Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 8. november 2010 / 07:00

Prihodnost je v zdravilnih rastlinah

Mengeš - V Mengšu je pred nedavnim o zdravilnih zeliščih predaval poznavalec zdravilnih zelišč Jože Majes iz zeliščne kmetije Plavica iz Cerovca pri Dolenjskih Toplicah. N...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 07:00

Uroševa deseta obletnica

Konec avgusta, natančneje 29. avgusta 2014, bodo na odru ljubljanskih Križank znova združili moči legendarni džezovski orkester Big Band RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom in slovenski...

Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 07:00

Alojzevih sedemdeset

Alojz Stražar je letos na oder Poletnega gledališča Studenec postavil veseloigro Veselica v dolini tihi. Mi smo ga pa tik pred premiero ujeli v fotografski objektiv ob ‘darilu’, ki ga je prejel ozi...

Razvedrilo / torek, 12. avgust 2014 / 10:42

Nova hiša, vnuk in vrnitev domov

Letošnje leto je za znano slovensko družino Bešter nekaj posebnega. »Zelo stresno, pa tudi zelo lepo,« pravi Nataša Bešter, ki jo večina pozna kot veliko ljubiteljico živali in kot voditeljico oddaje...

Kronika / torek, 12. avgust 2014 / 10:39

Vozili brez pravega počitka

V tritedenskem nadzoru poklicnih voznikov so mobilne enote finančne uprave odkrile kar 154 kršitev, kršiteljem pa izdale za 160 tisoč evrov plačilnih nalogov.

Kronika / torek, 12. avgust 2014 / 10:38

Sedanje vodstvo meni, da Iskratel ni bil oškodovan

Kranj – Sedanje vodstvo kranjskega Iskratela se je odzvalo na kazensko ovadbo zaradi lastninjenja Iskratela v letu 2009, o čemer smo poročali v pe­tek. Pojasnjujejo, da Gorenjska banka za 45 tisoč...