sredo zvečer pes do smrti pogrizel drugega psa. Kranjski policisti so ugotovili, da se je na ograjeno dvorišče stanovanjske hiše, kjer se je zadrževal staffordshirski te...