Agromehanika Kranj: oče in sin Jan in Anže Šinkovec / Foto: Jani Ugrin

Zgodbe gorenjskih družinskih podjetij

EY Slovenija predstavlja deset novih zgodb družinskih podjetij, med njimi jih je pet s širšega gorenjskega območja: Agromehanika iz Hrastja, Rast Tim iz Vesce pri Vodicah, Genis iz Kranja, Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi in Tradicija Avsenik iz Begunj.

V EY Slovenija so letos nagrado odličnosti za najboljše slovenske družinske prakse in družinska podjetja podelili podjetju Lotrič Meroslovje iz Selc, v katerem je aktivnih pet družinskih članov.

Družba EY Slovenija, ki ponuja družinskim podjetjem storitve glede nasledstva, razvoja in rasti, od leta 2014 dalje vsako leto postavi na gospodarski zemljevid Slovenije deset odličnih družinskih podjetij. »Letošnja knjiga, s katero smo dopolnili knjižnico 70 zgodb družinskih podjetij, je nastala kot pričujoči dokument časa, ki ga je zaznamovala kriza,« pravi Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva pri EY Slovenija, in dodaja, da se družinska podjetja v krizah glede na ostalo gospodarstvo odzivajo dobro, a letošnja je tudi zanje poseben izziv, predvsem zaradi nepredvidljivosti in dolgotrajnosti.

V knjigi je tudi pet zgodb s širšega gorenjskega območja: Agromehanika iz Hrastja, Rast Tim iz Vesce pri Vodicah, Genis iz Kranja, Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi in Tradicija Avsenik iz Begunj. Zgodbe so objavljene na spletni strani EY Slovenija, ob podpori Spirit Slovenija, ki delno financira izdajo knjig, pa je dvesto kompletov knjig iz preteklih let dostopnih tudi v knjižnicah.

Edini slovenski izdelovalci traktorjev

V Agromehaniki izdelujejo kmetijsko mehanizacijo, edini v Sloveniji tudi traktorje, kot prvi na svetu so na trg ponudili kompaktni traktor z novim motorjem z emisijskim standardom Stage 5 v razredu od 50 do 60 konjskih moči (KM). Začetki družbe segajo v leto 1968, temelje je postavil zdaj že pokojni Friderik Lazar, zdaj že vrsto let podjetje vodi njegov zet Jan Šinkovec, predstavnik tretje generacije je sin Anže, ki je direktor prodaje. V podjetju zaposlujejo več kot sto petdeset ljudi. Večino proizvodnje, kar devetdeset odstotkov, izvozijo, največ v evropske države, v zadnjih letih pa tudi na druge celine. Lani, ko so bili tudi gorenjska gazela, so ustvarili 22 milijonov evrov prihodkov in so tako kot večino let poslovali z dobičkom. Okoli 60 odstotkov prihodkov ustvarijo s prodajo lastnih izdelkov, 40 odstotkov pa s prodajo izdelkov tujih izdelovalcev. Tako kot vsaka kriza je tudi njim epidemija prinesla upad potrošnje, čas krize pa namenjajo razvoju novih in bolj izpopolnjenih izdelkov.

e-Branjevka dostavlja sadje in zelenjavo

V času epidemije novega koronavirusa je poraslo tudi zanimanje za spletno nakupovanje hrane. To je tudi glavna tržna niša družinskega podjetja Rast Tim, ki preko spletnega portala e-Branjevka dostavlja na dom ali v podjetja naročene zabojčke s sadjem in zelenjavo. Vsak dan tako oskrbijo že okrog dvesto petdeset podjetij, ki skupno zaposlujejo več kot dvajset tisoč ljudi. Podjetje sta pred sedmimi leti ustanovila brata Tadej in Gregor Grm, danes je v posel vpletena vsa družina: njuna mama Zdenka in oče Marko ter Tadejeva žena Sonja. Brata ne skrivata ambicij, da bi nekoč s poslom prestopila tudi slovenske meje ter s sadjem in zelenjavo oskrbovala sosednje trge.

Izvedli prenovo registrov prebivalstva

Kako elektronsko poslovanje čim bolj učinkovito in celovito vpeljati v življenje podjetij, da jim bo ostalo več časa za naloge, ki prinašajo pravo vrednost za posel? Odgovore na to vprašanje že več kot četrt stoletja iščejo v družinskem podjetju Genis, ki je znano po tem, da je v letu 2004 za državo izvedlo celotno prenovo registrov prebivalstva; njegovo jedro pa je kljub posodobitvam in izboljšavam še danes enako. Postali so vodilni razvijalec aplikacij in dokumentnih informacijskih sistemov za podporo delovnim postopkom v gospodarskih organizacijah in v javni upravi, lani so s prodajo ustvarili 2,3 milijona evrov čistih prihodkov. Podjetje je ustanovil Stane Štefančič, njegov sin Janko pa je vodenje prevzel v času velike gospodarske krize.

