Šef kuhinje

Otroci so me navdušili nad kuharsko oddajo MasterChef Slovenija. Sprva sem prisedla, ker so me povabili, naj gledam z njimi. Potem me je pritegnilo.

Tekmovalci so bili zelo mladi, nekateri so bili profesionalni kuharji, drugi čisti amaterji. Po tem, ko so pripravili potico, so me osvojili. Mogoče zato, ker bi jo znala pripraviti tudi jaz. Všeč mi je bilo kuhanje brez besed, kot pantomima. Vodja je kuhal, drugi so sledili. Če vodji zaupajo in ta ve, kaj dela, potem mu skupina sledi. Če je vodja raztresen in materije ne obvladuje, tudi skupina ni povezana, enotna. To velja povsod, mar ni tako? Polfinalne pare so izbrali tekmovalci sami. Takoj se je vedelo, kdo je v prednosti, in finalista sta postala pričakovana tekmovalca. Izkušen profesionalni kuhar in navdušena mladenka, ki ji ideje bliskajo iz glave in izpod prstov. Za presenečenje so poskrbeli sodniki, ki so naknadno izbrali še tretjo finalistko, ki se je pred tem že poslovila. Položaj je bil pravzaprav napet, saj so bile ocene, pretvorjene v točke, dokaj izenačene. Gledali smo tekmo med izkušenim modernim kuharjem, ki si je zamislil strategijo in postopno stopnjeval svoje izdelke. Navdušil je s predjedjo, pri glavni jedi je malo popustil in pri sladici je zopet ponudil več. Sodniki so bolje ocenili dovršenost, elegantnost. Lahko bi rekli z oguljeno frazo, manj je več. Manj, a tisto popolno. Druga tekmovalka je bila mlajša, navdušena. Pokazala je polno idej, več kot zmagovalec. Njeni krožniki so bili popolnoma odklopljeni. Česa takega sodniki morda še niso videli niti okušali. Gotovo je pri vseh tekmovanjih tako, da je bolj cenjena perfekcija, popolnost, dovršenost kot inovativnost. Morda je bila Istranka preveč drzna za sodniško ekipo. Vendar menim, da je zmagovalec pokazal več. Tekmovanje je bilo dolgo, skuhali so veliko jedi in gledali so celoto. Tudi jaz bi se glede zmagovalca odločila enako.

Ali sem povzela kakšno jed? Sadne in slane zavitke pečem zelo pogosto, štruklje kupujem. Ne lotim se jih, pa še sama ne vem, zakaj. Pogosto jih jemo, in če jih kupuješ, sploh niso poceni. Po polfinalnem kuhanju sem se opogumila in pripravila štruklje sama. Skutne s peteršiljem, tako kot je to naredil zmagovalec. Elegantno in z lahkoto je vihtel testo. Štruklji so bili skuhani čisto po šolsko, tako so ocenili sodniki. Moti me edino alufolija, v kateri so jih kuhali na tekmovanju. Imam občutek, da ima cela jed okus po tej kovini. Raje uporabljam kar kuhinjsko krpo, cunjo. Tudi moji štruklji so uspeli. Torej, tehnologijo sem povzela po kuharskem šovu, z nadevi bom eksperimentirala sama. Druga stvar, ki jo bom povzela, je kiš. Nisem vedela, da ima slana pita tako imenitno ime. Kiš bojda izvira iz Francije. Slano testo za pito, na katerega naložiš, kar pač imaš, preliješ z razžvrkljanimi jajci s smetano in spečeš. Če bom ti dve jedi pogosto pripravljala tudi doma, je bil šov vreden ogleda. Pa še zabavno je bilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Tony Cetinski s svojo Furio

Znani hrvaški pevec z naše naslovnice Tony Cetinski v petek nastopa v Mariboru, 12. decembra pa v ljubljanski Hali Tivoli (ob 20. uri). Ogledali si boste lahko vrhunski glasbeni pop spekta...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 13:00

Prišel je tudi Božiček

Dogodke belega decembra je v starem mestnem jedru Škofje Loke tudi letos dopolnil božični LUFt s praznično ponudbo na stojnicah in spremljevalnim programom.

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:58

Tinin jubilej

Fotografinja Gorenjskega glasa Tina Dokl je decembra praznovala štirideseti rojstni dan. Najprej je svoj vstop v četrto desetletje praznovala s sodelavci, potem še v krogu prijateljev in seveda tud...

Železniki / torek, 27. december 2016 / 12:55

Plavž bo dobil novo streho

Železniki – V starem delu Železnikov so obiskovalci te dni priča malce neobičajnemu prizoru. Plavž, ena največjih železnikarskih znamenitosti, je namreč brez ostrešja. Slednje je bilo zelo dotrajan...

Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 12:54

Pričakujejo še dedka Mraza

Škofja Loka – Škofjeloške otroke sta obiskala že dva od decembrskih dobrih mož. Miklavž jih je v družbi angelov in parkeljnov obiskal v začetku decembra, za kar so poskrbeli člani Prosvetnega društ...

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:53

Glasbeno silvestrovanje v KluBaru

Kranj – V KluBaru v zadnjih dneh leta pripravljajo pester spored: četrtek, 29. decembra, bo obarvan z disco uspešnicami 90-ih, v petek bo nastopila zasedba King Foo, na sobotni silvestrski večer pa...