Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 13. december 2019 / 11:03

Predavanje o homeopatskem zdravljenju živali

Škofja Loka – Govedorejsko društvo Škofja Loka pripravlja jutri, v soboto, ob desetih dopoldne v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki strokovno predavanje z naslovom Homeopatsko zdravljenje živa...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 9. september 2017 / 20:23

Kranj je gostil Filipa in Blaža

V kranjskem centru funkcionalnih vadb X-gym so prvega in drugega septembra potekali dnevi odprtih vrat, obiskovalci so se lahko preizkusili v vadbah Crossfita, Bootcampa in olimpijskega dvigovanja...

Tržič / sobota, 9. september 2017 / 20:22

Kmalu srečanje tržiških abrahamovcev

Lom pod Storžičem – Letos bo tradicionalno, že 35. praznovanje Tržiškega Abrahama pod Storžičem v znamenju rojenih leta 1967, ki so odraščali v Tržiču, in tistih, ki bodo letos dopolnili to starost...

Kranj / sobota, 9. september 2017 / 20:22

Popolna zapora ceste pri novem krožišču

Kranj – Iz Mestne občine Kranj so sporočili, da so gradbena dela v novem krožišču ob kranjskem sodišču v fazi, ki ji sledi preplastitev. Zaradi asfaltiranja napovedujejo celodnevno popolno zaporo C...

Kamnik / sobota, 9. september 2017 / 19:00

Povorka narodnih noš odpade

Kamnik – Organizatorji 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine (Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik) so zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali celotni program za nedeljo, 10. septe...

GG Plus / sobota, 9. september 2017 / 17:51

Glas kar trikrat na teden

Ime časopisa Glas Gorenjske je postalo z novembrom leta 1960 zgodovina. V soboto, 5. novembra, je bilo na prvi strani natisnjeno novo ime časopisa: Glas. Pridevnik »gorenjski« je šel kar za nekaj l...