Zdaj, v času koronakrize, jim povpraševanje po elektronskih storitvah ni upadlo, saj ugotavljajo, da je covid-19 največji pospeševalec digitalizacije.

Kmetija Pustotnik našla svojo pot v sirarstvu

Dve generaciji družine Brence pišeta uspešno podjetniško zgodbo Kmetije Pustotnik, ki je svojo pot našla v sirarstvu in v kulinaričnem turizmu. »Z ženo sva že na začetku razumela, da morava razvijati dve ločeni enoti: tako tradicionalno kmetijo kot podjetje, ki nam bo omogočalo poslovno bolj zanimive, razgibane priložnosti,« pravi oče Milan, ki je klasično kmetijo prevzel že zelo zgodaj, pri 24 letih, in tudi sam zelo zgodaj dal otrokom možnost, da prevzamejo odgovornost in se razvijajo. Tri petine mlečnih izdelkov ustvarijo iz kravjega mleka, dve petini iz kozjega in ovčjega mleka, ki ga odkupujejo od partnerskih kmetij. Eno od lokalnih kmetij so tudi finančno podprli pri preusmeritvi v kozjerejo. Mlečne izdelke prodajajo tudi v Mercatorju in E.Leclercu, lani so postali premium dobavitelj v Maxi Marketu, tretjino izdelkov prodajo v turistični dejavnosti. Z začetkom epidemije so v pičlih desetih dneh odprli spletno trgovino, odziv je bil izjemen, presenetila jih je zvestoba strank. Razmišljajo tudi o prihodnosti – o širjenju ponudbe izdelkov, o povečanju hleva in črede krav, o dokupu zemljišč oziroma pašnikov ...

Tradicija Avsenik: preplet gostinstva in glasbe

Tradicija Avsenik je podjetje in družina, ki prepleta gostinstvo z glasbo, prireditvami in dodatno turistično ponudbo. Obnovljeno gostilno Jožovc so obogatili s prostorom za prireditve, vrhunec prireditev je festival Avsenikove glasbe. Odprli so muzej Avsenik, Sašo s svojim ansamblom goji ljubezen do narodno-zabavne glasbe. Pred koronavirusom so zaposlovali dvajset ljudi, zdaj začenjajo na novo. Čas je za iskanje novih začetkov v gostinstvu, glasbi in dogodkih, pravijo Avseniki. V prihodnost bodo uspešno podjetniško zgodbo Gregorja in Katarine Avsenik ponesli otroci: Sašo, Aleš, Monika, Nataša in Primož. Na vprašanje, kako koncertirajo v podjetju, direktor Grega Avsenik pravi: »Samo srce je premalo. Poleg srca in znanja je nujno tudi povezovanje med zaposlenimi. Solistov ni, vsak je pomemben.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 22. november 2022 / 20:42

Ob nedavnem dnevu sladkorne bolezni

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov je poudarila novosti, s katerimi so osebam s sladkorno boleznijo približ...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 7. marec 2022 / 20:44

Urejajo okolico cerkve v Crngrobu

Občina Škofja Loka je pred kratkim začela urejati okolico cerkve v Crngrobu, postavili pa bodo tudi dve klopi in meditativna sedala, stojalo za kolesa ter informacijsko tablo.

GG Plus / ponedeljek, 7. marec 2022 / 20:44

Z opremo gorenjskega podjetja do olimpijskih medalj

Podjetje Slatnar, ki ga vodi gorenjski podjetnik Peter Slatnar, ima že dvajset zaposlenih in letno beleži od 30- do 35-odstotno rast. »Naš dolgoročni cilj je, da bi tekmovalci z našimi izdelki v sedmi...

Medvode / ponedeljek, 7. marec 2022 / 14:31

Z rebalansom povečali prihodke

V letu 2022 so v Medvodah usmerjeni v gospodarsko javno infrastrukturo in družbene dejavnosti.

Kranj / ponedeljek, 7. marec 2022 / 14:29

Končujejo energetsko sanacijo

V Šolskem centru (ŠC) Kranj so se lani poleti lotili obsežne energetske sanacije vseh njihovih šolskih stavb. Po prenovi obeh glavnih objektov na Kidričevi cesti in Cesti Staneta Žagarja bo zdaj priše...

GG Plus / ponedeljek, 7. marec 2022 / 13:19

Sodomija

V prejšnjem prispevku so nastopale priče proti zapeljevalcu odraslih moških Blažu Šublu. Ostali sta še dve.