Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 4. julij 2023 / 18:27

Začelo se je Blejsko poletje

Javni zavod Turizem Bled do konca avgusta pripravlja vrsto prireditev na prostem, ki so namenjene tako domačinom kot gostom Bleda.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Žogobrc v ritmih sambe

V Braziliji se je včeraj začelo 20. Svetovno prvenstvo v nogometu, športni spektakel, ki nikogar ne pusti ravnodušnega in pri katerem ima vsak svojega favorita. Četudi tokrat brez naše ude...

Nasveti / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 13. do 19. junija

Gospodarstvo / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Čebelarji vabijo na dan odprtih vrat

Kranj – Okrog sedemdeset čebelarskih društev v Sloveniji bo danes ali jutri pripravilo Dan odprtih vrat, na katerem bodo širši javnosti predstavili čebelarsko dejavnost, prikazali postopke pridobiv...

Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Balinarji pred zadnjim dejanjem rednega dela

Kranj – Ta konec tedna je na vrsti zadnji krog v 1. in 2. državni balinarski ligi. V 1. državni ligi vzhod bo padla tudi odločitev o tem, kdo bo kvalifikant za super ligo - Mengeš Rakoll ali Čirče...

Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Mladi vaterpolisti za pokalno lovoriko

Kranj – V pokritem olimpijskemu bazenu v Kranju bo jutri potekalo pokalno tekmovanje v vaterpolu za starejše dečke. V konkurenci Ljubljane, Kokre, Kamnika, Bonifike in Triglava je favorit za osvoji...