Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 28. november 2008 / 07:00

Kranjski glas

Kranjski glas, 28. november 2008, št. 9

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 24. november 2014 / 15:16

Obramba kritizira postopek

Tožilec za nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS v Lescah Florjana Gašperina, ki naj bi bil najbolj odgovoren za domnevne nepravilnosti pri tehničnih pregledih avtomobilov, predlaga zaporno kazen, za soo...

GG Plus / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:41

Plezala sta po ledenih gorah

Tržiška alpinista in ledna plezalca Klemen Premrl in Aljaž Anderle sta del letošnjega poletja preživela med plavajočimi ledenimi gorami na Grenlandiji, kjer sta snemala promocijski film z ekipo znaneg...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:39

Tri banke odslej pod neposrednim nadzorom ECB

Od 4. novembra so tri slovenske banke pod neposrednim nadzorom Evropske centralne banke (ECB), ostale banke bo po enakih merilih kot ECB nadzirala Banka Slovenije.

Šenčur / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:38

Sto let olševske šole

V obstoječi šolski stavbi na Olševku je pouk prvič stekel 12. novembra 1914, ko so imeli tudi šolsko sveto mašo za pričetek šole, slovesnost pa se je končala s cesarsko pesmijo, piše v šolski kroniki....

Naklo / ponedeljek, 24. november 2014 / 14:37

Znanje za vsakdanjo rabo

V Biotehniškem centru Naklo v Strahinju je bila pred kratkim mednarodna konferenca Vivus z udeležbo predavateljev iz enajstih držav.