Šef kuhinje

Otroci so me navdušili nad kuharsko oddajo MasterChef Slovenija. Sprva sem prisedla, ker so me povabili, naj gledam z njimi. Potem me je pritegnilo.

Tekmovalci so bili zelo mladi, nekateri so bili profesionalni kuharji, drugi čisti amaterji. Po tem, ko so pripravili potico, so me osvojili. Mogoče zato, ker bi jo znala pripraviti tudi jaz. Všeč mi je bilo kuhanje brez besed, kot pantomima. Vodja je kuhal, drugi so sledili. Če vodji zaupajo in ta ve, kaj dela, potem mu skupina sledi. Če je vodja raztresen in materije ne obvladuje, tudi skupina ni povezana, enotna. To velja povsod, mar ni tako? Polfinalne pare so izbrali tekmovalci sami. Takoj se je vedelo, kdo je v prednosti, in finalista sta postala pričakovana tekmovalca. Izkušen profesionalni kuhar in navdušena mladenka, ki ji ideje bliskajo iz glave in izpod prstov. Za presenečenje so poskrbeli sodniki, ki so naknadno izbrali še tretjo finalistko, ki se je pred tem že poslovila. Položaj je bil pravzaprav napet, saj so bile ocene, pretvorjene v točke, dokaj izenačene. Gledali smo tekmo med izkušenim modernim kuharjem, ki si je zamislil strategijo in postopno stopnjeval svoje izdelke. Navdušil je s predjedjo, pri glavni jedi je malo popustil in pri sladici je zopet ponudil več. Sodniki so bolje ocenili dovršenost, elegantnost. Lahko bi rekli z oguljeno frazo, manj je več. Manj, a tisto popolno. Druga tekmovalka je bila mlajša, navdušena. Pokazala je polno idej, več kot zmagovalec. Njeni krožniki so bili popolnoma odklopljeni. Česa takega sodniki morda še niso videli niti okušali. Gotovo je pri vseh tekmovanjih tako, da je bolj cenjena perfekcija, popolnost, dovršenost kot inovativnost. Morda je bila Istranka preveč drzna za sodniško ekipo. Vendar menim, da je zmagovalec pokazal več. Tekmovanje je bilo dolgo, skuhali so veliko jedi in gledali so celoto. Tudi jaz bi se glede zmagovalca odločila enako.

Ali sem povzela kakšno jed? Sadne in slane zavitke pečem zelo pogosto, štruklje kupujem. Ne lotim se jih, pa še sama ne vem, zakaj. Pogosto jih jemo, in če jih kupuješ, sploh niso poceni. Po polfinalnem kuhanju sem se opogumila in pripravila štruklje sama. Skutne s peteršiljem, tako kot je to naredil zmagovalec. Elegantno in z lahkoto je vihtel testo. Štruklji so bili skuhani čisto po šolsko, tako so ocenili sodniki. Moti me edino alufolija, v kateri so jih kuhali na tekmovanju. Imam občutek, da ima cela jed okus po tej kovini. Raje uporabljam kar kuhinjsko krpo, cunjo. Tudi moji štruklji so uspeli. Torej, tehnologijo sem povzela po kuharskem šovu, z nadevi bom eksperimentirala sama. Druga stvar, ki jo bom povzela, je kiš. Nisem vedela, da ima slana pita tako imenitno ime. Kiš bojda izvira iz Francije. Slano testo za pito, na katerega naložiš, kar pač imaš, preliješ z razžvrkljanimi jajci s smetano in spečeš. Če bom ti dve jedi pogosto pripravljala tudi doma, je bil šov vreden ogleda. Pa še zabavno je bilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 12:42

Dobro se z dobrim vrača

V Kulturnem centru Tržič je potekala letošnja druga humanitarna prireditev Dobro se z dobrim vrača, na kateri so podelili priznanja krvodajalcem domače občine, ki nesebično rešujejo življenja.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 6. april 2010 / 07:00

Tržiški gledališki maraton

Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Tržič organizira 2. tržiški gledališki maraton, poimenovan po dolgoletnem tržiškem ljubiteljskem igralcu in režiserju Dolfetu Anderletu...

Prosti čas / torek, 6. april 2010 / 07:00

Kratko in sladko

Bilo je ´kratko in sladko´, je na koncu nore tajske dogodivščine dejal Erazem. Janja je simpatično zmedena, poleg vsega pa je nastopila še novo službo. Kako naprej, še ne ve. Bo ostala v rednih stikih...

GG Plus / torek, 6. april 2010 / 07:00

Kultura me vodi skozi življenje

Alojz Stražar, amaterski režiser, kulturni delavec in organizator, je za svoje dolgoletno uspešno delo na področju gledaliških dejavnosti prejel srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnost...

Zanimivosti / torek, 6. april 2010 / 07:00

V družbi dinozavrov

Volčji Potok - V Arboretumu Volčji potok se v teh dneh posebnega doživetja lahko nadejajo predvsem otroci. V angleškem parku si bo namreč še do 16. maja mogoče ogledati več kot p...

Tržič / torek, 6. april 2010 / 07:00

Za zdaj znani le dve imeni

Borut Sajovic iz LDS in Pavel Rupar iz SDS sta že najavila, da bosta kandidirala za tržiškega župana. Druge stranke še niso potrdile svojih kandidatov.