Matevž Logar se na sodišču brani očitkov o nezakonitem ravnanju z zaščiteno živaljo. / Foto: arhiv GG

Matevž »izgubil očetovstvo«

Na sojenju Matevžu Logarju iz Podvrha zaradi nezakonitega zadrževanja rjavega medveda je pričal obtoženčev oče in skušal čim bolj razbremeniti sina.

Kranj – Pred kranjsko okrajno sodnico Živo Zaplotnik se je prejšnji teden nadaljevalo sojenje Matevžu Logarju iz Podvrha v Poljanski dolini, ki ga javnost bolje pozna kot nekakšnega krušnega očeta rjavega medvedka Srečka, ki se je na domačiji Logarjevih zadrževal od 20. aprila do 3. junija 2011, ko ga je ob asistenci policije odvzela inšpekcija za okolje. Kranjsko tožilstvo Logarju očita nezakonito ravnanje z zaščiteno živaljo, za kar je zagroženo do pet let zapora. Na zadnji obravnavi sta pričala obtoženčev oče Dušan Logar, ki je v pričanju precej razbremenil svojega sina, in Zlatko Golob, lastnik koroškega zavetišča za tuje živali Muta, kamor so po zasegu odpeljali medvedjega mladiča.

Obtoženčev oče Dušan Logar je na sodišču zatrdil, da se je medvedji mladič, ki se ga je kasneje oprijelo ime Srečko, nekega dne pojavil na njihovi kmetiji, in ker so domnevali, da je v bližini tudi medvedka, se mu sprva niso približevali. »Čez nekaj dni pa smo se mu potem vendarle približali in mu dali za jesti. Poklical sem, bil je petek, tudi Zlatka Goloba, a mi je njegova žena dejala, da je v tujini, in svetovala, naj se medvedku čim manj približujemo. V ponedeljek sem potem Golobu po telefonu dejal, naj pride po medveda, a je odvrnil, da najprej potrebuje dovoljenje. Že naslednji dan je prišel inšpektor, ki je hotel medveda evtanazirati, jaz pa sem ga prosil, naj ga pustijo živeti,« je pripovedoval Dušan. »Da se je Matevža obravnavalo kot nekakšnega lastnika medveda, smo se dogovorili v družini, saj je bil brezposeln in mu nič ne bi mogli, če bi ga denarno kaznovali. Sicer pa ni bil nihče medvedov lastnik, nikoli ni bil odvzet iz narave, pri nas se je prosto gibal, mi pa smo mu dajali le za jesti, med drugim se je molzel pri kravi,« je še zatrdil Logar starejši. Kot je dodal, je bilo ob prvem obisku Goloba in inšpektorice odločeno, da lahko medvedek še mesec dni ostane pri njih, v tem času pa morajo poskrbeti za ustrezne bivalne razmere ter zaprositi za dovoljenje, da ga lahko obdržijo. »A kaj ko mi Golob ni dal nobenih smernic, kako pravilno zgraditi medvedje zatočišče. Le neko brošuro o načinu življenja in prehranjevanja takega medveda mi je dal, s tem pa si nisem imel kaj pomagati,« je pojasnjeval. Kasneje, ob spoznanju, da medveda ne bodo mogli obdržati, si je Dušan še prizadeval, da bi Srečka oddali v zavetišče Koterevo na Hrvaškem, a ni bil uslišan.

Veterinar in lastnik zavetišča na Muti Zlatko Golob je pojasnil, da so Logarjevim sprva verjeli, da imajo iskreno željo skrbeti za medveda, zato je tudi inšpektorici predlagal, naj jim dajo mesec dni časa za ureditev bivalnih pogojev za žival, ob tem pa mu je izročil tudi knjigo o medvedu na Gorenjskem, v kateri so navedeni tudi minimalni predpisani pogoji za medvedje bivališče. Kasneje je spoznal, da Logarjevi takega brloga niso nameravali zgraditi, zato je inšpekcija ob njegovi pomoči medveda nazadnje odvzela in ga nastanila v njegovem zavetišču, kjer so medvedka pravilno oskrbeli. »Ker je medved dotlej zaradi stika s človekom oblikoval biološki vtis na človeka in ne na medveda, je njegovo vedenje že postalo deviantno, zaradi defektnih navad pa je postal invalid hujše stopnje. Iz ZOO Artisa na Nizozemskem so nam predlagali, naj ga usmrtimo, mi pa smo poiskali drugo rešitev in ga v sodelovanju z nemško organizacijo Štiri tačke odpeljali v njihovo zavetišče v Romuniji,« je še povedal Golob in razložil, da je medvedka v Romuniji ob njegovem izpustu v gozd nazadnje pokončal odrasel medved. Golob je še razložil, da so na biotehniški fakulteti z DNK analizo ugotovili, da je medvedek izviral iz Kočevja. Sojenje se nadaljuje julija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 24. maj 2016 / 11:24

Razposajeno slovo od šole

Okrog 1100 maturantov se je v petek tudi na Koroški cesti v Kranju pridružilo svojim vrstnikom v več kot sedemdesetih mestih v Sloveniji in v tujini pri plesanju tradicionalne četvorke.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 23. avgust 2013 / 07:00

Rokometaši v spomin Jožeta Šilca

Škofja Loka – Dvorana Poden v Škofji Loki in dvorana v Sevnici bosta v petek in soboto prizorišči tradicionalnega memorialnega rokometnega turnirja v spomin na igralca in trenerja Jožeta Š...

Šport / petek, 23. avgust 2013 / 07:00

Luka Elsner trener Domžalčanov

V soboto bodo novo prvenstveno sezono začeli tretjeligaši, nadaljevali jo bodo nogometaši v drugi ligi in Prvi ligi Telekom, moštvo iz Domžal pa bo prvič vodil nekadnji kapeten Luka Elzner.

Razvedrilo / petek, 23. avgust 2013 / 17:07

Zadenite vstopnice za Teens Night - One Direction: This Is Us 3D

Zadeni vstopnice za prvi TEENS NIGHT v kinematografu Cineplexx z ogledom glasbenega filma ONE DIRECTION: THIS IS US v 3D tehnologiji.

Gorenja vas-Poljane / petek, 23. avgust 2013 / 14:53

Umrl Zdravko Krvina (1937–2013)

Minuli ponedeljek je po hudi bolezni v ljubljanskem Kliničnem centru umrl Zdravko Krvina iz Gorenje vasi v Poljanski dolini.

Radovljica / petek, 23. avgust 2013 / 14:48

Podpisali pogodbo o gradnji čistilne naprave

Radovljica, Kropa - Radovljiški župan Ciril Globočnik je v ponedeljek s podjetjem Hidroinženiring iz Ljubljane podpisal pogodbo o gradnji čistilne naprave v Kropi. Izvajalec bo dela v skup...