Marjan Potočnik z okoljevarstvenim dovoljenjem

Cone ne smejo pozidati v celoti

Občina Komenda je po trinajstih mesecih čakanja le dobila okoljevarstveno dovoljenje za širitev poslovne cone, a 7 hektarov od skupno 75 v tem delu ne smejo pozidati.

Kamnik – Občina Komenda je sredi maja po več kot enoletnem čakanju dobila še zadnje od vseh potrebnih soglasij za širitev Poslovne cone Komenda s sedanjih 18 hektarov na dodatnih 75 hektarov. Gre za Pirovo zmago, pravi Marjan Potočnik, svetovalec župana za okolje in prostor.

»Za večji del, približno 60 hektarov te druge faze cone smo soglasje dobili, nam je pa ministrstvo izvzelo okoli štirinajst hektarov, od tega sedem hektarov gradbenih parcel, ki jih zdaj kljub dvema predhodnima soglasjema države in sprejetemu lokacijskemu načrtu ne smemo pozidati. Spoštujemo stroko in strinjamo se, da je naravo treba zaščititi, a nas na občini je najbolj zmotilo to, da nam je država tako ob spremembah prostorskega plana kot ob sprejemanju lokacijskega načrta prižgala zeleno luč, čeprav so bili naravovarstveniki proti. Če nam že takrat ne bi dali soglasja, cone ne bi tako načrtovali, ne pa, da so nam rdečo luč prižgali pred gradnjo komunalne infrastrukture,« je povedal Marjan Potočnik in dodal, da so prodali že dve tretjini zemljišč in da bodo morali nekatere kupce zdaj s tega območja prerazporediti. Občina bo s tem soglasjem izgubila približno deset milijonov evrov, kolikor bi jih dobili s prodajo.

Agencija RS za okolje je na podlagi mnenja kranjskega zavoda za varstvo narave v obrazložitvi okoljevarstvenega dovoljenja zapisala, da bi z gradnjo v tem delu spremenili ekološke razmere predvsem za prehodno barje, čeprav na občini zagotavljajo, da so to upoštevali že pri lokacijskem načrtu. Po mnenju okoljevarstvenikov naj bi bilo tu tudi pomembno rastišče nekaterih zaščitenih rastlin, ohraniti pa želijo tudi obstoječi vodotok, prostorsko povezavo z območjem Nature 2000 ter zagotoviti nemoten prehod dvoživkam in drugim živalskim vrstam.

Na del soglasja so se na občini že pritožili. Gradbeno dovoljenje za gradnjo komunalne infrastrukture pričakujejo sredi poletja, ko bodo nekdanji lastniki teh parcel lahko tudi začeli sečnjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 14. julij 2013 / 23:58

Krompir ima zamudo

Razmere za rast krompirja so bile letos zelo neugodne, krompirjevi nasadi pa tako zaostajajo vsaj za en mesec. Letina zgodnjega krompirja bo podpovprečna, precej slabo sliko kažejo tudi nasadi poznega...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Zlatoporočenca v narodnih nošah

V teh dneh je zlato poroko praznoval zakonski par Ramovš iz Britofa.

Prosti čas / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Kantavtorska asa v dobrodelni vlogi

V dvorani Kulturnega doma na Kokrici je potekal koncert z dobrodelno noto Povezani za dobroto dveh znanih slovenskih glasbenikov - nastopila sta Andrej Šifrer in Adi Smolar.

Gospodarstvo / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Določili odstrel medvedov in volkov

V Sloveniji bodo v novem "lovskem letu" lahko odstrelili 72 medvedov in osem volkov.

Zanimivosti / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

O prometu v Šenčurju

Tokrat smo tri kratka vprašanja postavili prebivalcem Šenčurja. Sodelujoče v anketi smo vprašali, kako bi moralo biti urejeno parkiranje na javnih površinah in kateri projekt bo po njihovem mnenj...

Zanimivosti / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Teden poslovnih priložnosti

Naklo - V Biotehniškem centru (BC) Naklo so v Teden poslovnih priložnosti, ki se je zaključil v ponedeljek, združili več dogodkov. Med opaznejšimi je bilo četrtkovo odprtje dobrodelne adve...