Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 2. junij 2011 / 07:00

Špela z novo pesmijo in videzom

Špela Grošelj v teh dneh predstavlja novo skladbo V tretje gre rado.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 2. junij 2019 / 21:37

V spomin: Peter Štular (1943–2019)

V 76. letu starosti je umrl Peter Štular, dr. med., spec. splošne medicine. Bil je dolgoletni direktor Zdravstvenega doma Kranj. Leta 2010 mu je Mestna občina Kranj podelila priznanje, veliko plake...

Tržič / nedelja, 2. junij 2019 / 21:36

Uvedli bodo parkirnino

Tržič – Na dveh javnih parkiriščih – nad Gorenjsko plažo in pod hotelom Kompas na Ljubelju – bo Občina Tržič uvedla plačilo parkirnine. Za avtodome in kombinirana vozila bo cena nad Gorenj...

GG Plus / nedelja, 2. junij 2019 / 21:32

V vasi brez prebivalca

Enajst let je že, kar je hribovito vasico Zala v Selški dolini zapustil zadnji prebivalec. Špehova domačija, poslednja v vasi le streljaj od Davče, od tedaj sameva, ni pa povsem propadla – po zaslugi...

Kultura / nedelja, 2. junij 2019 / 21:29

Lebdeče podobe z mačko

V razstavišču kranjske območne enote Zavarovalnice Triglav razstavlja akademska slikarka Meta Šolar.

Šport / nedelja, 2. junij 2019 / 21:22

Navijači: hokej ali vojna?!

Navijači jeseniškega hokeja so s plakati pozvali Občino Jesenice k večji podpori članski hokejski ekipi. Župan Blaž Račič: »Občina društvo financira v največji možni meri, kot jo dopušča trenutno velj...