Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 13. december 2013 / 15:25

Trgovski potnik, mesar ...

Naj bo trgovski potnik, propadli mesar ali kaj drugega, v Sloveniji smo dobili novega milijonarja, težkega kar 18 milijonov evrov. Opozicija interpelira tudi ministra Sama Omerzela.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. julij 2016 / 14:52

Kradljive srake

Kranj – V petek popoldne je neznani storilec v Kranju vlomil v avtomobil in oškodovanki iz prtljažnika ukradel denarnico. Na avtocestnem počivališču v Voklem je isti dan nekdo turistu iz počitniške...

Komenda / sreda, 27. julij 2016 / 14:49

Iz čistilne naprave v razbremenilnik

Komenda – V Komendi nameravajo obstoječo čistilno napravo preurediti v razbremenilnik, za kar že zbirajo nezavezujoče ponudbe. »Obstoječa čistilna naprava v Komendi, ki kot prava čistilna naprava n...

Škofja Loka / sreda, 27. julij 2016 / 14:49

Oratorij tudi pri Svetem Duhu

Sveti Duh – Sezona oratorijev po gorenjskih župnijah se nadaljuje. Od 24. do 30. julija druženje mladih poteka pri Svetem Duhu, kjer poleg osnovne zgodbe, ki je rdeča nit vseh letošnjih oratorijev,...

Tržič / sreda, 27. julij 2016 / 14:36

Tržičani na obisk ob jubileju

Tržič – Prejšnji teden, med 14. in 17. julijem, se je tržiška delegacija mudila v francoskem mestu Sainte-Marie-aux-Mines, s katerim letos praznuje 50-letnico pobratenja. »Jubilejni obisk pri brati...

Bled / sreda, 27. julij 2016 / 14:35

Tradicionalnim Blejskim dnem dodali novosti

Minuli konec tedna so se na Bledu odvijali Blejski dnevi. Letos je Bled v teh dneh zaživel v še lepši podobi, saj so tradicionalnim dogodkom dodali novosti, okrepili kulinarično ponudbo Okusov Bleda i...