Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Sedmič obdarili invalidne otroke

Šenčur - Člani pevskega zbora Sveti Jurij in dramske skupine iz Šenčurja so prejšnji ponedeljek že sedmo leto zapored obiskali otroke in mladino v Zavodu za invalidno mladin...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 22. april 2023 / 19:20

Nasilen do partnerice

Tržič – Tržiški policisti so v torek obravnavali nasilje med partnerjema. V postopku so 26-letnemu moškemu zaradi nasilnih dejanj, ki jih je izvajal nad partnerko, izrekli prepoved približevanja. O...

Slovenija / sobota, 22. april 2023 / 19:18

Neločljiva povezanost človeka in narave

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto zaznamujemo 22. aprila, bo poseben dan tudi za vsa štiri biosferna območja v Sloveniji, ki so sočasno naravovarstvena območja. Ponekod pripravljajo posebno dogaja...

Preddvor / sobota, 22. april 2023 / 17:13

Delavnica o pomenu trajnostne proizvodnje in zdrave prehrane

Zgornja Bela – Partnerji v okviru projekta Trajnostni ribogojski center v ponedeljek, 24. aprila, vabijo na delavnico o pomenu in značilnostih trajnostnega ribogojstva za trajnostno prehransko (sam...

Zanimivosti / sobota, 22. april 2023 / 17:12

Nov dom je v gorenjskih gozdovih našel tudi ris Lukaš

Lovci Lovske družine Nomenj Gorjuše so sredi tedna v gozdove Jelovice kot zadnjega na novo naseljenega risa na območju slovenskih Alp izpustili risa Lukaša, naslednika Zoisa, za katerim se je že pred...

Nasveti / sobota, 22. april 2023 / 17:05

Bivoli

Z dijaki smo bili v Rimu. V Rimu človek opazuje bogastvo antike, baročne vodnjake, stavbe, mogočnost cerkva in bazilik, Vatikan in njegove muzeje, Vezuv, Pompeje. Na vsaki splošni ekskurziji mi dod...