Zasebnega partnerja za oživitev Vrbe niso našli

Občina Žirovnica zdaj namerava Prešernov muzejski kompleks Vrba urediti v sodelovanju z državo, denar pa bodo skušali pridobiti tudi iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji.

V občinskem delu bi uredili Prešernovo muzejsko kavarno s kreativno kulinarično ponudbo iz Prešernovega časa in z umetniškimi rezidencami, so zapisali.

Vrba – Občina Žirovnica kljub dvema javnima pozivoma ni uspela najti zasebnega partnerja, ki bi v sklopu javno-zasebnega partnerstva z občino obnovil hišo Vrba 1. Gre za stanovanjski objekt, ki ga je predlani po večletnih prizadevanjih od zasebnih lastnikov odkupila Občina Žirovnica.

Občina je kmalu po odkupu dala izdelati idejno zasnovo, po kateri bi v objektu, ki ima 423 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine, uredili muzejsko kavarno, kuhinjo, štiri sobe za turiste ter manjše stanovanje oziroma apartma v mansardi. Po oceni bi investicija stala dobrih 550 tisoč evrov, med tehtanjem različnih možnosti pa so najprej poskusili z iskanjem zasebnega partnerja, ki bi v okviru javno-zasebnega partnerstva z Občino Žirovnica objekt obnovil in kasneje tudi upravljal. Občina Žirovnica je lani objavila dva javna poziva, a ker zanimanja potencialnih zasebnih partnerjev ni bilo, so se odločili, da bodo zdaj projekt skušali izpeljati sami oziroma v sodelovanju z državo. Ta je namreč istočasno odkupila sosednje gospodarsko poslopje, s čimer je celotno območje vzhodno od Prešernove rojstne hiše prešlo v javno last.

Do premika pri dogovarjanju za skupen projekt z državo je prišlo po decembrskem obisku ministra za kulturo Vaska Simonitija v Vrbi. Tako naj bi zdaj občina in država načrtovanje kulturno-turističnega centra vodili celovito in usklajeno.

Posebna delovna skupina bo pripravila dokument z idejno zasnovo za celotno območje, ki vključuje Prešernovo rojstno hišo z vrtom, gospodarsko poslopje, stanovanjsko hišo in dostop do cerkve sv. Marka. Projekt se imenuje Prešernov muzejski kompleks Vrba, po ocenah naj bi državni del investicije stal tri milijone evrov, občinski pa milijon evrov.

Kot je na zadnji seji občinskega sveta občinskim svetnikom pojasnil žirovniški župan Leopold Pogačar, bodo za občinski del, to je ureditev stanovanjskega objekta Vrba 1, skušali dobiti denar iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji, ki je namenjen prav ponovni oživitvi turizma in kulture.

Informativno prijavo so že oddali, delež sofinanciranja pa naj bi znašal osemdeset odstotkov. Ena od možnosti je tudi, da bi na mestu sedanjega objekta zgradili novega, potrebno dokumentacijo pripravljajo, zatem pa bodo z vsem seznanili občinski svet, ki bo tudi sprejel dokončno odločitev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 30. marec 2018 / 19:44

Gorenjska banka dvignila dobiček

Vodenje Gorenjske banke prevzema sedanji predsednik nadzornega sveta David Benedek.

Objavljeno na isti dan


Žiri / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Pozornost dediščini čipk

Klekljarsko društvo Cvetke Žiri, ki praznuje pet let delovanja, je v petek odprlo tretje slovenske klekljarske dneve.

Šport / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Košarkaricam Triglava ni uspelo

Kranj - V finalu 1. SKL bomo videli pričakovan dvoboj za naslov državnih prvakinj. Pomerile se bodo košarkarice kranjskogorskega HIT-a in celjskega Merkurja. Gorenjke so se v fin...

Nasveti / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Kura na opravku

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Kako občina deli pomoč kmetom

Bralec iz občine Škofja Loka nam je sporočil, da občina na nenavaden način deli pomoč kmetom.

Gospodarstvo / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Ječmenov listni ožig

Ljubljana – Iz Kmetijskega inštituta Slovenije sporočajo, da je ozimni ječmen v fazi kolenčenja. Opazne so precejšnje razlike v zdravstvenem stanju posevkov. V nekaterih se pojav...