Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 14. december 2007 / 07:00

Hude: "Prisegli smo molk!"

Komunala Kranj od ponedeljka smeti odvaža le na Malo Mežaklo. V torek so prvič za skupno mizo sedli predstavniki kranjske občine ter Mlake in Tenetiš.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Solata, težka poltretji kilogram

Voglje - Ta teden so nas poklicali s kmetije družine Globočnik v Vogljah, kjer jim je v domačem vrtu (garkeljnu) zrasla velikanska solata. »Tako velike glave pa pri nas solata re...

Zanimivosti / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Odprli prenovljeni Valvasorjev dom

Radovljica - Planinsko društvo Radovljica, ki skrbi za Valvasorjev dom pod Stolom, je letos že drugič organiziralo prireditev z naslovom Valvasorjev dan, ki je namenjena srečanju...

Kronika / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Javni poziv za vrnitev Srečka

Podvrh - Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini je na medije naslovil javni poziv za vrnitev medvedka Srečka, ki so ga nekaj časa zadrževali na njihovi kmetiji, nato pa je bi...

Gospodarstvo / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Gorenjci spet uspešni

Številna priznanja pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma

Gorje / sreda, 29. junij 2011 / 07:00

Državni in občinski praznik

Gorje - Občina Gorje skupaj z državnim praznuje tudi občinski praznik. Ob tej priložnosti je župan Peter Torkar zaslužnim občanom podelil občinska priznanja in plakete. Najvišje...