Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 15. december 2007 / 07:00

Veseli december na Katarini

Topol – Na Katarini je bila na prvi decembrski dan prireditev Veseli december. Pripravili so jo učenci in učitelji POŠ Topol. »Učenci so s prijetnimi recitacijami, pesmicami, ple...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 2. februar 2020 / 00:15

Potnika skrbelo, ali ima koronavirus

Zgornji Brnik – Na brniško letališče je pred nekaj dnevi iz Kitajske pripotoval Slovenec, ki se je počutil slabo. Želel se je prepričati, ali nima novega koronavirusa. Ta se kaže z vročino, kašljem...

GG Plus / sobota, 1. februar 2020 / 23:57

Jakobova zgodba

Jakob je nezakonski otrok. Ko je mamo prvič vprašal po očetu, je vzela kuhalnico in ga pošteno natepla. »Nikoli več ne sprašuj po tistem hudiču!« mu je še zapretila, potem pa se je usedla na divan...

Zanimivosti / sobota, 1. februar 2020 / 23:57

Velik odziv v pomoč zapuščenim živalim

Kranj – Qlandia je ob koncu lanskega leta v svojih nakupovalnih centrih po vsej Sloveniji zaključila družbeno odgovorno akcijo, s katero je širšo javnost pozvala k zbiralni akciji tekstila za bitja...

Kranj / sobota, 1. februar 2020 / 23:50

Kakšna prihodnost čaka starejše

Gotovo je bil dober namen tistih v kranjski občini, ki so se odločili, da skličejo tako imenovani forum, na katerem so govorili o Kranju kot mestu prihodnosti za starejše. Tudi poslušalci...

Nasveti / sobota, 1. februar 2020 / 20:00

Podiranje tabujev

Zadnji dan januarja mineva sto let od rojstva Benoîte Groult, francoske pisateljice, esejistke in feministke, borke za pravice in svoboščine žensk brez dlake na jeziku. Zelo znana je njena misel: »...