Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in pečenim krompirjem.

Za pripravo piščanca potrebujemo: različni kosi piščanca s kostjo (npr. bedra, perutnice, manjše prsi; lahko tudi kar cel piščanec), pol kilograma grobe soli.

Sol razporedimo po pekaču ter nanj postavimo piščančje kose. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Čas peke je odvisen od tega, katere dela piščanca smo postavili na sol: manjše kose pečemo 40 min, 1 kg težkega piščanca eno uro, če pa gre za 1,5 do 2 kg težkega piščanca, pečemo eno uro in pol.

Med peko piščančjih kosov ni treba obračati, ampak le počakamo, da pečica opravi svoje delo. Meso bo sočno, a vseeno hrustljavo.

Za pripravo kislega zelja s paradižnikom potrebujemo: 1 čebulo, pol kilograma kislega zelja, 1 svež paradižnik, 200 g paradižnikove omake, pol žličke origana, pol žličke bazilike, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na olivnem olju. Dodamo kislo zelje in na kocke narezan paradižnik. Začinimo z origanom, baziliko in lovorjevima listoma. Primešamo paradižnikovo omako in vse skupaj dušimo 30 minut.

Piščanec in kislo zelje postrežemo z izbrano prilogo. Odlična izbira je pečen krompir. Tega lahko pripravimo tako, da cel krompir operemo in narežemo na približno 2,5 cm velike kose. Stresemo ga v posodo, posolimo in zalijemo z vodo. Postavimo na štedilnik, in ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Krompir odcedimo in ga prestavimo na pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico na 200 °C za 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 16. april 2008 / 07:00

Borovničev hrib za Fomo

Slavnostni koncert Pihalnega orkestra Kranj ob življenjskem in ustvarjalnem jubileju Tomaža Završnika Fome je minil v zelo čustvenem ozračju.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 5. februar 2021 / 00:55

Z Jelarjem v poletne dni

Smučarski skakalec Žiga Jelar je predstavil svojo tretjo avtorsko skladbo, prvo v angleščini. Z njo poslušalca popelje v poletne dni, čas brezskrbnosti in novih avantur.

Slovenija / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Pedro Opeka za Nobelovo nagrado

Predsednik vlade Janez Janša je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa na Madagaskarju.

Nasveti / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Piščanec na soli in kislo zelje s paradižnikom

Priprava kosila zna vzeti precej časa in energije, sploh če želimo pripraviti kaj bolj konkretnega. A to ne velja, če piščanca spečemo na soli in ga postrežemo s kislim zeljem s paradižnikom in peč...

Razvedrilo / petek, 5. februar 2021 / 00:52

Torta brez holesterola

Jerica in Martin Justin z Gorenjega Brda oziroma Čerinkarjeva iz Brd sta 24. januarja 2021 praznovala šestdesetletnico poroke.

Gospodarstvo / petek, 5. februar 2021 / 00:45

Podpora za rejo drobnice

Podpora na žival naj bi predvidoma znašala nekaj manj kot devetindvajset evrov, končna višina pa bo odvisna od dejanskega števila upravičenih živali.