Ko nas greje spomin na lanskoletni decembrski vrvež, smeh in objeme ... / Foto: Gorazd Kavčič

Silvestrovanj na prostem ne bo

Letos silvestrovanj v mestnih središčih z znamenitim odrskim odštevanjem in vzkliki županov »Srečno novo leto!« ob polnoči ne bo. Tudi december je bil mirnejši, nekateri načrtovani praznični dogodki so se preselili na splet, zanimiv virtualni program za zadnjo noč v letu pripravljajo v Škofji Loki.

Tradicionalnih, klasičnih silvestrovanj ne za otroke in ne za odrasle letos ne bo. V večini večjih gorenjskih mest poskušajo decembrsko vzdušje pričarati in ohranjati vsaj z okrasitvijo in lučkami, nekatere praznične dogodke pa so prenesli na splet. Skok v leto 2021 bomo torej pričakali času in razmeram primerno, z upanjem, da bomo z več veselja in človeškega živžava silvestrovali prihodnje leto, ko bomo vstopili v leto 2022.

Kranj – Miklavž in Božiček sta Jesenice obiskala s pomočjo spleta, dedek Mraz se je skozi mesto popeljal s kočijo, so pa dogodek tudi prenašali. Jeseničani bodo v novo leto vstopili brez živahnega dogajanja na prostem; denar, ki je običajno namenjen organizaciji silvestrovanja, pa je ostal neporabljen v občinskem proračunu, nam je še zaupala Ines Dvoršak iz Kabineta župana na Jesenicah. V Kranjski Gori so v decembru izpeljali dve spletni prireditvi, nam je pojasnila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora. Najprej prižig lučk, potem pa jih je na božični večer obiskal še Božiček. Klasično silvestrovanje odpade, niti spletnega ne bo. Denar, namenjen organizaciji silvestrovanj, bodo prerazporedili in ga uporabili za odpravljanje posledic epidemije covida-19.

Nekaj prazničnega vzdušja se je ohranilo

Tudi Kamnik se je letos ovil v novoletne luči, a bolj simbolično; da so kamniške ulice za družine in druge sprehajalce prijazno okrašene, pravi Nina Irt iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Poleg jaslic na Glavnem trgu so poskrbeli še za dve zunanji razstavi, obe z motiviko zimskega Kamnika in tudi v fotografijo ujetih utrinkov z decembrskih dogodkov preteklih let.

V Bohinju so odpadle vse novoletne prireditve, odpovedali so celo obisk dedka Mraza, je pa Občina Bohinj razdelila po petdeset evrov vsem otrokom v občini, tako da se je nekaj prazničnega vzdušja ohranilo. Silvestrovanja ne bo, niti ne spletnega. Podobno je v Tržiču in Radovljici, kjer je bil zato praznični december precej spletno obarvan. Tržičani so prilagodili tudi Koledovanje: na pot so se odpravili z avtomobilom, iz katerega odmevajo koledniške pesmi in voščila. Obe mesti sta okrašeni, v Radovljici se je dobro prijela otroška Decembrska dogodivščina po Radovljici. Tako prižig lučk kot dogodivščino si lahko ogledate na spletni strani Visit Radol'ca, našli pa boste tudi nekaj zanimivih filmčkov o praznični ponudbi Okusov Radol'ce.

Silvestrovanja ne bo v nobeni obliki, pravi Romana Purkart iz Turizma Bled. Kraj je sicer okrašen, s pomočjo nekaterih družbenih omrežij pa že ves čas epidemije potekajo različne komunikacijske aktivnosti in tako ostajajo v stiku z gosti. V tem času na primer ti delijo svoje spomine na zimski Bled.

V Kranju je včeraj popoldne na profilu Visit Kranj na Facebooku in kanalu na Youtubu virtualno najmlajše pozdravil dedek Mraz. Povedal je pravljico o zmaju. Tudi Kranjčani bodo 1. januar dočakali brez tradicionalnega dogajanja na zadnjo noč v letu, je pa občanom župan Matjaž Rakovec voščil virtualno. Srečko Štagar iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj nam je zaupal še, da so večino sredstev za decembrske dogodke namenili za dodatno okrasitev v mestu in za spletne dogodke.

V družbi domačih radijcev in spleta

Ločanke in Ločani so se vsako leto zbrali v starem mestnem jedru in ob dobri glasbi skupaj pričakali novo leto. Letos pa bodo času primerno silvestrovali s pomočjo Radia Sora, prek radijskih valov in videa – v živo. Pridružite se jim lahko na družbenih omrežjih Občine Škofja Loka, kamor bo povezava vodila tudi s spletne strani občine. V svojo družbo vabijo že od 20. ure dalje, pripravili so zabavni program z nagradnimi igrami, ob 22.30 pa bo v živo vklop tudi z video prenosom na Facebooku. Zadnje sekunde tega nenavadnega leta pa boste lahko odštevali skupaj z županom Tinetom Radinjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 21. maj 2021 / 09:11

Med prekopom ulice poškodovali plinovod

Bled – Na Gregorčičevi ulici na Bledu je v sredo nekaj pred 9. uro prišlo do poškodovanja plinovoda. Zaradi sproščanja zemeljskega plina so policisti s pomočjo blejskih gasilcev iz dvajsetih okoliš...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 1. januar 2021 / 00:56

Spletna premiera: Povest o dobrih ljudeh

Ljubljana – V letu 2019 smo v številnih kinodvoranah po Sloveniji praznovali stoto obletnico rojstva filmskega režiserja Franceta Štiglica. V Slovenski kinoteki so se velikemu klasiku in pionirju s...

Šport / petek, 1. januar 2021 / 00:55

V Kranju zmaga Hopsov

Košarkarji moštva ECE Triglav so doma morali priznati premoč Hopsov s Polzele, Helios Suns pa so izgubili v Podčetrtku.

Šport / četrtek, 31. december 2020 / 20:27

Pred rokometaši novi izzivi

Na prvi dan v novem letu se bo zbrala naša moška rokometna reprezentanca, ki bo začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo ter nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

Slovenija / četrtek, 31. december 2020 / 20:26

Bog daj zdravja!

Če bi se v začetku leta 2020 vprašali, katere so najvišje vrednote večine ljudi na planetu, bi jih bilo gotovo več. Če si enako vprašanje postavimo konec tega leta, pa je zagotovo najvišja vrednota čl...

Nasveti / četrtek, 31. december 2020 / 20:20

Tatarski biftek »na žlico«

Trinajst sestavin? Ko sem pri naštevanju prišla komaj do četrte, sem si že mislila, kaj mi je tega treba … Med zapisovanjem recepta pa glasno komentirala, ali morda ne bi bilo enostavneje, da bi tatar...