Čez šestintrideset stopnic v temo

Dne 19. decembra 2014 v Celovcu. V domačni kuhinji gledaliških prijateljev Veronike in Aleksandra obujamo raznorazne spomine ob spremljavi smeha in vonjav Aleksandrovega menija. Dne 19. decembra 1997 v Trbovljah, kjer je ta dan gostovalo Gledališče Toneta Čufarja s Partljičevo Gospo poslančevo. V domačem gledališkem hramu je prišla gospa poslančeva – Tatjana Koširjeva – na mafiozični zmenek v parku skozi dvorano. V Trbovljah – hišnika nikjer – sami pregledujemo, kako bi to izvedli. Zagledam vrata, nad katerimi piše »zasilni izhod«, primem za kljuko in rečem Tatjani: »Počakaj, da prižgem luč, bomo pogledali …« Nič se ni prižgalo, ker sem v temi stopila v prazno … Bilo je kot v rogu! Menda sem zavpila, zagotovo pa sem se kotrljala po nekakšnih stopnicah, ki jih ni hotelo biti konec. In potem sem otrpnila. Ko se je prižgala luč in je bilo slišati grozljiv molk, je sredi polkrožnega stopnišča na šestintrideseti stopnici ležal velik, vase zgrbljen embrio v črnem, nad njim pa kot angel rešitve v delovni obleki sklonjen Klemen Košir. Nekaj me je spraševal – se ne spomnim več – in potem sem se iz embria spremenila v klopa, tako sem se ga držala, ko sva se vzpenjala navzgor. Po dveh vodkah in zavesti, da nisem polomljena, se mi je vrnil govor, moje okončine so delovale v ritmu vzdihovanja, misel na kakšnega človeka v belem pa je klonila pred uro! Predstava se je morala začeti in ko sem jo spremljala iz zaodrja, mi je bilo vedno bolj jasno, da sem se pravzaprav še enkrat, sicer s številnimi modricami, rodila.

In tako sem dobila še en rojstni dan: 19. december 1997. In koliko let sem imela 19. decembra 2014? Sedemnajst! Polnoletnost to ravno ni, je pa povod, da dvignemo kozarce, ko Aleksander po kremasti juhi nosi na mizo aromatična tihožitja. Nežno pečen file zlatovščice, ob njem pa kot upognjene tipke režnji pečene, nadvse okusne hokkaido buče na posteljici maslenih koruznih zrn, graha, zraven pa puhast griček avokadove kreme. Bilo je tako dobro, da sem v hipu vedela, kakšen bo moj »sposojeni« božični meni.

Kostanjeva juha z zeleno

(navdihnjena po Aleksandru)

Za 6 oseb potrebujemo: 500 g kuhanih maronov (lahko so vakuumsko pakirani), 2 šalotki, 1 koreninico peteršilja, pol gomolja zelene, 2 žlici masla, 1 l zelenjavne osnove, 500 ml vode, odvisno, kako gosto juho bi radi imeli, 150 ml suhega belega vina, 1 cimetovo paličico, 1 ščep muškatnega oreška, sol, poper po okusu, 1 dl zelo mrzlega mleka.

Zelenjavo očistimo in zrežemo na kocke. V velikem loncu segrejemo maslo, dodamo zelenjavo in prepražimo, da zadiši. Zalijemo z juho, vodo in vinom, dodamo paličko cimeta in marone in kuhljamo od 20 do 30 minut, odvisno od tega, kako na majhno smo zrezali zelenjavo. Lonec potegnemo z ognja, odstranimo cimetovo palčico in juho s paličnim mešalnikom piriramo. Začinimo s poprom, soljo in muškatnim oreškom. Juho postavimo nazaj na ogenj in jo prelijemo v jušnik tik preden zavre.

V visoko, ozko posodico nalijemo mleko in ga stepemo s paličnim mešalnikom, da je trdo.

Juho ponudimo v ogretih krožnikih in jo okrasimo s kepico spenjenega mleka.

Dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 15. november 2019 / 15:28

Na Brezjah o frančiškanih

Brezje – Jutri, 16. novembra, ob 9. uri se bodo z molitvijo v baziliki na Brezjah začeli tradicionalni Brezjanski pogovori. Letos bo osrednja tema »Frančiškovi bratje v odnosu do drugačnih«. Na Bre...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 3. januar 2019 / 17:18

Likovno vesolje Jureta Florjančiča

V prostorih podjetja B&B v Kranju je odprto novo razstavišče. Kot prvi se v njem predstavlja slikar Jure Florjančič iz Škofje Loke.

Kranjska Gora / četrtek, 3. januar 2019 / 17:16

Očistili brežine Belce, še ena akcija spomladi

Mojstrana – Sredi decembra so delavci Komunale Kranjska Gora skupaj z direktorjem Blažem Knificem v posebni akciji čistili zgornji tok potoka Belca in območje, kjer se potok izliva v Savo Dolinko....

Rekreacija / četrtek, 3. januar 2019 / 17:12

Težko je zavezal vezalke, danes teče

S spremembo načina prehranjevanja je Janez Šušteršič izgubil šestdeset kilogramov, začel se je tudi ukvarjati s športom. Vsak drugi dan preteče deset kilometrov, letos bo dodal še vadbo v fitnesu.

Izleti GG / četrtek, 3. januar 2019 / 17:09

Saška dama

Celoten obisk hiše porcelana Erlebniswelt Haus Meissen je zastavljen tako, da se srečate z umetnostjo in tradicijo, spoznate porcelan, ponudijo pa vam tudi nakupovalno izkušnjo, ki je za ljubitelje...

Kranj / četrtek, 3. januar 2019 / 15:45

Gasilci v Mavčičah praznovali

S srečanjem gasilcev so v Mavčičah obeležili 110-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Mavčiče.