Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 16. avgust 2017 / 21:29

Krožna pot po postojankah

V Planinskem društvu Jesenice so oblikovali zanimivo krožno pot po štirih planinskih postojankah, ki so v njihovem upravljanju.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 25. maj 2014 / 12:41

»Imamo res lepo šolo«

V Podružnični šoli Besnica z oddelki vrtca so praznovali štiridesetletnico nove šolske stavbe.

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:29

Večji izvoz in manjši dobiček

Lesce – Nadzorni svet Skupine Žito, kamor spada tudi leška Gorenjka, se je v ponedeljek seznanil s poslovanjem skupine in matične družbe v letošnjem prvem četrtletju. Prodaja na ravni skupine je bi...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:28

Prešli bodo na enotirni sistem upravljanja

Kranjska Gora – Na ponedeljkovi skupščini turističnega podjetja Hit Alpinea so s spremembami statuta družbe omogočili prehod iz dvotirnega na enotirni sistem upravljanja. Spremembe bodo začele velj...

Nasveti / nedelja, 25. maj 2014 / 12:24

Pravočasna zaščita reši posledice

»Vsako leto opažam spremembo spolnega vedenja žensk, predvsem mlajših, v času poletnih počitnic in dopustov. Po dopustih sem opažala tudi porast prekinitev neželenih nosečnosti in težav, povezanih s s...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:22

Klemen Bavdek logist leta

Lesce – Slovensko logistično združenje vsako leto podeljuje priznanje logist leta delavcu s področja logistike, ki je s svojim znanjem in delom dosegel izjemne dosežke. Združenje je pred dnevi stan...