Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 11. december 2014 / 15:53

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Tanja odgovarja

Spoštovani! Nimam navade spraševati neznancev za po­moč, a res mi je hudo in ne vem več, kako naprej. Danes dobim Gorenjski glas in trenutna stiska ter prejokano jutro me je napotilo k vam...

Nasveti / petek, 16. maj 2014 / 00:52

Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdr...

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 00:50

Če država ne pomaga dovolj

Veliko je humanitarnih prireditev, s katerimi državljani vsak po svojih močeh pomagajo posameznikom in družinam, ki so v hudih socialnih stiskah. Je prav, da se s prireditvami in donacijami rešujejo s...

Kronika / četrtek, 15. maj 2014 / 23:10

V Hrastjah umrl motorist

Kranj - Danes okoli 18.30 je v Hrastjah pri Kranju v hudi prometni nesreči umrl 35-letni motorist iz okolice Tržiča. V ogledu so prometni policisti ugotovili, da je zaradi neprilagojene hi...

Razvedrilo / četrtek, 15. maj 2014 / 16:32

Gasilci presenetili mladoporočenca

Sončna majska poročna sobota bo v lepem spominu ostala Tini in Silvu Skledar, saj sta poleg številnih stiskov rok, poljubov in čestitk doživela prav poseben sprejem po poročnem obredu v starem delu...