Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 9. december 2008 / 07:00

Franci vabi k Avseniku

Franci Černe je zadnji novembrski četrtek pri Avsenik gostil ansambel Ejga, v katerem igrajo znani gorenjski glasbeniki, ansambel Erazem iz Pivke, ki je zmagal na letošnjem festivalu v Števerjanu...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 8. julij 2023 / 22:55

Kljub slabi prognozi na Triglav

Mojstrana – V ponedeljek si je pri sestopu s Triglava tuj planinec zlomil nogo. Gorski reševalci iz Mojstrane in Tržiča ter zdravnica iz GRS Radovljica so v slabem vremenu – vetru in megli – na pom...

Slovenija / sobota, 8. julij 2023 / 22:52

Nehajmo govoriti o slovenski majhnosti

Komisija državnega zbora za odnose z zamejci in Slovenci po svetu je v četrtek, 29. junija, po triletnem premoru znova povabila predstavnike Slovencev iz vseh delov sveta na 19. vseslovensko srečan...

Kultura / sobota, 8. julij 2023 / 22:50

V svetu žičnatih mrež

V Galeriji Pogled v Kamniku je na ogled zanimiva razstava likovnih del ter hkrati prostorske postavitve umetnice Jasmine Nedanovski iz Bele krajine. Razstava z angažiranim pogledom na aktualni čas bo...

Gospodarstvo / sobota, 8. julij 2023 / 22:46

Uporaba mobilnih storitev zunaj Evropske unije

Če se odpravljate na dopust v države zunaj Evropske unije (EU), bodite pozorni na stroške uporabe mobilnih storitev. Na to opozarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so zbrali nekaj cen o...

Rekreacija / sobota, 8. julij 2023 / 22:45

Začenja se Pokal polanskih puklov

Prva dirka bo v nedeljo na Stari vrh. Do sredine septembra bodo sledile še štiri.