Trikotničarka pod nadzorom
Več kot sto potapljačev se je v soboto že 21. leto zapored lotilo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera.
Bled – Potem ko so zadnji dve leti potapljači posebno pozornost pri čiščenju jezera namenjali tudi odstranjevanju invazivne školjke potujoče trikotničarke, so se letos spet osredotočili predvsem na smeti. S sistematičnim odstranjevanjem je namreč potapljačem uspelo zajeziti širjenje te školjke, pravilnost njihovega ravnanja pa je potrdila tudi projektna naloga, ki so jo pripravili v sodelovanju z Mihaelom Jožefom Tomanom z ljubljanske Biotehniške fakultete. Kot so ugotovili, prav zaradi truda potapljačev ne gre za invazivni pojav, ampak govorimo zgolj o tujerodnosti, je razložil Jure Žvan iz Društva za podvodne dejavnosti Bled in dodal, da pa še vedno čakajo na odziv države na pripravljeno študijo. Širjenje školjke bo namreč še vedno treba nadzorovati in jih sproti odstranjevati.
Tudi ob letošnji čistilni akciji se je zato odstranjevanja školjke lotilo dvanajst izkušenih potapljačev. Začetniki, je opozoril vodja čistilne akcije Miha Rejc, je namreč ponavadi sploh ne opazijo, ker se tako zlije s podlago, navadno je to kamen ali les. Na površino so po besedah Mihe Rejca tokrat prinesli tri- do štirikrat manj školjk kot lani, zgolj nekaj kilogramov. So pa zato zbrali precej več odpadkov kot lani, in sicer od tri do štiri tone mokre teže, tudi zato, ker je pri čiščenju pomagalo precej več potapljačev kot minulo leto. Med drugim so tehnično usposobljeni potapljači iz vode potegnili drog javne razsvetljave, ki je v jezeru pristal ob nedavni nesreči tovornjaka z betonom. Med ostalimi zbranimi odpadki pa so tako kot v preteklih letih prevladovale plastenke, steklenice in pločevinke ter predmeti, ki jih verjetno nenamerno v jezeru pustijo turisti, kot so sončna očala in mobilni telefoni. Ekipa potapljačev iz Maribora, ki je čistila dno jezera pod Grand hotelom Toplice, bi lahko z zbranimi odpadki postregla kosilo ali večerjo, saj so našli tudi jedilni pribor, krožnike in kozarce. Simon Umek je na površje prišel s še neodprto steklenico šampanjca, ki bi ga lahko ponudili zraven. »Še ravno prav je ohlajen,« se je namuznil, saj je imelo jezero na sedmih metrih globine zgolj okrog sedem stopinj. Veliko stvari pa se v jezeru znajde tudi zaradi vandalizma, je še pripomnil Miha Rejc, kot recimo koši za smeti in podobno.