Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 9. december 2016 / 07:00

Gorenjski glas, št. 98

Gorenjski glas, 9. december 2016, št. 98

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:57

Spoznavali ajdo – od žetve do likofa

Etnološka kulturno-zabavna prireditev Popotovanje z ajdo

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:56

Najprej na vrsti odkup zemljišč

V preteklih dneh je župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež s predstavniki republiške direkcije za infrastrukturo podpisal sporazum o sofinanciranju rekonstrukcije regionalne ceste Trebija–Sovo...

Kranj / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:55

Želijo obravnavo o kanalizaciji

Civilna iniciativa za zeleno Stražišče je na Mestno občino Kranj poslala predlog za sklic zbora občanov v Krajevni skupnosti Stražišče, obravnavali pa naj bi nameravano gradnjo kanalizacije.

Zanimivosti / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:52

Vse buče težje od sto kilogramov

Trata – Na kmetiji Jelke in Cirila Grilca s Trate pri Velesovem, po domače Pr' Tratarju, pridelujejo buče že več let za krmo živalim. Lani je najtežja tehtala 196 kilogramov, letos pa najtežja 170...

Kronika / ponedeljek, 8. oktober 2018 / 09:48

Žeparji ob Blejskem jezeru

Bled – Blejski policisti so v sredo spet obravnavali dve drzni tatvini. Neznani žeparji so obe izvedli sredi dneva na pešpoti ob Blejskem jezeru, obakrat so iz nahrbtnikov neopaženo izmaknili denar...