Velikonočni kruh

Pinca je sladek mlečni kruh, ki se peče za veliko noč. Po okusu in teksturi spominja na šarkelj ali na italijanski panettone. V testo običajno vmešamo rozine, z dodanimi koščki čokolade pa vse skupaj postane še slajše.

Za pripravo velikonočnega kruha potrebujemo: 0,5 kg pšenične bele moke, 4 rumenjake ali dve manjši jajci, 30 g kvasa, 70 g masla, 2 dl mleka, 3 žlice sladkorja, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 1 naribana lupinica pomaranče, 1 naribana lupinica limone, 1 pest v rumu namočenih rozin, 100 g temne čokolade, 1 žličko soli, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico in ga potresemo z eno žličko sladkorja ter žličko moke. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo, da vzhaja. Maslo stopimo in ga nekoliko ohladimo. Moko presejemo in ji dodamo preostali sladkor, limonino ter pomarančno lupinico. Na sredini naredimo jamico, okrog katere potresemo sol. V jamico vlijemo vzhajan kvas. Dodamo še rumenjake in prilijemo stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj 10 minut. Proti koncu gnetenje primešamo še odcejane rozine in na koščke narezano čokolado. Dobro pregneteno testo postavimo v pomokano skledo ter ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo, da vzhaja uro in pol. Po tem času testo razdelimo na tri dele, iz katerih oblikujemo hlebčke. Hlebčke položimo na pekač, prekrit s pekipapirjem. Pazimo, da so hlebčki dovolj narazen, saj bodo še narasli. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in jih pustimo vzhajati še eno uro. Pred peko jih premažemo s stepenim jajcem in po vrhu z nožem naredimo zarezo v obliki črke Y. Velikonočni kruh pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Iz testa oblikujemo tri hlebčke, poljubno pa lahko napravimo tudi en večji hlebec ali iz testa speletemo pletenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 15. november 2023 / 16:05

Rakovec na kongresu pametnih mest

Kranj – V Barceloni je od 7. do 9. novembra potekal 12. Svetovni kongres pametnih mest (Smart City Expo World Congress 2023), največji tovrstni dogodek na svetu, ki ga je obiskalo okoli 25 tisoč lj...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Na Voglu zadovoljni z obiskom

Ukanc - Na bohinjskem visokogorskem smučišču Vogel, ki je letos izboljšal svojo ponudbo z dvema novima štirisedežnicama, so odprte vse proge razen Žagarjevega grabna. Smuka se je...

Zanimivosti / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Novice iz domačih krajev

Tokrat smo obiskali Franca in Albino Selak z Dolenje Dobrave, ki sta na Gorenjski glas naročena že vse od izhajanja. "Le ob selitvi sva bila nekaj mesecev brez Glasa, potem pa sv...

Kranj / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Prehrana tudi za dijake

Decembra so koalicijski poslanci vložili v parlamentarni postopek zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, s čimer želijo doseči, da bi bila prehrana dijakov urejena sistemsko.

Kultura / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Domači slikarji v graščini

Spodnje Duplje - Ob kulturnem prazniku so odprli v galeriji Graščine Duplje drugo pregledno razstavo likovnih ustvarjalcev iz občine Naklo. Ustvarjalnost domačih likovnikov je po...

Splošno / petek, 15. februar 2008 / 07:00

Spoštovane bralke in bralci Deželnih novic!

Občina Radovljica je izdajateljska opravila za Deželne novice zaupala Gorenjskemu glasu. Pred vami je prva številka v Glasovi izvedbi, vsebinsko in oblikovno nekoliko drugačna od prejšnjih.