Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 9. september 2020 / 08:24

Spomin na »šuštarje« ostaja živ

Letošnji Šuštarski praznik v Tržiču je bil nekoliko drugačen, kot smo ga bili vajeni skozi njegovo dolgoletno tradicijo. Nekaj večjih dogodkov je povezalo praznik: koncert pevcev ljudskih pesmi in god...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 21. februar 2023 / 19:09

Cesta vzela še eno življenje

Trebija – Na cesti Škofja Loka–Žiri, v bližini naselja Trebija, se je v petek opoldne zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik tovornega vozila s sopotnico ter voznik osebn...

Gospodarstvo / torek, 21. februar 2023 / 19:08

Zbrali denar za deset tisoč sadik

Kranj – Člani Petrol kluba so samo v treh tednih podarili za obnovo v naravnih ujmah poškodovanih gozdov deset milijonov zlatih točk, ki so jo v Petrolu spremenili v donacijo deset tisoč evrov, h k...

Šport / torek, 21. februar 2023 / 19:08

V boju za medaljo, na koncu šesti

Kranj – Alpski smučarji so v Franciji končali nastope na svetovnem prvenstvu. Za Žana Kranjca je bil najpomembnejši nastop v veleslalomu. Po prvi vožnji je bil na tretjem mestu in v dobrem položaju...

Šport / torek, 21. februar 2023 / 19:07

Luka Potočar plezalec leta

Razglasili so najuspešnejše športne plezalce, alpiniste, turne smučarje in ledne plezalce leta 2022.

Zanimivosti / torek, 21. februar 2023 / 19:05

Zadnja sovražna ofenziva, 35. del

Ko so jate letal pretresale ozračje, smo čutili novo moč. Z večjim pogumom smo pričakovali nje, ki jih je bilo videti in slišati vedno bliže. Premik sovražnikov so dovolj razločno kazale goreče dom...