Velikonočni kruh

Pinca je sladek mlečni kruh, ki se peče za veliko noč. Po okusu in teksturi spominja na šarkelj ali na italijanski panettone. V testo običajno vmešamo rozine, z dodanimi koščki čokolade pa vse skupaj postane še slajše.

Za pripravo velikonočnega kruha potrebujemo: 0,5 kg pšenične bele moke, 4 rumenjake ali dve manjši jajci, 30 g kvasa, 70 g masla, 2 dl mleka, 3 žlice sladkorja, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 1 naribana lupinica pomaranče, 1 naribana lupinica limone, 1 pest v rumu namočenih rozin, 100 g temne čokolade, 1 žličko soli, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico in ga potresemo z eno žličko sladkorja ter žličko moke. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo, da vzhaja. Maslo stopimo in ga nekoliko ohladimo. Moko presejemo in ji dodamo preostali sladkor, limonino ter pomarančno lupinico. Na sredini naredimo jamico, okrog katere potresemo sol. V jamico vlijemo vzhajan kvas. Dodamo še rumenjake in prilijemo stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj 10 minut. Proti koncu gnetenje primešamo še odcejane rozine in na koščke narezano čokolado. Dobro pregneteno testo postavimo v pomokano skledo ter ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo, da vzhaja uro in pol. Po tem času testo razdelimo na tri dele, iz katerih oblikujemo hlebčke. Hlebčke položimo na pekač, prekrit s pekipapirjem. Pazimo, da so hlebčki dovolj narazen, saj bodo še narasli. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in jih pustimo vzhajati še eno uro. Pred peko jih premažemo s stepenim jajcem in po vrhu z nožem naredimo zarezo v obliki črke Y. Velikonočni kruh pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Iz testa oblikujemo tri hlebčke, poljubno pa lahko napravimo tudi en večji hlebec ali iz testa speletemo pletenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 17. avgust 2019 / 13:20

Turisti o lepotah Slovenije

Na višku poletne sezone smo v enem najbolj turistično obiskanih krajev na Gorenjskem, na Bledu, turiste povprašali, zakaj obiščejo Slovenijo, kaj se jim v naši deželi zdi najbolj zanimivo,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 8. november 2013 / 10:00

Kisle imajo več vitamina C

Konec oktobra se Glasovci odpravimo na obiranje mandarin v dolino Neretve. Letos se nas je nabralo za dva avtobusa, družbo pa so nam delali tudi sopotniki iz Primorske. Živahno, glasno in z ravno prav...

Bohinj / petek, 8. november 2013 / 13:00

Kuzmiču porušili hišo

Gradbena inšpekcija je v torek in sredo porušila brunarico Darka Kuzmiča v Ribčevem Lazu. Domačini in Kuzmičevi prijatelji rušenja niso mogli preprečiti niti z živim ščitom.

Zanimivosti / petek, 8. november 2013 / 09:58

Gorenjskemu glasu »spletni oskar«

Med letošnjimi dobitniki nagrade Netko, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, je tudi naša spletna stran gorenjskiglas.si.

Šport / petek, 8. november 2013 / 10:49

Ločani obstali v osmini finala

Škofja Loka – Rokometašem Loke 2012 na sredini pokalni tekmi ni uspel podvig proti prvoligašu Trimu iz Trebnjega. V dvorani Poden so tekmo osmine finala izgubili z 22 : 29. Pri domačih je bil najbo...

Naklo / petek, 8. november 2013 / 10:59

Jubilej Turističnega društva Naklo

Naklo – Ob zlatem jubileju Turističnega društva Naklo bo danes ob 18. uri v Gostilnici Kresnik v Naklem predstavitev zbornika z naslovom Turizem v Naklem in podnaslovom Tujski promet in turizem ter...