Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 25. december 2009 / 07:00

Prednovoletni Subart party

V soboto bo večer v klubu U Bahn v Kranju pri Piano baru obarvan v reggae, dub in drum and bass barvah. Kulturno-umetniško društvo Subart vam za ogrevanje ponuja domača DJ-a: Leu...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 29. marec 2016 / 07:00

Občina Kamnik praznuje

Kamnik – V občini Kamnik danes, 29. marca, na rojstni dan generala in pesnika Rudolfa Maistra praznujejo občinski praznik. Osrednje praznovanje se bo danes začelo ob 16.30 s promenadnim nastopom Me...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 29. marec 2016 / 07:00

Nova razstava na Gradu Strmol

Cerklje – Danes ob 17. uri bodo na Pristavi za Kavarno Strmol odprli likovno razstavo Dreje Novak z naslovom Vdihniti naravo in začutiti lepoto. Odprta bo do 10. aprila, in sicer med tednom od 17....

Zanimivosti / torek, 29. marec 2016 / 07:00

O obisku kulturnega centra in dejavnosti društva

V tokratni anketi je sodelovalo 190 prebivalcev Gorenje vasi in Poljan. V Kulturnem centru Šubic pripravljajo številne dogodke, med njimi je še posebej izpostavljen festival karikatur. Sodelujoče s...

Kamnik / torek, 29. marec 2016 / 22:20

Razstava in slikanica o Rudolfu Maistru

Kamnik – Medobčinski muzej Kamnik vabi jutri, v sredo, 30. marca, ob sedmih zvečer v in pred rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni na odprtje razstave O Rudolfu brez brkov in o Veroniki, ki je s ka...

Šport / torek, 29. marec 2016 / 22:16

Gorenjski odbojkarski obračun Kranjčanom

Kamnik – Odbojkarji so v prvi ligi odigrali tekmi zadnjega kroga drugega dela prvenstva. V modri skupini sta se v gorenjskem obračunu v Kamniku pomerila domači Calcit Volleyball in Triglav Kranj. Z...